Tarile baltice solicita o brigada NATO pe teritoriul lor

T.d. | 14.05.2015

Pe aceeași temă

Ingrijorate in contextul situatiei tensionate de securitate regionala, tarile baltice (Estonia, Letonia si Lituania) vor cere oficial NATO stationarea permanenta a unei brigazi (aproximativ 3.000 de soldati) pe teritoriul lor.

Potrivit conducerii armatei lituaniene, citata de Sueddeutsche Zeitung, sefii de Stat Major din cele trei tari baltice vor redacta si semna o scrisoare comuna adresata sefului fortelor NATO in Europa, generalul american Philip Breedlove.

Astfel, cele trei state vor cere “o unitate de marimea unei brigazi (circa 3.000 de soldati) pentru a putea avea in orice moment minimum un batalion NATO in fiecare dintre tarile noastre”, a spus purtatorul de cuvant al armatei lituaniene, citat de HotNews.

Scopul declarat oficial este cresterea capacitatii de „reactie si amenintare” in contextul „situatiei de securitate din regiune”.

Totusi, unele state NATO, precum Germania, nu vad cu ochi buni aceste cereri si afirma ca stationarea permanenta de trupe in Europa de Est este interzisa printr-un tratat cu Rusia din 1997.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Die Zeit, a declarat ca stie de existenta acestei scrisori „care se afla in pregatire”. „Daca ea va fi trimisa, o vom analiza cu mare atentie, dar prioritatea NATO este implementarea masurilor deja decise”.

Stoltenberg a subliniat ca NATO „deja si-a sporit prezenta in Estul Europei” si a enumerat mecanismul de rotatie a militarilor americani, patrulele de surpaveghere a spatiului aerian si maritim, precum si Forta de Interventie Rapida, care acum se afla in teste.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22