Spania: Incepe urmarirea penala in cazul referendumului separatist din Catalonia

T.d. | 22.12.2014

Pe aceeași temă

Curtea suprema de justitie din Catalonia a admis, luni, plangerea Parchetului national spaniol, cu privire la referendumul separatist din regiune. La 21 noiembrie, Parchetul a anuntat inceperea urmaririi penale la adresa liderului catalan Artur Mas, pentru organizarea referendumului de independenta de pe 9 noiembrie, potrivit Agerpres.

Referendumul, desi o consultare simbolică, a fost considerat ilegal de Curtea Constituțională spaniolă și de guvernul de la Madrid.

Printre plângerile considerate admisibile de Curtea din Catalonia se numără și cea a Parchetului național, care pe data de 21 noiembrie a anunțat începerea urmăririi penale împotriva lui Artur Mas, precum și a vice-președintei Cataloniei, Joana Ortega, și a consilierei regionale pentru educație, Irene Rigau.

În opinia Parchetului, organizarea respectivului referendum în pofida interdicției Curții Constituționale a constituit un act de nesupunere civică, precum și un abuz de putere și o uzurpare a autorității.

Curtea Constituțională a dispus în luna septembrie suspendarea referendumului privind autodeterminarea Cataloniei. Decizia l-a determinat pe Artur Mas să organizeze doar o consultare simbolică, dar Curtea a decis că și aceasta este ilegală.

Totuși, liderul catalan a mers mai departe și votul consultativ s-a desfășurat pe 9 noiembrie, dintre cele 2,3 milioane de persoane care s-au prezentat la urne circa 1,8 milioane votând pentru independență.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22