Surse: Ponta il reclama pe Basescu la Curtea Constitutionala, cu privire la mandatul pentru Consiliul European

T.d. | 24.06.2014

Pe aceeași temă

Premierul Victor Ponta a redactat o scrisoare în care îl reclamă pe preşedintele Traian Băsescu la Curtea Constituţională pentru faptul că nu l-a lăsat să reprezinte România la reuniunea CE, au declarat surse oficiale, conform Mediafax.

Şeful Guvernului cere judecătorilor Curţii să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de faptul că şeful statului îşi "arogă atribuţii şi competenţe" care aparţin Guvernului, având în vedere că a decis să reprezinte el România la o reuniune a Consiliului European în care problemele de pe agendă ar fi trebuit susţinute de către Guvern, conform sursei citate.

Premierul nu contestă dreptul preşedintelui de a reprezenta România, ci modul "discreţionar şi arbitrar" în care a ales să colaboreze cu Guvernul şi Parlamentul, fără să ceară elemente de mandat şi fără să se consulte cu acestea.

Seful Executivului cere Curţii să constate că preşedintele trebuia să delege prim-ministrului atribuţiile de reprezentare a ţării la reuniunea Consiliului European din această săptămână, cu argumentul că problemele de pe agendă ţin în totalitate de atribuţiile Guvernului, şi arată că în Constituţie nu există prevederi care să confere "dreptul exclusiv" al preşedintelui de a reprezenta România la astfel de reuniuni.

Premierul i-a cerut recent şefului statului mandat de reprezentare la Consiliul European din 26-27 iunie, menţionând că temele care vor fi abordate la reuniune se înscriu în atribuţiile Guvernului.

CITESTE SI: LIVE TEXT Traian Basescu: NU ii dau MANDAT lui Ponta. Arestarea fratelui meu e o PROBA ca JUSTITIA FUNCTIONEAZA. Nu imi dau DEMISIA
 

Traian Basescu: Nu ii dau mandat lui Ponta. Presedintele nu are nevoie in mod legal de mandat de la premier

Intr-o declaratie de presa facuta luni, presedintele Romaniei si-a exprimat pozitia cu privire la mandatul pentru Consiliul European. Astfel, Basescu a aratat ca "l-am anuntat (pe premier - n.n.) ca nu ii dau mandat, voi participa eu avand in vedere obligatiile constitutionale, hotararea Curtii Constitutionale si tematica, careia cu certitudine, datorita experientei, ii voi face fata mult mai bine".

"Presedintele nu are nevoie in mod legal de mandat de la premier, am inteles ca s-a plans la Parlament", a aratat Basescu. Totodata, primul om in stat a clarificat ca "mandatul Guvernului nu e imperativ pentru presedinte", intr-o astfel de situatie, explicand ca premierul nu a facut fata la Consiliul pentru energie.

"Am avut cu dansul (Victor Ponta - n.n.) experiente cand l-am trimis la Consiliul pentru energie si nu a putut sustine Nabucco", a afirmat Basescu.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22