Tăierea limbii ascuţite a Caţavencilor

Rodica Palade 04.08.2009

De același autor

Deblocat la Cotidianul, Cornel Nistorescu, adversar isteric al lui Băsescu şi prieten al lui S.O. Vântu, patronul ziarului, pregăteşte momentul alegerilor prezidenţiale care vor avea loc peste câteva luni.

Aducerea lui Cornel Nistorescu la conducerea ziarului Cotidianul seamănă cu afluxul masiv de trenuri ruseşti încărcate cu blindate, îndreptându se spre graniţele Georgiei, în primăvara trecută. La momentul convenit, blindatele aveau să răspundă „provocărilor“ provocate şi, după aceea, povestea se cunoaşte.

E limpede că, în acest moment, în absenţa ideologiei, a programelor, a responsabilităţii, a culturii politice, a inteligenţei, a imaginaţiei, a eticii şi a multor altor ingrediente ce ţin de civilizaţie, scena politică şi media mogulilor din Româ­nia este ocupată doar cu spectacolul a fi anti-Băsescu. Orice subiect este tras de păr ca să mai arunce măcar o petardă spre Cotroceni. Scoateţi din discursurile/articolele şi din gesturile politice componenta anti-Băsescu şi vedeţi ce rămâne. Presa scrisă şi mai ales televiziunile, trăind pe platforme economico-politice pervertite – mari trusturi, mari oligarhi –, au de executat, în lunile care urmează, periculosul număr al înghiţitorului de flăcări. Jurnaliştii din staffurile de conducere ale acestor organizaţii, care au salarii colosale şi care înţeleg ce au de făcut, fără ca patronul să le-o ceară, au de rezolvat un fel de cuadratură a cercului: cum să-i determine pe cititori/telespectatori să nu-l mai voteze pe Băsescu, în condiţiile în care, cu criza pe cap, îşi pierd de la o zi la alta credibilitatea, iar audienţele/tirajele se prăbuşesc. În plus, unii jurnalişti chiar ţin să şi facă meseria şi încurcă planurile trustului cu chestiuni „frivole“, cum ar fi onoarea.

Vineri, 31 iulie, Cornel Nistorescu a dorit să-şi facă intrarea triumfal la Cotidianul, cu o odă închinată democratului Ion Raţiu, fondatorul ziarului, deşi el nu mai este jurnalistul care, de pe baricadele Evenimentului zilei, se bătea în 2004 cu caracatiţa Adrian Năstase şi scria în 2001 Odă Americii. Proaspăt instalat, Nistorescu a descoperit că, în biroul de alături al redacţiei on line, se posta un articol despre amicul său Petru Romoşan, turnător la Securitate. Fără să clipească, a dat jos din cui democraţia pe care tocmai o slăvise în numele lui Raţiu şi a ordonat scoaterea articolului. A continuat cu concedierea lui Cristian Pătrăşconiu şi cu sfidarea demisiilor, care de atunci tot curg, ca şi a valului de reacţii negative de pe Net, încercând, în schimb, s-o recruteze pe Alina Mungiu-Pippidi. „Caţavencii“, care au adus onorabilitate şi sclipire trustului deţinut de SOV şi condus de Emil Hurezeanu, au astăzi o problemă: limba lor ascuţită, dar corectă, care le-a adus ani de zile reputaţie, simpatie şi audienţă, este tăiată azi cu brutalitate de comandamentele SOV & Nistorescu. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22