Sprijinul britanicilor pentru apartenenta la UE, la cel mai ridicat nivel din ultimii 23 de ani (sondaj)

T.d. | 22.10.2014

Pe aceeași temă

Sprijinul britanicilor pentru ramanerea tarii lor in Uniunea Europeana (UE) a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 23 de ani, potrivit unui sondaj publicat miercuri, citat de agentia Reuters, transmite Agerpres.

Sondajul realizat de Ipsos MORI a arătat că 56% dintre britanici ar opta în momentul de față pentru rămânerea în UE, față de 36% cât ar alege ieșirea țării din blocul celor 28 — cifre care indică faptul ca nivelul de sprijin pentru apartenența Regatului Unit la Uniune se situeaza la cel mai ridicat din 1991 și un viraj față de 2012, când proporția celor care preferau retragerea din bloc era mai mare decât cea a susținătorilor acestuia.

Sprijinul pentru calitatea Marii Britanii de membră a UE a crescut semnificativ față de momentul de vârf al crizei datoriilor din zona euro, din 2011, deși acest lucru nu înseamnă că publicul dorește ca relația (țării cu Uniunea) să rămână aceeași”, a explicat Gideon Skinner, șeful diviziei de cercetări politice al institutului de sondare.

Conform sondajului, doar puțin peste jumătate dintre susținătorii Partidului Conservator al premierului David Cameron sunt în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE, ceea ce semnalează că prim-ministrul nu dispune de o prea largă marjă de manevră și riscă să-și piardă susținerea dacă adoptă o abordare prea dură față de Europa.

Sprijinul pentru rămânerea în Uniune este considerabil mai mare în rândul susținătorilor Partidului Laburist, de opoziție — 73% — și mai ales al Partidului Liberal-Democrat, partenerul conservatorilor în coaliția guvernamentală — 82%.

În schimb, doar 11% dintre susținătorii partidului eurofob UKIP (Partidul Independenței Marii Britanii) ar vota pentru apartenența în continuare a țării la blocul comunitar, la referendumul pe această temă pe care premierul Cameron a afirmat că-l va organiza înainte de 2017, dacă va câștiga legislativele de anul viitor.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22