Sondaj INSCOP: 71,9% dintre romani NU SUSTIN publicarea de CARICATURI cu profetul Mahomed, Isus sau cu personaje biblice

P.c. | 17.02.2015

Pe aceeași temă

Conform unui sondaj de opinie realizat de INSCOP, dupa atentatele teroriste de la Paris, peste 70% dintre romani resping publicarea in presa a unor caricaturi cu profetul Mahomed, cu Isus Christos sau personaje biblice. 9,1% dintre respondenti considera ca astfel de caricaturi pot fi publicate, in vitutea dreptului la libera exprimare, relateaza Hotnews.

 

Sondajul a mai descoperit ca:

 

- 45,8% dintre romani ca se tem de posibilitatea unui atac terorist in Romania, dupa atacurile de la Charlie Hebdo. 40,4% dintre romani afirma ca nu le este teama de un eventual atentat terorist dupa episodul de la Paris. 13,8% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare

- 71,9% dintre romani afirma ca nu sustin publicarea in presa de caricaturi cu profetul Mahomed, in masura in care acest demers ar jigni comunitatea musulmana.

- 9,1% sustin neconditionat publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed, in vitutea dreptului la libera exprimare. 19% nu stiu sau nu raspund.

 

CITITI SI: Sondaj: 4 din 10 francezi considera necesara EVITAREA publicarii caricaturilor cu Profetul Mahomed. 50% vor o LIMITARE a libertatii de exprimare in online

 

- 76,9% dintre romani ar respinge publicarea de caricaturi cu Isus Christos sau personaje biblice, daca acest lucru ar jigni persoanele credincioase.

- 6% sustin neconditionat publicarea de caricaturi cu Isus Christos sau alte personaje bibilce, in virtutea dreptului la libera exprimare. 17,1% nu stiu sau nu raspund.

 

Autorii barometrului precizeaza ca "romanii au o raportare conservatoare la religie, dar o raportare conservatoare echitabila - procentul de respondenti care s-ar opune publicarii unor caricaturi pe teme religioase jignitoare pentru comunitatea crestina este relativ similar cu procentul celor care s-ar opune publicarii unor caricaturi echivalent jignitoare pentru comunitatea musulmana".

 

Potrivit acestora, "in alte tari europene, mult mai secularizate, probabil ca dezirabilitatea sociala recomanda un echilibru mai mare intre libertatea de exprimare si sensibilitatile religioase ale unei comunitati sau a alteia."

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22