Tariceanu nu renunta la suspendarea presedintelui: Imi asum riscurile si consecintele

T.d. | 15.09.2014

Pe aceeași temă

Calin Popescu Tariceanu sustine ca nu va renunta la demersul de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Presedintele Senatului se declara pregatit sa isi asume eventualele “riscuri si consecinte” ale acestui demers, conform Agerpres.

"Eu nu renunț la acest demers. (...) În momentul în care am prezentat cererea de suspendare nu am luat în calcul costurile pe care acest lucru le-ar implica, pentru că s-ar putea să fie costuri, dar cred că respectarea unor principii și că ideea că România este un stat de drept sunt mai importante decât costurile sau avantajele pe care le-ar putea aduce unora sau altora. Eu sunt gata să îmi asum riscurile acestui demers, cu toate consecințele care pot să decurgă", a spus Tăriceanu, luni, la Senat.

Acesta a precizat că unii colegi de-ai săi l-au avertizat cu privire la "riscurile" care pot decurge din demersul de suspendare a șefului statului.

"Poziția mea se ancorează pe ideea că președintele României are obligativitatea respectării prevederilor constituționale. Acest lucru poate să creeze anumite consecințe, unele pozitive, altele negative, inclusiv pentru mine. Mi s-a spus: 'Poate pierzi din lucrul ăsta'. Și le-am spus că nu mă interesează dacă pierd. Am dovedit și în trecut că mă ancorez în principii", a mai adăugat preșdintele Senatului, precizând că lista de semnături din partea parlamentarilor pentru suspendare rămâne deschisă.

Referitor la susținerea acestui demers de către PSD, Călin Popescu Tăriceanu a precizat că nu a avut o consultare prealabilă cu premierul Victor Ponta pe acest subiect și că PSD-ul are o abordare tactică diferită față de cea a Partidului Liberal Reformator (PLR).

"Nu am făcut o consultare prealabilă pe acest subiect (cu premierul Victor Ponta — n.r.). (...) Nu am niciun fel de îndoială din atitudinea PSD-ului că doresc în mod clar ca regimul Băsescu să fie amendat, corectat sau să își termine mandatul cât mai devreme. Există însă o anumită diferență de abordare (între PLR și PSD — n.r.). Cei de la PSD au o abordare tactică diferită. (...) Se fac tot felul de analize, de calcule care sunt normale în politică. Eu am însă o altă abordare. Eu am plecat de la principii", a spus acesta.

Întrebat dacă există posibilitatea ca PSD să susțină acest demers de suspendare a președintelui în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, președintele Senatului a replicat că nu are semnale în acest sens și că așteaptă ca social-democrații să finalizeze analiza internă și să îi prezinte o concluzie cu privire la procesul de suspendare.

"Eu mi-am prezentat punctul de vedere argumentat și am intuit că vor fi anumite rezerve din partea unora legate, probabil, de calendar, de oportunitate, de temerea ca Băsescu să nu fie reintrodus în jocul politic, temere care este, în opinia mea, inutilă. Ce ne imaginăm că ar putea să facă Băsescu mai mult decât ceea ce face acum? (...) Cred că face destul ca să ne demonstreze că încalcă Constituția și că puțin îi pasă de restricțiile pe care le impune funcția prezidențială", a mai spus Tăriceanu.

Referitor la posibilitatea ca președintele Traian Băsescu să ceară o prelungire de mandat, Călin Popescu Tăriceanu a subliniat faptul că "potrivit Constituției, când este suspendat, nicăieri nu scrie că se adaugă perioada de suspendare la mandat".
 

PSD respinge suspendarea presedintelui

Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a respins vineri initiativa lui Calin Popescu Tariceanu privind suspendarea presedintelui Basescu. Dragnea a afirmat, in acest sens, ca social-democratii vor proiecte serioase, nu "aventuri".

Tariceanu primeste, astfel, un mesaj clar din partea PSD si ramane, dupa toate aparentele, singur in demersul sau de a-l suspenda pe seful statului.

Întrebat care este poziţia PSD în privinţa suspendării preşedintelui Băsescu, Dragnea a răspuns că nu sprijină acest demers. 

Vrem să-l facem pe Băsescu să zburde pe plaiurile patriei în campanie electorală? Nici vorbă. În mod oficial, în PSD nu a avut loc o discuţie. Astăzi au avut loc discuţii serioase, proiecte serioase despre viitorul României, nu tot felul de aventuri”, a fost răspunsul lui Liviu Dragnea la finele Congresului extraordinar al PSD în care Victor Ponta a fost validat drept candidatul partidului la prezidenţiale.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22