SUA: Colectarea masiva de date telefonice de catre NSA e ilegala, decide Justitia

T.d. | 07.05.2015

Pe aceeași temă

Justitia americana a decis ca procesul de colectare masiva de date telefonice de catre Agentia de Securitate Nationala (NSA) este ilegal.

Colectarea masiva de date telefonice efectuata de NSA este ilegala, a decis joi o Curte de apel americana, care a apreciat ca aceasta practica depaseste cadrul fixat de Congres, potrivit AFP, citata de HotNews.

Legile pe care s-a bazat NSA pentru aceste operatiuni "nu au fost niciodata interpretate pentru a autoriza ceva care sa se apropie de amploarea supravegherii generalizate in chestiune aici", a estimat un tribunal din New York, intr-un document de 97 de pagini.

Plangerea a fost depusa de puternica asociatie de aparare a drepturilor omului ACLU (American Civil Liberties Union) impotriva NSA, agentia americana insarcinata cu interceptarea comunicatiilor, si a FBI, politia federala, dupa dezvaluirile facute in iunie 2013 de fostul consultant NSA Edward Snowden.

Milioanele de "metadate" telefonice colectate de NSA contin numere de telefon, durata conversatiilor sau localizarea lor, dar nu si continutul acestora.

ACLU apreciaza ca acest program constituie o incalcare masiva a vietii private fara sa ajute prea mult la prevenirea terorismului.

Instanta americana de judecata apreciaza ca Executivul a depasit cadrul fixat de Congres prin articolul 215 din legea antiterorista Patriot Act, votata dupa atentatele de la 11 Septembrie 2001.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22