Stare de urgenta in Peru, unde fermierii se opun unui proiect minier ce le va afecta culturile

M. B. | 24.05.2015

Pe aceeași temă

Autorităţile din Peru au decretat starea de urgenţă în două provincii din sudul țării, pe o perioadă de două luni, după ce patru persoane au murit în ciocnirile violente declanșate dintre forțele de ordine și fermierii ce se opun dezvoltării unui proiect minier în acea zonă, scrie The Wall Street Journal.

 

Starea de urgență permite poliției să intre în orice casă fără mandat judecătoresc și să dizolve orice miting sau marș.

 

Fermierii din aceste provincii au blocat autostrizle din regiune încă din luna martie, nemulțumiți că autoritățile au aprobat proiectul în valoare de 1,4 miliarde dolari al companiei Southern Copper Corp care intenționează să deschidă o mină de cupru în zonă.

 

Studiul de mediu a fost aprobat anul trecut, dar localnicii sunt convinși că mina va polua apa și aerul din provinciile respective, motiv pentru care se opun investiției.

 

Jose Ramos Carrera, primarul localității Punta de Bombón, a declarat pentru Wall Street Journal că fermierii vor continua să se opună proiectului, în pofida decretării stării de urgență, iar guvernul pare că susține cu orice preț investiția.

 

Autoritățile au trimis în regiune 4.000 de polițiști și aproximativ 1.000 de soldați pentru a încerca să păstreze controlul asupra autostrăzilor și podurilor.

Până acum, în ciocnirile violente dintre localnici și forțele de ordine au murit patru persoane, un polițist și trei fermieri.

 

Fermierii susțin că exploatarea va distruge culturile de orez și banane, întrucât mina van folosi o mare parte din resurse de apă din acel perimetru și va produce o cantitate mare de praf.

 

Compania, pe de altă parte, a explicat că va folosi mare desalinizată din ocean, iar praful nu va ajunge deasupra culturilor localnicilor.

 

Southern Cooper este deținută de Grupo Mexico.

 

Peru este al treilea mare producător de cupru din lume, după Chile și China. investiția Southern Copper Corp, programată să înceapă extracția în 2016, împreună cu alte patru proiecte, ar urca Peru să urce pe poziția a doua.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22