STENOGRAME Dosarul RETROCEDARILOR: ADAM: Hrebenciuc este GARANTIA. HREBENCIUC: 23 de mii de hectare in cel mai rapid timp, niciun fel de problema

P.c. | 23.01.2015

Pe aceeași temă

Conform rechizitoriului intocmit de procurorii DNA despre dosarul retrocedarilor ilegale de paduri, Ioan Adam i-ar fi spus lui Paltin Sturdza ca daca ar fi dat 50 000 de euro la timp lucrurile ar fi mers mult mai repede. Inculpatii foloseau in discutiile pe care le aveau un limbaj codat: intalnirea lor era numita cina cea de taina, Tudor Chiuariu era numit 'Chioru' sau 'Tudorica', Hrebenciuc era 'prietenul nostru', un primar era "Slanina" iar un alt personaj era "Ricin" relateaza Hotnews.

 

Afirmatia lui Adam a fost facuta cu ocazia unei declaratii date de Sturdza in fata anchetatorilor, inculpatul raspunzand unei intrebari referitoare la modul in care s-a obtinut decizia de retrocedare pronuntata de Tribunalul Covasna.

 

"Eu nu am dat nimic judecatorilor direct sau indirect pentru a castiga acest proces. Nu am discutat cu nimeni si nu am instruit pe nimeni sa dea judecatorilor bani sau alte foloase si nu cunosc ca cineva sa fi promis sau sa fi dat judecatorilor mita pentru aceasta hotarare. Precizez insa ca dupa pronuntare acesteia, dar inainte de motivarea ei, Adam Ioan, avocatul meu la acel moment, mi-a spus 'bai, zgarcitule, daca ai fi dat 50.000 euro nu s-ar fi tergiversat atat'. Nu mi-a spus insa ca a dat el acesti bani si nici nu mi-a dat de inteles aceasta din modul in care mi-a spus aceste cuvinte", se arata in declaratia lui Gheorghe Paltin Sturdza.

 

In rechizitoriu se precizeaza ca acest episod a fost confirmat si de sotia lui Ioan Adam, Anca Roxana Adam. Ea s-a amintit ca sotul sau i-a spus odata lui Sturdza, intr-un restaurant, ca daca dadea 50.000 obtinea o hotarare mai repede. "Stiu ca Sturdza nu a raspuns, ceea ce m-a mirat, deoarece el reactioneaza de obicei atunci cand trebuie sa plateasca ceva, cu atat mai mult o suma asa de mare", a declarat Anca Roxana Adam.
 

Potrivit probelor detinute de anchetatori, din cei 50.000 de euro promisi judecatorului Ordog Lorand Andras, s-au dat efectiv doar 10.000 de euro, dupa emiterea deciziei favorabile, restul banilor nefiind remisi din cauza refuzului lui Sturdza.

 

Chiuariu era numit 'Chioru' sau 'Tudorica', Hrebenciuc - 'prietenul nostru' (stenograme)


Intr-o discutie cu Gheorghe Paltin Sturdza si Ioan Adam, omul de afaceri Ioan Gheorghe Varga, inculpat in dosar, foloseste apelativul 'Tudorica' atunci cand vorbeste despre Chiuariu, iar Hrebenciuc este numit 'prietenul nostru'.

'Varga: Sunt foarte seriosi. In loc de 200 de mii comanda, sunt 300 de mii comanda, pentru ca se schimba ce v-am spus eu, Tudorica, e clar (...) si in conditiile astea se schimba, dupa programul nemtesc... si in conditiile astea nu ma mai intereseaza Polonia, nu ma mai intereseaza Finlanda, nu ma mai intereseaza...

Adam: (...) vor sa aduca Michelin-ul din Grecia.

Varga: Uitati-va ce va zic.

Adam: Vor da aduca Michelin-ul din Grecia, vor sa aduca niste firme din Grecia.

Varga: Am nevoie de Tudor in asta...

Adam: Ce?

Varga: Am nevoie de Tudor si va spun la ce. Il intereseaza si pe (...).

(...)

Sturdza: Dar unde ne intalnim?

Varga: La Bacau.

Sturdza: La Bacau?

Varga: Da (...).

Adam: Sa fie toti factorii de decizie acolo.

Varga: Ati vazut. Vine ... automat.

Adam: Nu e nimic ilicit. Nu e nimic ilegal ... cu cartile pe masa.

Varga: Vin specialistii, vin si cei care (n.r. - se refera la cei care semneaza)... vin si cei care vor sa scrie... toata lumea si inchidem discutia 10 minute.

 

CITITI SI: Senatorul Tudor CHIUARIU a fost EXCLUS din PNL. El este implicat in dosarul RETROCEDARILOR ILEGALE de păduri


Sturdza: Hrebenciuc nu este in comisie ... nu vine.

Varga: ... (n.n. - rade si gesticuleaza) ... ei.

Adam: Foarte bine... vine ... e prietenul nostru.

Varga: Prietenul nostru.

ADAM: El este garantia ...

Sturdza: Numa' sa vina

(...)

Varga: Nu vorbim asa, marti... este cina cea de taina... ultima pe speta asta.

Adam: Foarte bine.

Varga: Adica lucrul la final. Pe proiect... ce-am promis am facut ...

(...)

Adam: Si sa nu vorbim la telefoanele noastre, le-am interzis'.


In cadrul aceleiasi discutii, Ioan Gheorghe Varga, referindu-se la cei care vor participa la intalnire, foloseste sintagma 'toata familia'.


Cu ocazia unei alte intalniri, la care au participat inculpatii Gheorghe Paltin Sturdza, Gabriela Zaharia, Ioan Adam si sotia acestuia, Roxana Adam, sunt gasite nume de cod pentru mai multi complici. Astfel, pentru Tudor Chiuariu este stabilit numele 'Chioru'', unui primar i se spune 'Slanina', iar un alt complice este numit 'Ricinu''.


"Adam: Voi ati avut impresia ca asta a fost mintit, Ghelasie? Si n-a stiut de intalnire?

Sturdza: Iara a....? Nu.

Adam: Ba da e important pentru mine asta.

(...)

Sturdza: Io asta nu-ti garantez, da, ipoteza este urmatoarea, s-a aranjat o intalnire intre Chioru' si Ricinu'.

(...)

Sturdza: Io l-am botezat pe asta ulei de ricin.

Roxana Adam: Vorbesti codat.

Adam: Si, si?

 

CITITI SI: DOSARUL RETROCEDARILOR: Deputatul Gabriel Vlase urma sa intervina pe langa autoritatile din Bacau pentru a-l ajuta pe Sturdza sa intre in posesia padurilor


Roxana Adam: Ulei de ricin.

Sturdza: Ulei de ricin. Ca ala (...) ala a inghitit ulei de ricin si l-am poreclit Ricinu'.

Gabriela Zaharia: Ricinu' si Chioru'.

Sturdza: Si Chioru'. Ricinul a fost informat de primar ca va fi o masa cu Chioru'. (...) Si s-ar putea sa mai vina si altii.

Roxana Adam: Lu' primaru' o sa-i spunem Slanina'.

 

Hrebenciuc: Deputat o sa fiu cat o sa vreau, pana mor (stenograme)

 

Fostul deputat Viorel Hrebenciuc declara, in cadrul unei intalniri din aprilie 2013 cu Gheorghe Paltin Sturdza si fostul deputat Ioan Adam, ca a numit un secretar de stat, l-a pus pe Dragos Benea in fruntea Consiliului Judetean Bacau si era convins ca va fi deputat toata viata.


Detalii apar in stenogramele aflate la dosarul retrocedarilor ilegale de paduri, trimis joi in instanta. In referatul DNA se arata ca Paltin Sturdza, Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam s-au intalnit pe 19 aprilie 2013 la Hotelul Hilton din Bucuresti.


In dosar sunt redate dialogurile purtate de cei trei in cadrul intalnirii de la Hotelul Hilton:

"Hrebenciuc: Asa. Aaa... deci  23 de mii de hectare in cel mai rapid... aaa... timp, niciun fel de problema. Diferenta de la 23 la 40 de mii, cum erau discutiile alea ca-s puse nu stiu cum si nu stiu ce, legea actuala ne ajuta, cea care a aparut.

Adam: Clar.

Hrebenciuc: Asa. Nu pot sa-mi dau seama in cat timp, dar cred ca pan' la sfarsitul anului. Nu-mi dau seama, aicia nu...

Adam: Este loc... are...


Hrebenciuc: Unde am batut eu palma cu Ghelase... ca... si totul eu am sub control acolo, 23 de mii de hectare ne pune toate hartiile incepand de luni la dispozitie fara nici un fel de... Sturdza: Ghelase?

Hrebenciuc: Pai, da, Ghelase, eu nu vorbesc de...

Adam: Pai da' discutati cu asta ma, nu discutam...

Hrebenciuc: Ce vorbesc aicia.

Sturdza: Pentru ca... nu stiti experienta care am avut-o cu domnul Ghela...

Hrebenciuc: El se batea... e... aaa... spaima lui este ca ramane el fara padure in Romsilva. De ani de zile. Si cand l-am pus secretar de stat in 2000, ca eu l-am pus secretar de stat, trebuia sa rezolv pe Valea Muntelui niste paduri din alea de un hectar, care le-au primit oamenii dupa razboi. Numai ca n-au mai apucat sa aiba acte de proprietate, erau doar niste tabele.

Hrebenciuc: Toata Valea Muntelui, 6 comune, imi cereau pamantul, si pentru mine era si electoral important, dar imi era si mila de oamenii aia care fusesera in razboi, aveau hectarul in spatele casei si nu puteam sa-l dau. Si l-am luat, l-am pus secretar de stat si m-am suit cu picioarele pe el sa le faca. Si pana la urma norocul meu a fost ca eu am tinut cont de parerea lui, ca el tot asa, era foarte indaratnic, ca nu poate, ca nu... asa, am dat legea, Legea 400 din 2002...

Sturdza: Da, stiu.

Hrebenciuc: Este data de mine, ca sa stiti. Asa. La initia... la initiativa lui. C-a zis: 'Domn'le hai sa scoatem o lege...'

Adam: Ca sa legalizeze situatiile astea.

 

CITITI SI: STENOGRAME Dosarul RETROCEDARILOR. Ioan ADAM: Sa-l cuplam pe Hrebe langa firma din Bacau, care se ocupa cu PUNEREA IN POSESIE. Propun sa-mi dati o SUMA DE LUCRU cu padurile


Hrebenciuc: ...ca sa legalizam chestia asta. Cum spune, zice vedeti ca Chiuariu a bagat un amendament ca sa se dea din padurile statului inapoi asa...

Adam: Da, este, este.

Hrebenciuc: Nu stiu ce a facut, ca avea pana la 31 martie, ca eu am patit urmatoarea chestiune, venea Chiuariu la mine acasa la Slanic-Moldova, dar eu nu l-am intrebat ce cauta acolo. Ha, ha... Pai da e, era cu primarul, n-aveam nicio problema cu el. Ca acuma eu sa-mi dau seama ca ei de fapt umblau pentru... Varga avea de dvs. ... aaa... hartie, si eu nu mai intelegeam nimica.

Sturdza: Dar au incheiat raporturile.

Hrebenciuc: Adam imi spunea ca e o chestie, Va... il vad de Chiuariu in partea aialalta. Ba, ce-i aicia? Ca i-am si spus, vezi ca e Chiuariu.

Adam: Nu. S-a incheiat.

Hrebenciuc: N-am stiut. Pe urma am vazut ca s-a incheiat la 31 martie si...... l-am dat pe mana avocatilor din Bucuresti pe Varga si ai mei mi-au spus 'Sefu', lasati-l pe om, ca nu e...' nu-l cunosc pe om, dar eu spun ce mi-au spus avocatii mei."

---

"Adam: Noi am vorbit ieri cu Bengescu, ca ne-am vazut.

Hrebenciuc: Asa, da. Nu stiu asta.  Hai.

Adam: Vezi ca ne-am vazut.

Hrebenciuc: Da.

Adam: Si am vrea sa incepem cu padurea Dofteana, 10 mii sau 11 mii...

Hrebenciuc: Cu care vreti, eu n-am nici o problema. Nu.

Adam: El, Bengescu, spune ca intr-o luna de zile are un proces-verbal de punere in posesie...

Hrebenciuc: Dofteana, e primarul meu acolo. Va fi si finul meu de la 25 de ani de casatorie, acuma dupa Pasti (Bujor Ioan)."

---

"Hrebenciuc: Nu conteaza asta. Castigam alegerile, ne-am pregatit din 98 in 2000 perfect, niciodata nu s-a pregatit o guvernare, cum am pregatit-o noi atuncea, doi ani de zile.

Adam: Aia din 90-2000.

Hrebenciuc: A mers perfect, adica noi in prima zi, atuncea, am dat 22 de hotarari de guvern de reorganizare a ministerelor.

Adam: Da, da. Era totul pe masa, era in sertar.

Hrebenciuc: Aveam si anumite deal-uri, foarte.. eu tot timpul le faceam, cand eram in Opozitie, si aveam o singura pretentie, cand vin la Putere, deal-ul care-l duc din Opozitie sa continue, in rest nu ma intereseaza nimic si nimeni, la Bacau la partid, acuma eu am condus acu vreo 20 de ani si l-am lasat, am lasat un pusti in locul meu. Toata lumea era uimita, cum dracu...

Adam: Asta de la judet ?

Hrebenciuc: Da, da, pe Dragos l-am lasat.

Adam: Vezi, ca ala cica vorbeste prostii, a aflat si Paltin...

Hrebenciuc: In ce sens ?

Adam: Ca ati fost dat la o parte. Nu-i adevarat, ma, is niste prostii, ma.

Hrebenciuc: E greu sa ma dea la o parte.

Adam: Este imposibil, nu greu.

Hrebenciuc: L-am pus cand avea 28 de ani, asa. A, ca ei vorbesc tot felul de chestii, e treaba lor, da ei inca sunt la mediu de provincie, ei pana o sa-nteleaga lumea, mai e foarte mult timp.

Adam: Sigur ca da.

Hrebenciuc: Si l-am pus chiar pe el, cel care spuneti ca vorbeste prostii, ca el e presedintele Consiliului Judetean, daca l-am pus la 28 de ani presedinte de Consiliu Judetean, ce vorbim aicea! Adica am avut incredere in el si am in continuare, chiar daca mai are rateuri...

Adam: Da. Sau se da smecher.

Hrebenciuc: Nu, nu sunt chestiuni de substanta, n-am o problema. Mie daca-mi era prea, cum sa va spun, cata treaba am acuma aicea, Chisinau, Bruxelles, si alte capitale, nu mai timp sa ma duc in fiecare saptamana la Bacau, nu mai am timpu fizic, asa. Si normal ca a trebuit sa-mi fac ordine de prioritati in... si atuncea am renuntat la o chestiune, care ma obseda, ca daca nu ma duceam o saptamana, aveam impresia ca s-a daramat lumea acolo, stii, si eu ma ocupam de Brusturoasa (?), ca primaru ala are nu stiu ce, adica pana la urma trebe sa... am incheiat un capitol cu alegerile din 2012 din decembrie. Eu am adus partidul la nivelul la care l-am adus, l-am lasat in bune conditii cu totu si acuma urmeaza alta perioada, nu mai stau sa mai fac un ciclu de patru ani la Bacau. Pentru ce? Deputat o sa fiu... cat o sa vreau, pana mor, nu asta-i problema mea, deci asta mi-o obtin, eu n-aveam alte mize acolo. Si le-am si spus, urmeaza patru ani in care ne ocupam de afaceri, curate, nu de furat, curate"

***

Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, Tudor Chiuariu si Ioan Adam au fost trimisi in judecata de procurorii DNA in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri.

Potrivit DNA, fostul deputat Viorel Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, trafic de influenta si spalare a banilor, iar deputatul Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz in serviciu, constituirea unui grup infractional organizat, cumparare de influenta (trei infractiuni).

De asemenea, au fost trimisi in judecata Lorand Andras Ordog, judecator in cadrul Tribunalului Covasna, Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedarii), Iosif Kadas, Constantin Bengescu, toti in stare de arest preventiv.

In stare de arest la domiciliu au fost deferiti justitiei Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob si Janica Poenaru.

Totodata, au fost trimisi in judecata in libertate senatorul Tudor Chiuariu (constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta, spalarea banilor), Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Calugar, Ioan Matasel, Gabriela Rodica Zaharia, Anca Roxana Adam (sotia deputatului Ioan Adam, judecatoare la Tribunalul Brasov), Iulian Durlan (primar al comunei Caiuti, judetul Bacau), Adam Craciunescu (directorul general Romsilva).

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22