Stenograme. Argumentele DNA din cererea de anulare a deciziei din cazul Mariana Rarinca

M. B. | 30.05.2015

Pe aceeași temă

DNA a depus o constestatie in anulare impotriva hotarârii de achitare a Marianei Rarinca invocând incompatibilitatea judecătoarei Risantea Găgescu și fapul că magistratul s-a antepronunțat în timpul apelului.

 

În ceea ce privește lipsa de imparţialitate a judecătoarei, scrie Știri pe Surse, procurorii anticorupţie aduc mai multe argumente, unul dintre acestea fiind, potrivit unor surse judiciare, schimbul de replici din data de 16 mai 2013, cu ocazia şedinţei publice a plenului CSM, între şefa ÎCCJ, membru de drept al Consiliului, şi Risantea Găgescu, care a candidat pentru funcţia de judecător la Instanţa Supremă.

 

Potrivit stenogramei și înregistrării audio-video a interviului depuse la contestație, controversa celor două s-a purtat chiar pe subiectul erorilor judiciare. Potrivit procurorilor, convingerile personale ale judecătoarei respective au părut confuze în raport cu eroarea judiciară şi cazurile de casare, pe care le confundă şi creează ideea clară că o soluţie de achitare este rezultatul erorii judiciare:

 

"Stanciu Livia: ... Da, asta vă întrebam: ce înţelegeţi prin eroare judiciară dvs? Ca să înţeleg şi eu...

Găgescu Risantea: Mă scuzaţi, nu m-am referit la calea extraordinară de atac. Să văd că probele din dosar conduc spre achitare. Poate m-am exprimat eu greşit.

Stanciu Livia: Sau invers.

Găgescu Risantea: Sau invers - condamnările. Deci este singura... dar foarte rar, cred că sunt situaţiile foarte rare. Numai atunci aş face opinie separată..."..

 

Un alt argument adus se referă la faptul că Risantea Găgescu a dispus la unul dintre termene efectuarea unei adrese către Livia Stanciu pentru ca aceasta să formuleze precizări cu privire la cererea de schimbare a încadrării juridice, din șantaj în hărțuire, motivat de faptul că potrivit art. 208 alin. 3 Cod penal acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, deşi potrivit dispoziţiilor citate era necesar a fi citată cu menţiunea dacă înţelege să depună plângere prealabilă.

 

DNA consideră că prin acestea judecătoarea respectivă s-a antepronunţat şi că avea deja formată convingerea cu privire la soluţia pe care intenţiona să o dispună în cauză.

 

Cazul Mariana Rarinca

 

Mariana Rarinca, femeia acuzata de DNA ca a santajat-o pe sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a fost achitata de judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti pe 21 mai. Curtea de Apel a admis apelul femeii, dupa ce aceasta fusese condamnata in decembrie 2014 de Tribunalul Bucuresti la trei ani inchisoare cu suspendare.

 

Mariana Rarinca a fost trimisa in judecata de procurorii DNA pe 1 iulie 2014, ea fiind acuzata ca a santajat-o pe Livia Stanciu, presedintele ICCJ.

 

In rechizitoriu, procurorii au retinut ca, in perioada august/septembrie 2013 - 3 iunie 2014, Mariana Rarinca a amenintat-o pe Livia Stanciu, cu darea in vileag a unor fapte imaginare, compromitatoare pentru aceasta si pentru sotul acesteia.

 

Potrivit DNA, in schimbul nedivulgarii catre presa a acestor informatii, presupus compromitatoare, Mariana Rarinca i-a pretins sefei ICCJ suma de 20.000 de euro.

 

"Amenintarile cu divulgarea catre presa a unor informatii presupus compromitatoare la adresa persoanei vatamate, respectiv cererea de a-i da 20.000 de euro drept compensatie pentru 'datorii' platite de inculpata in numele sotului persoanei vatamate, au fost transmise unei rude de-a acesteia. In perioada aprilie 2014 - 3 iunie 2014, persoana vatamata a primit amenintari prin intermediul unei convorbiri telefonice si prin mesaje tip SMS. Inculpata a amenintat-o pe persoana vatamata cu divulgarea catre presa (un post important de televiziune) a unor date compromitatoare despre persoana vatamata si familia acesteia", arata DNA la 1 iulie.

 

Procurorii mai sustineau ca faptele pe care femeia intentiona sa le divulge cu privire la Livia Stanciu si la membrii familiei acesteia sunt imaginare, intrucat nici sefa ICCJ, nici sotul acesteia nu au avut si nu au vreo datorie fata de Mariana Rarinca.

 

Scandalul Rarinca

 

Cazul s-a transformat intr-o controversa publica si un scandal politic, după ce presedintele Senatului si alti patru parlamentari PLR au trimis o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis, cerându-i să le inlature din functiile detinute pe Livia Stanciu si Laura Codruta Kovesi, prin demisie sau demitere.

 

Seful statului i-a explicat lui Tariceanu ca nu are atributii in acest sens, iar Inspectia Juridica a declansat o ancheta legata de declaratiile si scrisoarea deschisa a lui tariceanu, pentru a constata daca aceste actiuni au incalcat independenta justitie. 

 

CITIȚI ȘI:

Cristi Danilet, judecator CSM, reactie la scrisoarea senatorilor: O IMIXTIUNE in cariera a doi magistrati

 

UPDATE Klaus Iohannis raspunde scrisorii lui Tariceanu: Nu dispun de competentele constitutionale de a INLATURA din functie presedintele ICCJ sau procurorul-sef al DNA. Ma opun modificarii Codului de Procedura Penala

 

Calin Popescu Tariceanu ii cere presedintelui Iohannis sa le DEMITA pe sefa DNA, Laura Kovesi, si presedintele ICCJ, Livia Stanciu si sa sustina SCOATEREA ARESTULUI PREVENTIV din Codul Penal.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22