Sondaj Eurobarometru: Increderea romanilor in Justitie si lupta anticoruptie, in crestere

Redactia | 27.01.2015

Potrivit sondajului european, 91% dintre respondentii romani cred ca o problema importanta in Romania este coruptia, iar deficientele sistemului judiciar au fost indicate de 90% dintre cei chestionati ca f

Pe aceeași temă

Perceptia romanilor asupra Justitiei si luptei anticoruptie cunoaste o imbunatatire, releva datele unui sondaj de opinie Eurobarometru emis, marti, de Comisia Europeana (CE). Astfel, 22% dintre respondent remarca progrese in lupta anticoruptie, in timp ce 43% cred ca deficientele din Justitie vor fi rezolvate in urmatorii cinci ani. De o perceptie buna se bucura si Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), prin care Comisia Europeana (CE) analizeaza constant situatia sistemului judiciar romanesc.

Potrivit sondajului european, 91% dintre respondentii romani cred ca o problema importanta in Romania este coruptia, iar deficientele sistemului judiciar au fost indicate de 90% dintre cei chestionati ca fiind o problema importanta a tarii.

Totusi, 22% dintre romani cred ca lupta anticoruptie a inregistrat progrese, conform sondajului Eurobarometru realizat in octombrie 2014. Perceptia pozitiva este in crestere, fata de sondajul similar din anul 2012, cand 13% dintre respondenti vedeau o imbunatatire a luptei anticoruptie, arata Hotnews.

Progresele sistemului judiciar

O imbunatatire de perceptie se inregistreaza si in privinta rezolvarii deficientelor din sistemul judiciar: 34% dintre romani cred in prezent ca s-au produs progrese in domeniu, fata de 20% in anul 2012.

Si perceptia pe termen mediu cunoaste o imbunatatire, potrivit datelor prezentate. 43% dintre respondenti cred ca in urmatorii 5 ani se vor rezolva deficientele din justitie, in timp ce numai 16% considera ca situatia se va agrava. In privinta luptei anticoruptie, 34% dintre romani cred ca vor fi progrese in urmatorii 5 ani, iar 20% considera ca lucrurile se vor inrautati.

In Bulgaria, perceptia populatiei este semnificativ mai pesimista in privinta luptei impotriva crimei organizate. In prezent, doar un sfert dintre respondentii bulgari cred ca s-au inregistrat progrese in lupta impotriva crimei organizate, perceptia pozitiva fiind in scadere fata de sondajul din anul 2012, cand 38% dintre bulgari vedeau progrese in domeniu.

MCV-ul, apreciat de 8 din 10 respondenti

Si actiunea Comisiei Europene (CE) asupra Bucurestiului si Sofiei este perceputa pozitiv in proportie mare. Astfel, cate 79% dintre participantii din Romania si Bulgaria la sondaj au subliniat ca Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) are un rol important in combaterea coruptiei si a crimei organizate in ambele tari. Rezultatele evidentiaza o crestere cu 3% fata de sondajul realizat in 2012.

De asemenea, 56% dintre respondnetii romani cred ca MCV ajuta Romania sa combata problemele din justitie, iar 67% sunt de parere ca deja actiunea Comisiei Europene a avut un rol pozitiv in lupta anticoruptie.

Mai mult, 73% dintre romani considera ca MCV trebuie sa continue pana cand situatia justitiei din Romania va ajunge la niveluri comparabile cu ale altor state UE, mai releva Eurobarometrul.

In 6 ianuarie, la sedina Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), presedintele Klaus Iohannis a declarat ca isi doreste ridicarea MCV.

"Astazi, aici, in fata dumneavoastra, declar cu responsabilitate ca a venit momentul, la opt ani de la instituirea MCV-ului, ca Romania sa fie evaluata cu obiectivitatea pe care o merita si sa se constate ca acele conditionalitati, sub rezerva indeplinirii carora am devenit stat membru, au fost indeplinite. Asadar, cred ca unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie sa fie ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare", a spus Iohannis, la CSM.

Ulterior, intr-un interviu la Realitatea TV, seful statului a nuantat, sustinand ca el a spus, de fapt, ca nu isi doreste ridicarea MCV, ci indeplinrea conditiilor care sa conduca la acest obiectiv.

"Nu am spus ca nu-mi place MCV, dimpotriva. Practic, ce imi doresc e sa lucram cu totii - clasa politica in general - ca sa ajungem sa spuna toata lumea <<1,2,3,4 bifat indeplinit, deci instrumentul nu mai e necesar>>", a precizat Klaus Iohannis, la acel moment.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22