Sondaj IRSOP. Iohannis, cotat mai bine decit Antonescu. Liberalii DECID astazi candidatul la prezidentiale

Fara Autor | 21.07.2014

Pe aceeași temă

Sondajul IRSOP, comandat de PNL pentru stabilirea candidatului la prezidentiale, arata ca Iohannis se plaseaza cu mult inaintea lui Antonescu, fiind sigurul care are sanse sa-l infringa la Ponta in turul doi.

Sondajul a fost realizat în perioada 10-17 iulie, iar rezultatele sale au fost prezentate duminică seara liberalilor.

Această cercetare sociologică va fi discutată în şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL programată pentru luni la ora 15.00. Delegaţia Permanentă urmează să desemneze candidatul partidului la prezidenţiale dintre Crin Antonescu şi Klaus Iohannis.

Astfel, potrivit datelor IRSOP, 32% din respondenţi ar vota cu Victor Ponta la prezidenţiale, în timp ce Klaus Iohannis ar fi votat de 21%, Călin Popescu Tăriceanu - 10%, Mircea Geoană - 6%, Cristian Diaconescu - 6%, Crin Antonescu - 6%, Cătălin Predoiu - 5%, Dan Diaconescu - 4%, Mihai Răzvan Ungureanu - 1%.

Turul al doilea

Ponta ar avea 49%, faţă de 43% Iohannis, restul respondenţilor fiind nehotărâţi.

 Ponta ar obţine 53% fata de 29%  Antonescu

Ponta ar avea 55%  faţă de 28% Predoiu

Cercetarea sociologică a analizat şi electoratele lui Iohannis şi Antonescu în funcţie de vârstă, sex, nivel de şcolarizare, ocupaţie, venituri, precum şi pe regiuni ale ţării, au mai menţionat sursele citate.

Potrivit acestora, la toate criteriile analizate, Iohannis a ieşit mai bine decât Antonescu.

”Pentru PNL (şi PDL) Iohannis are în prezent potenţialul cel mai bun în perspectiva alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014”, este concluzia cercetării sociologice, au relatat pentru MEDIAFAX sursele liberale.

Sursele citate au mai relatat că, potrivit cercetării, Klaus Iohannis dispune şi de potenţial de creştere, răspunzând şi dorinţei de schimbare a unei mari părţi a populaţiei.

 

Iohannis sau Antonescu?

În condițiile în care sondajul realizat la comanda actualei conduceri a partidului indică o diferență mare (de peste 30 de procente) între Iohannis și Antonescu, cel din urmă speră să forțeze exprimarea unui vot (eventual secret, pentru ca membrii Delegației Permanente să nu se teamă de repercursiuni). Cu alte cuvinte, desemnarea prezidențiabilului PNL să nu se facă automat în baza rezultatelor sondajului, ci să se dea și un vot, să se asume o decizie.

Înaintea ședinței de astăzi trebuia să aibă loc, aseară, o întâlnire pregătitoare între liderii-cheie ai partidului, în care să se prezinte rezultatele sondajului. Crin Antonescu a anunțat, însă, că refuză să participe la întâlnire. „Nu contest vreun sondaj. Mâine vor fi prezentate (cifrele – n.r.) și delegația va da un vot. Nu am de ce să fac analiză pe sondaje“, a declarat Antonescu, la B1 TV. 

Odată stabilit candidatul liberal, va începe procedura pentru desemnarea candidatului PNL-PDL, urmând să fie măsurați Cătălin Predoiu și prezidențiabilul liberal decis astăzi. După cum au anunțat liderii celor două partide, anunțul final ar trebui să vină pe 4-5 august, când va fi stabilită și echipa de campanie.

 

 Istoricul luptelor interne din PNL


Pe 28 iunie, in cadrul Congresului PNL, Klaus Iohannis si Crin Antonescu au fost propusi pentru cursa prezidentiala. Reuniunea trebuia sa voteze o rezolutie cu privire la candidatul PNL la alegerile prezidentiale, insa Klaus Iohannis a retras acest document, iar presedintele de onoare al liberalilor, Mircea Ionescu-Quintus, a anuntat ca Delegatia Permanenta a partidului va alege candidatul liberalilor la presedintiale.

La acea data, majoritatea organizatiilor judetene liberale anuntau ca il sustin pentru cursa prezidentiala pe Klaus Iohannis. De asemenea, multi lideri PNL doreau ca fostul presedinte al partidului, Crin Antonescu, sa fie inclus in cercetarile sociologice pentru desemnarea candidatului comun PNL-PDL la prezidentiale.

Recent, fostul presedinte al PNL, Crin Antonescu, afirma ca este convins ca el este cel mai potrivit candidat al dreptei la functia de presedinte al Romaniei. El a declarat ca lupta pentru desemnarea candidatului dreptei la sefia statului este deschisa si ca actualul lider al PNL, Klaus Iohannis, "nu a fost nicio zi candidat la presedintie", iar Catalin Predoiu este "un candidat foarte serios". Antonescu sustine ca va solicita congresului comun PNL-PDL, care se va intruni pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidentiale, sa se voteze deschis.

Pe 26 iulie, liberalii se reunesc in congres extraordinar pentru aprobarea statutului partidului care va rezulta din fuziunea PNL-PDL si aprobarea protocolului politic. Candidatul comun al PNL-PDL la alegerile prezidentiale ar urma sa fie anuntat pe 4-5 august, potrivit presedintelui PDL, Vasile Blaga. El a precizat ca la alegerile prezidentiale cele doua partide vor candida ca o alianta electorala.

Crin Antonescu a anuntat, la sfarsitul lunii mai, dupa alegerile europarlamentare, ca renunta sa mai candideze la alegerile prezidentiale, dupa ce PNL a obtinut la europarlamentare un scor sub asteptari. El a demisionat atunci si din functia de presedinte al PNL si a cerut "dreptei unificate" sa desemneze cel mai bun candidat posibil.

La Congresul PNL din 28 iunie insa, Crin Antonescu s-a razgandit si a anuntat ca intra in cursa cu Klaus Iohannis pentru a fi desemnat candidatul partidului la alegeri.

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22