Sorin Campeanu (Educatie), despre anuntul lui Victor Ponta privind renuntarea la titlul de doctor in drept: Vom actiona in consecinta, respectam legea

T.d. | 16.12.2014

Pe aceeași temă

Sorin Campeanu, noul ministru propus pentru portofoliul Educatiei in guvernul Ponta IV, a avut si el o reactie la anuntul lui Victor Ponta privind renuntarea la titlul de doctor in drept. Campeanu sustine ca “asteptam ca Universitatea din Bucuresti sa solicite retragerea titlului si vom actiona in consecinta, respectam legea”. Intr-o scrisoare deschisa, premierul Ponta l-a “notificat” astazi pe rectorul Universitatii din Bucuresti ca renunta la titlul de doctor.

Sorin Campeanu, ministrul propus al Educatiei si Cercetarii, a declarat casolicitarea de la premierul Victor Ponta am primit-o si noi, la Ministerul Educatiei, si Universitatea din Bucuresti. Pentru moment, apreciez semnificatia gestului primului ministru, iar pentru completari vom discuta cu departamentul juridic de la minister, pentru a vedea modalitatea in care se va pune in practica, in care se va solutiona aceasta cerere a premierului”, potrivit Hotnews.

Victor Ponta, premierul Romaniei, a anuntat pe pagina sa de Facebook, ca a trimis o scrisoare catre rectorul Universitatii din Bucuresti (UB), Mircea Dumitru, pentru a renunta la titlul de doctor in drept acordat in anul 2003 de catre UB. Universitatea din Bucuresti a anuntat ca Victor Ponta a plagiat in teza sa de doctorat, dar Ministerul Educatiei nu a luat in considerare decizia universitatii, potrivit Hotnews.

Citeste scrisoarea trimisa de Victor Ponta:

Stimate Domnule Rector, 

Vă scriu pentru a vă notifica renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București.

Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariției acuzațiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credință în argumentele mele la momentul apariției contestării și nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic.

După ce voi părăsi viața politică îmi doresc să inițiez un nou demers doctoral, respectând toate standardele și cerințele de la acel moment.

Domeniul Educației este unul fundamental și esențial nu doar pentru activitatea Guvernului ci și pentru viitorul nostru ca societate europeană. De astăzi avem un nou Ministru al Educației și Cercetării și îmi doresc ca mandatul acestuia să fie plin de succes în atingerea obiectivelor sale, fără a fi perturbat de o temă care în timp a devenit eminamente politică.

Strict personal, perioada petrecută de mine ca student al Facultății de Drept a Universității București reprezintă o amintire excepțională și regret nespus dacă discuțiile apărute după momentul preluării funcției de Prim-Ministru au afectat imaginea unei instituții pe care o iubesc la fel de mult ca toți ceilalți absolvenți ai săi!

Pentru toate aceste argumente, vă rog să luați act, domnule Rector, de decizia mea de a renunța la titlul de doctor în drept.

Cu stimă, 
Victor Ponta

Bucuresti, 16 decembrie 2014. În atenția Rectorului Universității București, Prof. univ. dr. Mircea Dumitru

 

Raspunsul Universitatii din Bucuresti

Universitatea din Bucuresti (UB) a avut o prima reactie oficiala in cazul anuntului premierului Ponta privind renuntarea la titlul de doctor in drept. Cu privire la acest subiect, UB va intreprinde toate demersurile necesare, anunta institutia de invatamant, intr-un comunicat remis presei.

Raspunsul integral al Universitatii din Bucuresti la notificarea lui Victor Ponta ca renunta la titlul de doctor:

"Universitatea din Bucuresti
Cabinet Rector

Domnului Victor Ponta

Spre stiinta,
Domnului Sorin Cimpeanu
Ministru al Educatiei si Cercetarii

Stimate Domnule Victor Ponta,
Am primit scrisoarea dumneavoastra prin care ne aduceti la cunostinta ca renuntati la titlul de Doctor in Drept.

Am apreciat sinceritatea tonului din scrisoarea dumneavoastra si buna-credinta cu care, acum, luati in considerare demersul Universitatii din Bucuresti si decizia Comisiei de Etica din 2012.

Suntem intrutotul de acord cu aprecierile dumneavoastra referitoare la domeniul educatiei, ca ‘domeniu fundamental si esential pentru viitorul nostru ca societate europeana’. Universitatea din Bucuresti va face intotdeauna tot ce ii sta in putinta pentru a asigura educatie si cercetare stiintifica de calitate.

Cu privire la renuntarea la titlul de Doctor in Drept, ce v-a fost acordat in 2003, va anuntam ca Universitatea din Bucuresti va intreprinde toate demersurile legale necesare, in acord cu solicitarea dumneavoastra.

Cu stima,
Prof. de. Mircea DUMITRU
Rector al Universitatii din Bucuresti
Membru corespondent al Academiei Romane

 

  • Revista Nature si Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), care au avut la dispozitie textele in facsimil, au sustinut, in luna februarie 2013, ca plagiatele comise de Victor Ponta se intind pe cca 130 din 300 de pagini ale lucrarii sale de doctorat, fara a mai lua in considerare indicii de cuprins, de referinte, ca si cuvantul de bun venit al mentorului sau de disertatie.

Este de vorba de pasaje consistente din urmatoarele lucrari:

  • Dumitru Diaconu (Diaconu, D. Curtea Penală Internaţionlă, Istorie şi Realitate (Editura All Beck, 1999)
  • Vasile Cretu Creţu, V. Drept Internaţional Penal (Editura Tempus, 1996).
  • Ion Diaconu Diaconu, I. The International Criminal Court: A New Stage (Nicolae Titulescu Romanian Inst. International Studies, 2002)".

Pasii pentru MUSAMALIZAREA PLAGIATULUI lui Ponta

1. Inlocuirea Comisiei Nationale de Etica.

Prima lovitura a fost daca chiar Comisiei Nationale de Etica, ai carei membri au fost schimbati, sub motivul ca erau "ai lui Funeriu". Comisia finalizase referatul referitor la plagiatului fostului ministru al Educatiei, Ioan Mang, decizia fiind "plagiat". Schimbarea comisiei cu oameni agreati de actuala putere a ingropat cazul Mang.

2. Desfiintarea CNATDCU

In contextul acuzelor de plagiat aduse de revista Nature lui Victor Ponta, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decidea in 28 iunie ca este vorba despre un plagiat grosolan, peste 85 de pagini fiind luate cu copy-paste. Chiar in diminneata in care Consiliul s-a pronunta, fostul ministru Liviu Pop, anunta desfiintarea acestuia, Ordonanta de Urgenta fiind publicata in Monitorul Oficial in citeva ore.

Consiliul cere Ministerului Educatiei sa retraga titlul de doctor al lui Victor Ponta."Decizia a fost inminata conform articolului 170 din LEN. Discutarea cazurilor de abatere de la etica profesionala este trecuta in atributiile noastre. Iar noi nu putem face decat propunerea de retragere a titlului de doctor, care a fost inaintata Ministerului Educatiei", a anuntat pe 29 iunie academicianul Marius Andruh, presedintele Consiliului General al CNATDCU.

Evident, nu s-a primit niciun raspuns.

3. Consiliul National de Etica este proclamat singura autoritate

CNE a anuntat ca doar el este abilitat sa se pronunte asupra plagiatului, dar in citeva rinduri, la intrebarile ziaristilor, a spus ca nu stie cind va putea lua in analiza teza de doctorat a lui Victor Ponta, deoarece are alte "prioritati".

4. Lupta cu Universitatea Bucuresti 

Miercuri, 11 iulie, Universitatea Bucuresti a anuntat ca analizeaza in cadrul Comisiei sale de Etica teza de doctorat a prim-ministrului Ponta si ca "urmeaza ca, in cel mai scurt timp posibil, (…) Comisia de Etica sa formuleze o hotarare".

La numai o zi dupa anuntul Universitatii din Bucuresti, joi pe 12 iulie, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) a venit cu un comunicat de presa in care anunta ca, "potrivit prevederilor legale, Consiliul National de Etica (din subordinea sa - n.red.) este singura structura institutionala exclusiv competenta sa se pronunte pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de buna conduita, in cazul demnitarilor. In sensul prevederilor legale, CNE a fost sesizat de catre dl Victor Ponta in vederea clarificarii acuzatiilor ce i se aduc".

Luni, 16 iulie, Universitatea din Bucuresti a anuntat printr-un comunicat de presa ca nu renunta la analiza tezei de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta si a explicat care sunt prevederile pe care se bazeaza aceasta analiza.

Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti urma sa dea marti, 17 iulie, o hotar are in privinta acuzatiilor de plagiat care i se aduc lui Victor Ponta in ceea ce priveste teza sa de doctorat. Public ,insa, decizia va fi anuntata ulterior, in cadrul unei conferinte de presa.

"La finalul intalnirii de maine, 17 iulie 2012, a Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti nu vor fi facute declaratii de presa", se precizeaza intr-un comunicat remis Ziare.com.

Exact in seara zilei de 16 iulie, deci cu o zi inaintea deciziei Universitatii Bucuresti, a venit raspunsul acestei Comisii Tehnice.
 

Victor Ponta SCAPA de un dosar PENAL pentru PLAGIAT

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis luni sa respinga plangerea facuta de Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru prin care acestia solicitau ca dosarul de plagiat al premierului Victor Ponta sa fie trimis la Parchet, informeaza Realitatea TV, citata de HotNews.

Procurorii au decis, in 21 mai 2013, neinceperea urmaririi penale in cazul acuzatiilor de plagiat aduse premierului de prestigioasa revista "Nature".

In rezolutia parchetului sunt citate si concluziile expertizei ORDA: "intre lucrarea cu titlul 'Raspunderea in dreptul international umanitar' autori Daniela Coman si Victor Ponta pe de o parte si lucrarile 'Drept international penal', autor Vasile Cretu, 'Curtea Penala Internationala. Istorie si realitate' autor Dumitru Diaconu si 'Dreptul International Penal si Infractiunile Internationale' autor Dumitru Geamanu nu exista identitate totala de structura, ci doar o identitate partiala de structura". / "Nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat deoarece formatele lucrarilor, tipul caracterelor utilizate si paginatiile sunt diferite".

CITITI SI: Curtea Supremă ar putea decide astăzi dacă premierul Victor Ponta poate fi tras la răspundere pentru PLAGIAT

Pe 23 august 2012, Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru au anuntat printr-un comunicat de presa ca au depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva premierului Victor Ponta pentru plagiat. Avocatul Florin Plopeanu a declarat pentru HotNews.ro ca plangerea penala se refera la lucrarea "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si care ii are ca autori pe Victor Ponta si Daniela Coman. Cartea "include in intregime teza de doctorat a domnului Ponta", plus alte cateva capitole, a precizat avocatul.
 

Ponta isi recunoaste cu jumatate de gura PLAGIATUL, in iulie 2014

Victor Ponta isi recunoaste, voalat, vina in cazul scandalului de plagiat in care este implicat. Astfel, premierul a declarat ca din punct de vedere moral a platit, inclusiv pretul politic, pentru o greseala din urma cu 16 ani, perioada dupa care ar fi putut fi eliberat chiar si pentru omor, conform Gandul.

El a arătat că, în privinţa acuzaţiilor de plagiat, poate vorbi despre două aspecte, respectivinstituţional şi personal.

"Cea instituţională este următoarea: cei care mă acuză de acest lucru sunt în acelaşi timp cei care vorbesc despre statul de drept şi despre cât de importantă este decizia. Eu am o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care mă absolvă de această acuzaţie. Mai mult decât atât nu pot decât să mă duc, nu ştiu, la Tribunalul de la Haga. Deci, strict instituţional acesta este răspunsul meu", a spus Ponta, intr-un interviu pentru Adevărul.

CITESTE SI: Victor Ponta SCAPA de un dosar PENAL pentru PLAGIAT

El a adăugat că, în plan personal, a plătit politic pentru o greşeală veche.

"Al doilea răspuns, care e cu caracter personal: sunt acuzat de ceva ce am făcut rău, am greşit în urmă cu 16 ani. Dacă omoram pe cineva, după 16 ani cred că eram pus în libertate. Cred că am plătit preţul politic, moral. M-a afectat foarte tare, aş minţi să spun că nu m-a afectat tot acest scandal şi acuzaţia aceasta repetată. Am o întrebare: cam câte zeci de ani trebuie să plătesc pentru ceva ce, sigur, justiţia a zis că sunt nevinovat, dar o parte a opiniei publice mă consideră vinovat ?", a întrebat Ponta.

În luna martie, instanţa supremă a decis că Victor Ponta nu va fi cercetat pentru plagiat, după ce contestaţia formulată de Adrian Papahagi, Mihail Neamţu şi Augustin Ofiţeru, prin care au cerut infirmarea soluţiei de neîncepere a urmăririi penale şi redeschiderea dosarului, decizia fiind definitivă.

CITESTE SI: Plagiatul lui Ponta depăşeşte graniţele României. Avocatul francez William Bourdon compară CATEVA ZECI DE PAGINI din cartea sa în paralel cu teza de doctorat a premierului

Denunţătorii au susţinut că, din cele 292 de pagini ale lucrării "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar", publicată de Editura Universul Juridic în 2010, lucrare care îi are ca autori pe Victor Ponta şi Daniela Coman, "un număr de 113 pagini nu constituie o operă de creaţie originală proprie, ci reprezintă o însuşire frauduloasă a produsului de craţie intelectuală a patru autori".

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22