Tariceanu, despre votul prin corespondenta: Este birocratic si usor de fraudat

I. P. | 14.10.2015

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, că votul prin corespondenţă este birocratic şi poate fi fraudat, și a avertizat că votarea legii va duce la multe contestații la CCR.

Pe aceeași temă

"Modalitatea de vot prin corespondenţă are două impedimente majore. Primul impediment major este cel birocratic. (...) Al doilea impediment este posibilitatea de fraudare: foarte mare posibilitatea de fraudare şi ar trebui să învăţăm din experienţa altor ţări în această privinţă”, a declarat preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, citat de Mediafax, adăugând că „toate ţările care au practicat acest sistem, în ultima perioadă, ne-au explicat că s-au înregistrat fraude importante”.

 

Tăriceanu a afirmat că formalităţile şi procedurile care trebuie urmate de cei care doresc să îşi exprime dreptul de votul sunt „foarte greoaie” şi aşa cum experienţa altor ţări arată că „alegerile nu pot să fie validate în toate colegiile electorale pentru că sunt în permanent contestaţii”.

 

„În loc să facilităm accesul neîngrădit al românilor din străinătate la vot, mai mult îl îngreunăm”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

 

Preşedintele Senatului a mai spus că le-a prezenta şi celor de la PNL aceste aspecte, adăugând că vede că „nu este dorinţa românilor din străinătate de a vota prin corespondenţă, ci dorinţa PNL”.

 

Tăriceanu a mai propus adoptarea unui sistem simplu de vot pentru românii din străinătate, al cărui model să fie „copiat” din Germania.

 

„Propunerea noastră este de a face un sistem simplu de vot pentru românii din străinătate. Dacă vrem să le dăm accesul neîngrădit. Şi (...) pentru că tot este la modă tot ce vine din Germania propunem să fie copiat sistemul din Germania, care prevede o singură operaţiune: se duce fiecare cetăţean român din străinătate şi se înregistrează la ambasadă sau la consulat ca viitor votant, în aşa fel ca Guvernul să poată dimensiona secţiile de votare în mod corespunzător. Apoi mai vine şi votează în ziua alegerilor. Asta e tot”, a explicat Tăriceanu, citat de Mediafax.

 

Acesta a mai spus că problema de la alegerile prezidenţiale din anul 2014 a fost insuficienta dimensionare a secţiilor de vot, aglomeraţia şi, evident, dificultăţile legate de exercitarea votului.

 

Copreşedintele ALDE a mai spus că votul prin corespondenţă nu respectă prevederile constituţionale şi că „dacă ne vom încăpăţâna”să adoptăm legea votului prin corespondenţă „ne vom trezi cu contestaţii la CCR”.

 

„Constituţia spune că votul este universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Direct este votul, nu prin corespondenţă. Acest lucru va permite atacarea la CCR”, a subliniat Tăriceanu.

 

ALDE va susţine acest punct de vedere „indiferent de ce vor alţii”.

 

„Eu cred că trebuie să fim corecţi, să înţelegem care sunt solicitările românilor din străinătate şi să nu încercăm să promovăm cu de-a sila un sistem de vot care este după părerea mea e contrar intereselor elementare ale românilor din străinătate, acela de a-şi putea să îşi exercite dreptul de vot uşor şi neîngrădit”, a conchis Tăriceanu.

 

CITIȚI ȘI: AEP vine cu un draft al votului prin corespondenta. Cand va intra in plen (document)

 

Proiectul prezentat, marti, de AEP a fost insusit de Comisia de cod electoral, documentul urmand sa intre la Senat pentru amendamente, iar un vot in plen poate avea loc saptamana viitoare.

 

Reprezentantii AEP au facut o prezentare a legii in fata comisiei. Deputatul UDMR Marton Arpad a ridicat cateva obiectii si s-a declarat nemultumit de faptul ca nu a primit acest text de lege in e-mail, desi ceilalti colegi din comisie l-au primit. "Nu pot sa votez un proiect pe nepusa-masa", a obiectat Arpad, atunci cand s-a propus votarea acestui text de lege pe care urmeaza sa se aduca amendamente odata intrat in procedura legislativa.

 

Totusi, membrii comisiei au votat in unanimitate acest proiect de lege. Urmeaza ca proiectul sa primeasca amendamente, in termen de sase zile, in Senat, ceea ce ar insemna ca marti sau miercuri, saptamana viitoare, Senatul sa voteze in plen acest proiect de lege, transmite Hot News.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22