Spitalul din Kunduz (Afganistan), bombardat de SUA, nu mai este functional

I. P. | 04.10.2015

Organizația Medici fără Frontiere (MfF) a anunțat duminică faptul că spitalul din Kunduz (nordul Afganistanului), bombardat în noaptea de vineri spre sâmbătă, cel mai probabil de forțele aeriene americane, atac în care și-au pierdut viața19 persoane, nu mai este funcțional.

Pe aceeași temă

"Spitalul MfF nu mai este operațional. Câțiva membri ai personalului nostru medical lucrează la două spitale la care au fost transferați o parte dintre răniți", a declarat Kate Stegeman, purtătoare de cuvânt a organizației umanitare în Afganistan, pe contul său de Twitter.

În imaginile difuzate după atac se putea vedea cum o mare parte din centrul sanitar continua să ardă, în timp ce supraviețuitorii se înghesuiau în zonele care nu fuseseră atinse de bombe. Spitalul, singurul cu servicii de traumatologie și chirurgie din întreaga regiune și în care lucrau 80 de membri ai MfF, trata circa o sută de pacienți în momentul în care a fost bombardat, a anunțat organizația umanitară.

"În afara faptului că ne-au murit colegi și pacienți, atacul a întrerupt accesul la servicii de traumatologie pentru populația din Kunduz tocmai când aveau mai multe nevoie de aceste servicii", a declarat președintele MfF-Belgia, Meinie Nicolai, citată într-un comunicat de presă.

Lajos Zoltan, infirmier al MfF care se afla în interiorul spitalului din Kunduz în momentul atacului, a povestit că centrul sanitar, la care lucrează din luna mai, era singurul în care putea fi tratată populația și că acum acest centru "nu mai există". Infirmierul a relatat că, imediat ce bombardamentele au încetat, a ieșit din locul în care se afla și unde se dusese ca să doarmă și a găsit "spitalul distrus, în flăcări". "Am încercat să aruncăm o privire la clădirile care ardeau. Nu există cuvinte pentru a descrie cât de îngrozitor a fost. În Unitatea de Terapie Intensivă șase pacienți ardeau, întinși pe paturi", a povestit infirmierul, aflat încă în stare de șoc.

Medici fără Frontiere a anunțat că trei dintre cei șapte pacienți uciși erau copii și a adăugat că 37 de oameni au suferit răni grave, majoritatea fiind transportați la centrul din Puli Khumri, aflat la două ore distanță de Kunduz.

CITIȚI ȘI: UPDATE: 19 angajati ai Medici fara Frontiere, ucisi intr-un raid al SUA in Afganistan

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22