Stelian Tanase: Datoria TVR este de peste 700 de milioane de lei si este inca in carti pentru difuzarea Euro 2016

A.g | 06.04.2015

Pe aceeași temă

 La finalul anului 2014, datoria TVR s-a ridicat la peste 700 de milioane de lei, iar 440 de milioane au foat doar la bugetul de stat.Potrivit presedintelui-director al TVR-ului, Stelian Tanase, a fost semnat un memorandum cu guvernul acum trei ani pentru reesalonarea platilor dar acesta nu se mai aplica in prezent desi televiziunea publcia a platit deja 3 transe din cele 12. TVR este inca in jocul pentru a difuza Campionatul European de fotbal din 2016 dar trebuie sa existe o oferta concreta, informeaza Hotnews.

 

Stelian Tanase: "Sunt dispus sa renunt la publicitate in schimbul unei majorari a taxei cu macar 50 de bani". 


Stelian Tanase s-a plans din nou de "subfinantarea cronica" a TVR si a acuzat faptul ca Executivul condus de Victor Ponta nu si-a indeplinit obligatiile asumate prin memorandumul de esalonare a datoriilor.

Pe de alta parte, intrebat daca intarzierile de plata a transelor inregistrate in 2013-2014 au dus la blocarea memorandumului, Stelian Tanase a admis ca memorandumul nu se mai aplica, insistand insa pe faptul ca guvernul nu si-a indeplinit obligatia de a creste taxa TV. El a precizat ca TVR a platit unele transe - 3 din totalul de 12 aferente anului trecut, dupa cum a precizat directorul economic al televiziunii, in aceeasi conferinta.
 

Datoriile TVR:

  • Datoriile in 2014 s-au ridicat la 700 de milioane de lei. La buget - 440 de milioane de lei, din care 240 de milioane reprezinta obligatii la buget, diferenta stand in accesorii.
  • Memorandumul nu mai e in vigoare. Noi dorim sa intram in memorandum, cu respectarea obligatiilor de catre parti. Au fost concediati peste 600 de oameni in baza acestui memorandum.
  • Anul trecut am reusit sa platim taxele curente la buget, integral.
  • ANAF poate sa vina si maine sa inchida televiziunea ca pe orice carciuma. Sigur, e o decizie politica si nu se va intampla, dar situatia e de asa natura.
  • Guvernul Roman si TVR au semnat un memorandum acum trei ani - restructurarea televiziunii romane, dar prevedea, din partea guvernului, obligatia de a indexa taxa. Observ ca guvernul nu si-a indeplinit aceasta obligatie, desi aceasta taxa garanta imprumutul pe care doua bani ni l-au acordat. Acum, daca s-ar fi indexat taxa, am fi avut bani sa platim la EBU? Sa va spun sumele care lipsesc din bugetul TVR: 500 de milioane de euro - efectele neindexarii taxei TV; efectele diminuarii taxei TV 2000-2013 - 100 de milioane de euro; proiectia veniturilor in cazul maririi taxei de la 4 la 6 lei - circa 4 milioane de euro.



Stelian Tanase despre situatia TVR si relatia cu autoritatile:

Voi prezenta demersurile pe care le-am facut atat la guvernul Romaniei, cat si la EBU, repetat, pentru a nu avea acest incident si din timp sa reusim sa gasim o solutie.

Anul trecut, avand in vedere situatia complicata a TVR, inca de la numirea mea, in ianuarie, am inceput sa facem vizite unor oficiali la inalt nivel, am scris diverse memorii, am fost in audiente, incercand sa anticipam, sa prevenim o ruptura. Din pacate, demersurile noastre nu au dus la un final pana acum

Demersurile noastre la oficialitatile romane si la EBU continua, incercand sa gasim o solutie.Marea noastra problema in legatura cu Euro 2016, Eurovision etc e datoria istorica

  • Sub mandatul meu am reusit sa reducem substantial cheltuielile, am reusit sa platim toate datoriile la zi anul trecut. Ce ne trage in jos este datoria istorica, din 2005, aparuta odata cu introducerea TVR la licente si programe. Anul urmator a fost prima data cand TVR a fost pe deficit. Nici anul trecut nu a fost altfel si daca autoritatile nu intervin va continua pe 100 de ani. E o problema la nivelul clasei politici in ce priveste misiunea publica si utilitatea televiziunii publice. Nu cred ca sunt intelese foarte bine. Un ministru in prezenta mea a pus intrebarea "dar la ce ne mai foloseste televiziunea?"
  • Televiziunea romana sufera de subfinantare cronica, asemenea spitalelor si scolilor din Romania. Un exemplu, cel al televiziunilor publice din Germania: la 81 de milioane de locuitori, televiziunile publice au 35.000 de angajati, venituri de 8,8 milioane euro, 11 canale, cota de audienta 49% - domina piata. Iar aceasta caracteristica se regaseste in toate tarile europene. Situatia la noi e datorata tratamentului de Cenusareasa.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22