Strategia saudită

George Visan & Octavian Manea 16.08.2011

De același autor

Într-un gest puţin anticipat, Riadul şi-a retras ambasadorul de la Damasc, iar regele Abdullah a condamnat în termeni duri regimul Assad pentru sângeroasa reprimare a protestelor interne: „Ceea ce se întâmplă în Siria nu este acceptabil. Aceasta trebuie să dea dovadă de înţelepciune până nu este prea târziu şi să implementeze reforme consistente.

Nu promisiuni deşarte. Siria trebuie să oprească maşinăria de ucis până nu este prea târziu“. Paradoxal, cuvintele aparţin aceleiaşi persoane care a ordonat trupelor saudite să intervină în Bahrein pentru a sprijini un regim aliat împotriva unor proteste similare celor din Siria. Dar ce i-a convins pe saudiţi, o monarhie orientată spre conservarea statu quo-ului regional, să se plaseze alături de revoluţionarii din Siria? O convertire la principiile doctrinei responsabilităţii de a proteja? Nici pe departe.

Mai degrabă un calcul rece şi o atentă evaluare a balanţei de putere în regiune. Atât intervenţia militară din Bahrein, cât şi ruperea legăturilor diplomatice cu Siria au un numitor comun: Iranul. Presiunea internaţională tot mai intensă asupra regimului Assad, oferă pretextul ideal pentru a da o lovitură de knock-out alianţei dintre Siria şi Iran. Mai este un ingredient, altfel crucial de care ar trebui să ţinem seama, în evaluarea raţiunilor strategice ale Riadului: sensibila competiţie dintre şiiţi şi suniţi din regiune. Este un factor care a jucat rolul principal în intervenţia saudită din Bahrein unde o majoritate şiită era cât pe ce să doboare un regim sunit. În ochii Riadului, protestele se bucurau de sprijin masiv iranian, Teheranul urmărind destabilizarea Golfului Persic. Pe fond, revolta din Siria oferă o rară oportunitate pentru izolarea statului perceput ca cel mai important factor de instabilitate din regiune, Iranul.

Dacă Arabia Saudită şi Statele Unite reuşesc să disloce alianţa siriano-iraniană, forţând căderea familiei Assad, atunci Iranul ar putea fi izolat diplomatic la nivel regional. Un Iran lipsit de aliaţi, cu vecini prinşi în tumultul unor schimbări politice va fi mult mai uşor de îndiguit.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22