Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei: Nu vom accepta niciun fel de PRESIUNI pentru inscrierea copiilor la ora de religie

P.c. | 03.03.2015

Pe aceeași temă

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat, cu privire la informatiile legate de faptul ca directorii unor scoli ar constrange parintii sa-si inscrie copii la ora de religie, ca Ministerul Educatiei nu va accepta niciun fel de presiuni si ca singurii care pot sa completeze cererea de inscriere sunt parintii care vor Religie in scoala, relateaza Hotnews.

 

Curtea Constitutionala a decis pe 12 noiembrie 2014 ca ora de religie este optionala pentru elevi. Conform deciziei Curtii, parintii care vor ora de Religie in scoala pentru copiii lor sunt cei care pot sa depuna cerere de inscriere, NU parintii care nu vor ca copilul sa faca optionalul Religie.

 

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a anuntat ca ora de Religie devine optionala pentru elevi din martie 2015. Parintii care vor ora de Religie pentru copiii lor pot sa depuna cerere pana pe 6 martie.

 

Exista informatii conform carora invatatoarele si directorii fac presiuni asupra parintilor sa isi inscrie copiii la ora de Religie, chiar daca nu vor acest optional: "Ne-au spus ca elevii care nu fac Religia vor ramane in clasa la ora din lipsa de spatiuNi s-a sugerat ca o solutie reala pentru cei care nu vor sa asiste la orele de religie nu prea se poate gasiS-a mai apelat si la latura umanitara la faptul ca profesorii de religie nu vor mai avea destule ore daca sunt multi care renunta si vor fi dati afaraSuntem obligati de director sa semnam cererea de inscriere a copilului la Religie, chiar daca nu vrem - spun anumiti parinti, citati de Hotnews.

 

CITITI SI: VIDEO Biserica Ortodoxa lanseaza o campanie pentru inscrierea copiilor la ora de Religie

 

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat ca “Pozitia Ministerului este foarte clara din formularea solicitarii adresate inspectoratelor scolare: nu poate fi vorba despre obligativitatea optiunii. Pot opta pentru participarea la Religie pana in 6 martie, din cazul in care opteaza trebuie sa precizeze si cultul. Deci pot opta. Ma intereseaza scolile care au abordare diferita fata de cea a Ministerului. O sa ne interesam in ce masura au respectat decizia Ministerului”. 
 

Intrebat ce le transmite directorilor de scoli care fac presiuni la adresa parintilor sa semneze cererea de inscriere a copiilor la ora de Religie, chiar daca parintii nu vor acest optional, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat: “Nu pot fi de acord cu o astfel de abordare. Pozitia oficiala a Ministerului a fost afirmata in adresa care le-a fost transmisa. Nu putem accepta niciun fel de presiuni”. Ministrul a precizat ca va stabili ulterior care vor fi masurile luate impotriva directorilor care ii forteaza pe parinti sa isi inscrie copiii la ora de Religie.  


In ceea ce priveste solutia Ministerului Educatiei pentru plasarea orei de Religie astfel incat sa nu deranjeze programul elevilor care nu aleg acest optional, Sorin Cimpeanu a declarat ca “exista o solutie partiala de pozitionare a orelor de religie la inceputul si la sfarsitul zilei de cursuri,dar din cauza faptului ca norma nu poate fi astfel parcursa integral, va fi nevoie de pozitionarea orei si in cursul orelor de scoala. Aceste lucruri vor fi clarificate intr-o metodologie care va putea sa apara doar dupa ce vom vedea forma in care Parlamentul a implementat decizia Curtii Constitutionale”.

 

CITITI SI: Patriarhul Daniel: Ora de religie nu poate fi inlocuita cu nicio alta stiinta

 

Amintim ca Parlamentul trebuie sa modifice legea educatiei (articolele declarate neconstitutionale) pentru a o pune in acord cu decizia Curtii Constitutionale: “Vom vedea si masura in care se va face referire la un set de dispozitii tranzitorii la nivelul legii, la nivelul articolului care materializeaza implementarea deciziei CCR, pentru anul acesta scolar”, a precizat ministrul Educatiei.  


Acesta a declarat ca “o solutie [de pozitionare a orelor de Religie in orar astfel incat disciplina sa nu deranjeze programul elevilor care nu fac acest optional - n.red.] poate fi data dupa ce vedem cum va fi data legea. E rolul Parlamentului sa formuleze implementarea deciziei CCR. De prevederile legii si de modul in care Parlamentul a gasit solutia depinde aceasta metodologie. Pana atunci este ilogic sa ne antepronuntam”. 
 

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat ca “pana la ora actuala, situatia este urmatoarea: avem peste 1 milion de solicitari pentru participarea la orele de Religie. Dar este un stadiu partial, o sa vedem pe 6 martie stadiul final”. Ministrul a precizat ca in scolile din Romania sunt inscrisi peste 3 milioane de elevi.

 

Curtea Constitutionala: Religia nu mai este obligatorie in scoala

 

Curtea Constitutionala a decis ca articolul din legea educatiei care spune ca "La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie" este neconstitutionalCCR considera ca parintii care doresc ca aceste cursuri de Religie in scoala sa fie urmate de copiii lor sunt cei care trebuie sa faca o solicitare in acest sens.

 

Curtea Constitutionala a Romaniei a anuntat intr-un comunicat de presa ca in 12 noiembrie 2014, "a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii invatamantului nr.84/1995 si ale Legii educatiei nationale nr.1/2011". "In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.9 alin.(2) teza intai din Legea invatamantului nr.84/1995 si dispozitiile art.18 alin.(2) teza intai din Legea educatiei nationale nr.1/2011 sunt neconstitutionale", anunta CCR.
 

Decizia este definitiva si general obligatorie. Curtea Constitutionala a fost sesizata in acest caz de Judecatoria Buzau-Sectia civila, exceptia fiind ridicata de profesorul Emil Moise, care a dat in judecata Liceul de Arta "Margareta Sterian" din Buzau.

 

CNCD: Inscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie incalca dreptul la libertatea constiintei

 

Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), a declarat in urma cu un an ca inscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie incalca dreptul la libertatea constiintei. "Daca s-ar recunoaste (cum ar fi legal) faptul ca religia poate fi doar facultativa, atunci profesorii de religie nu ar putea fi angajati permanent in scoli, ci doar prin contracte temporare, pe an scolar", a explicat Csaba Asztalos. 
 

Potrivit acestuia, "inscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie - adica de catre stat - incalca dreptul la libertatea constiintei, dreptul parintilor sau al tutorelui legal de a asigura potrivit propriilor convingeri educatia copilului. Nicio persoana din Romania nu este obligata sa raspunda la o intrebare cu privire la apartenenta sa la un cult".
 

Presedintele CNCD afirma la acea vreme ca "legal ar fi daca s-ar oferi dreptul oricarui parinte sa isi inscrie sau nu copilul la ora de religie, adica dreptul de a alege, tocmai ce prevede si Constitutia in art. 29 alin. (6)" [Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine - art. 29 alin. (6) din Constitutie - n.red.].

 

Context

 

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat ca parintii pot depune cerere prin care sa isi inscrie copiii la ora de Religie, pana pe 6 martie 2015, pentru ca pe 9 martie 2015 expira termenul de 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficiala a deciziei Curtii Constitutionale, si “daca pana pe 9 martie nu vom avea aceasta situatie a optiunilor, este pusa sub semnul intrebarii derularea in legalitate a orelor de Religie”.

Ministerul Educatiei nu a anuntat, insa, nici pana astazi ce se intampla in clasele unde vor fi sub 12 optiuni pentru ora de Religie (o clasa trebuie sa aiba minimum 12 elevi), ce se va intampla cu salariile profesorilor de Religie titulari care nu vor mai avea ore si, cel mai important, cum vor fi plasate orele de Religie pentru a nu interfera cu programul elevilor care nu aleg optionalul Religie.
 

Ministrul declara in urma cu doua saptamani ca ora de Religie "va trebui sa fie plasata ultima sau prima ora [pentru a nu impiedica programul elevilor care nu fac aceasta disciplina - n.red.], insa tehnic va fi foarte dificil de realizat, pentru ca ar insemna ca un profesor de Religie sa predea 2 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, ceea ce inseamna un cuantum de 10 ore predate pe saptamana, care este mai mic decat cuantumul orelor din norma didactica. Vom vedea solutiile tehnice".

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22