STENOGRAME: Patronii caselor de schimb valutar ii asigurau lui Darius Valcov VALUTA necesara pentru achizitionarea tablourilor

P.c. | 29.03.2015

Pe aceeași temă

Conform unor interceptari din dosarul senatorului PSD Darius VÂLCOV, publicate de România Liberă, fostul ministru schimba leii pe care ii obtinea din mita, in valuta, la diferite case de schimb valutar din Pitesti si Craiova, pentru a achizitiona tablouri de la faimoasele case de licitatii "Sotheby's", "Christie's" si "Cornette de Saint Cyr".

 

Senatorul cumpara sume imense de valută de la case de schimb valutar, avand legaturi cu patronii unor case de schimb din Craiova și Pitești, care ii faceau rost de valuta necesara si o trimiteau la Slatina. Valuta era cumparata de mita pe care o primea Valcov, primar al orasului Slatina, la acordarea diferitelor contracte. Theodor Berna, de la Tehnologica Radion, s-a autodenunțat spunand ca i-a dat lui Valcov cel puțin 2.000.000 de euro șpagă.

 

CITITI SI: VIDEO Comoara lui Darius Valcov: Procurorii au descoperit 94 de TABLOURI, ascunse in pereti falsi. Printre ele, trei Picasso, un Renoir si un Petrascu

 

Bogdan Petre Timofte și Marian Alexandru Mocanu, administratori la firme controlate de Darius Vâlcov, erau intermediarii care se ocupau de schimbarea leilor din mita in valuta:

 

Circuitul banilor: 

 

Leii erau scosi din firmele fantomă:

 

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Că dimineaţă când m-am întâlnit eu cu el, când ne-am dus să ne tundem, îmi zice: „Vezi că am vorbit cu DARIUS şi să-i facturezi 70% din 2 miliarde lu’… lu’ SGV-u’. Şi o să-ţi dea SGV-u’ banii ăştia să te apuci de muncă.” „Astăzi facturezi! Da?” „O.K.!” Ce să mai fac, ce să mai, că…

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Să-mi facturezi tu mie, pe SGV,  2 miliarde?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Da. 70% din din 2 miliarde.

TIMOFTE PETRE BOGDAN: Pfoai de capu’…! Eu nu mai… nu pot să spun sume, nu ştiu câte zeroruri. …[neinteligibil]… mie …[neinteligibil]… Ce? …[neinteligibil]… Tu vrei să dormi liniştită cu ăştia în casă?

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Î…

TIMOFTE PETRE BOGDAN: Nu puteam să mă urc cu ei în maşină, îmi rupeau mâna! Mă, îmi rupeau mâna! Ştii cum mă ştiu ăia de la casele de schimb valutar?

 

Leii erau schimbati in valuta:

 

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Ă… 

TIMOFTE PETRE BOGDAN: Sute de mii am schimbat la ei!

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: În oraş, acolo?

TIMOFTE PETRE BOGDAN: Aoleu!

 

CITITI SI: DNA, despre tablourile lui Valcov: Vor fi EVALUATE de o echipa de specialisti. Valcov voia sa SPELE BANII din coruptie prin infiintarea unei GALERII DE ARTA (Surse)

 

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Şi ce dracu’ ai făcut cu ei?

TIMOFTE PETRE BOGDAN: [râde]

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: În euro, i-ai schimbat în euro?

TIMOFTE PETRE BOGDAN: Din euro în lei, din lei în euro.

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Cum trebuia la momentu’ respectiv?

TIMOFTE PETRE BOGDAN: În dolari, în franci, în ce trebuia atunci.

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Mînca-ţi-aş…

TIMOFTE PETRE BOGDAN: Ştii cum mă ştiau ăia? Când mă duceam, când îi sunam, oamenii ştiau direct: „Cât vrei, 100 de mii, 200 de mii?” 

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: [râde] Şilingi, lei, ce ai azi

 

Valuta era cumparata de la casele de schimb din Craiova și Pitești

 

TIMOFTE PETRE BOGDAN: „Ce ai, frate, astăzi?” „Vreau acum.” Ştii cum se făceau? Într-o oră se făceau, cum veneau banii, de pe la CRAIOVA, de pe la PITEŞTI, casele de schimb, între ei? [rosteşte o interjecţie] Mă duceam, nu puteam săi, să-i descarc. [rosteşte o interjecţie] „Daţi-mi atât.” Cât a cărat maşinuţa aia a mea… Cât au fost la mine în casă… Mânca-ţiaş…!

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: A cărat maşinuţa aia, CITROEN-u’, milioane, a?”

 

Bani investiți într-un hotel

 

„MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Bă, numai... numai, de-aici, gândeşte-te că e suma mare, BOGDANE, în [cuvânt obscen] mea! Adică eu am luat nişte lucrări fictive de la PLUS CONFORT, de la vără-miu, da? Le-am făcut fictive şi cu tine, aceleaşi lucrări. Că-s aceleaşi lucrări, în [cuvânt obscen] mea! Da? Şi tu, banii ăştia, 1 milion două sute patruzeci, cât [cuvânt obscen] mea e, că nici nu mai ştiu, i-ai băgat în hotel. Da? Hotel care e pe S.G.V., care S.G.V.-ul e al meu. Dup-aia ai mai primit de la PLUS CONFORT la fel.

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Douăzeci şi două!

 

CITITI SI: FOTO Pasiunea lui Darius Valcov pentru tablouri. Piese semnate de Pablo Picasso, Andy Warhol, Horia Bernea, Samuel Mutzner

 

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Cât? Douăzeci şi două de miliarde?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Douăzeci şi două de miliarde!

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Pe ce?! Lucrări care n-au existat, pe...

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Păi, sunt 13 miliarde... 13 miliarde pe M.K.S. şidouăzeci şi două pe PLUS CONFORT.

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Atâţia sunt? [cuvânt obscen] mea, nici nu le mai ştiu! Cât fac... 22 cu 13...?”

„MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Păi? [cuvânt obscen] mea! Şi MINEL...? Ce treabă are ş-ăla-n ăsta?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Nu ştiu. Da' eu aşa am înţeles de la-nceput, că "Bă, nu e treabă cu voi. Trebuie să ajungă la DARIUS şi la MINEL."

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Că nu e... Ei n-au treabă cu noi, ăştia mici, pulifricii.Că ei vor s-ajungă să ne facă pe noi să, să spunem că în spatele nostru stă DARIUS şi cu MINEL.

 

Vâlcov este cercetat în arest la domiciliu pentru trafic de influență, pentru mita de 2 milioane de euro, pe vremea când era primar al municipiului Slatina, dar și pentru infracțiuni economice nepermise funcției, săvârșite pe vremea când era ministru al Finanțelor.

 

Anchetatorii au descoperit, într-un seif, lingouri de aur, tablouri și bani lichizi, ascunse în casa unui apropiat al fostului primar din Slatina. Totodată, anchetatorii au mai găsit 101 tablouri, cumpărate cu bani din șpăgi, ascunse în grabă, sub paturi, printre haine, in dulapuri, dar și în pereți dubli,  imediat după ce DNA a inceput anchetarea lui Vâlcov.

 

CITITI SI: Inalta Curte il plaseaza pe Darius Valcov in arest la domiciliu. Procurorii au cerut arest pentru 30 de zile. Decizia nu este definitiva

 

Vâlcov avea intenția să spele banii printr-o galerie de artă prin care să vândă tablourile.

 

Tablourile lui Valcov, descoperite de DNA

 

Procurorii DNA au descoperit, in urma unor perchezitii efectuate joi in Bucuresti si in mai multe locatii din judetul Olt, 94 de tablouri care i-ar apartine lui Darius Valcov. Trei dintre acestea trei ar fi semnate de Pablo Picasso, unul ar fi semnat Renoir si ar costa aproximativ 120.000 de euro, iar celelalte ar apartine unor pictori romani, printre care si Petrascu.

 

Conform procurorilor, tablourile ar fi fost achizitionate prin intermediari si aduse peste granita in masini, fiind ascunse pe la rude si prieteni, unele find ascunse chiar si in pereti falsi.


Procurorii descoperisera deja, intr-un seif, 90.000 de dolari, 1,3 milioane de lei, trei lingouri de aur in greutate totala de trei kilograme, un tablou inscriptionat "Renoir", un tablou inscriptionat "Jean Cocteau" si o pictura pe lemn inscriptionata "Aurel Acasandrei", care ii apartin tot lui Darius Valcov.

 

CITITI SI: Averea din seif a lui Darius Valcov: 3 kg de aur, 1,3 milioane de lei, 90.000 de dolari si tablouri. DNA a facut o noua cerere de arestare

 

Fostul ministru al Finantelor Darius Valcov va fi plasat in arest la domiciliu, au decis, joi seara, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, hotararea nefiind definitiva.


Darius Valcov este acuzat de trafic de influenta, pentru ca a intervenit, ca primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la suta din sumele incasate.
 

In acelasi dosar, Valcov mai este suspectat ca a folosit informatii obtinute cand a fost primar, senator si ministru, pentru a sprijini o firma de cadastru, una de contabilitate si un birou de avocatura, firme detinute de Valcov, dar administrate prin interpusi.
 

Licitatii trucate

 

Procurorii il acuza pe Valcov ca, in timpul mandatului de primar la Slatina, ar fi modificat in mod abuziv caietul de sarcini pentru o licitatie in cadrul proiectului “Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt”. Astfel, ca urmare a acestui fapt, o anumita firma a castigat licitatia.

 

Anchetatorii sustin ca, in schimbul sprijinului acordat, administratorul in cauza i-ar fi propus lui Valcov 20% din valoarea sumelor incasate din contractele de executie.

 

CITITI SI: Referat DNA: Deputatul Ionut Barbulescu a DISTRUS PROBE aflate intr-un seif, la cererea lui Darius Valcov

 

Procurorii anticoruptie vorbesc, in acest caz despre o suma de aproximativ 2 milioane de euro, care ar fi fost primita de Darius Valcov.

În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări.
 

Circuit financiar fictiv

 

Totodata, DNA sustine ca Valcov a creat impreuna cu Florin Prina, viceprimar la Slatina la acel moment, un circuit financiar fictiv, pentru a masca provenienta banilor.

Anchetatorii arata ca Prina “a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens”, potrivit unui comunicat DNA.
 

Valcov isi sustine nevinovatia

 

Darius Valcov nu a recunoscut acuzatiile care i se aduc in dosarul traficului de influenta. Informatia a fost prezentata public de avocata fostului sef de la Finante.

"Noi, apararea am spus ca nu exista un singur lucru care sa aduca suspiciunea ca s-ar fi savarsit o astfel de infractiune", a spus avocata. Inscrisurile prezentate de procurori nu dovedesc o astfel de infractiune, a insistat Furtuna.

Aceasta a respins si acuzatiile ca fostul ministru de Finante ar fi cerut sa fie distruse probe: "Nici denuntatorii nu au spus ca s-ar fi distrus ceva".

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22