Sondaj despre UE: Criza prelungita a alimentat un curent de euroscepticism si in randul romanilor

Fara Autor | 09.05.2013

Pe aceeași temă

Majoritatea romanilor asociaza Uniunea Europeana cu valorile pragmatice pe care aceasta a fost construita libera circulaţie, democraţia şi drepturile omului, pacea între ţările europene, insa 57%  nu ar fi de acord cu renunţarea la "leu" şi adoptarea monedei "euro" acum, arata un barometru "Barometrul de opinie publică - Adevărul despre România", realizat de Inscop la comanda Adevarul si publicat de Ziua Europei.

Ţinând cont însă de situaţia socio-economică reală din ţară, faptul că peste o treime dintre români consideră că apartenenţa la UE este avantajoasă şi numai în jur de 20% o văd ca aducând mai degrabă dezavantaje nu ne situează printre cele mai eurosceptice ţări. Practic, volumul celor care văd în UE un avantaj este aproape dublu faţă de volumul de populaţie care asociază Uniunea Europeană cu dezavantaje. În acest context, nu trebuie să nu uităm că multe dintre ţările est-europene s-au salvat economic în anii 2000 tocmai prin migraţia pentru muncă în Occident şi, în consecinţă, au suferit un veritabil şoc când criza de după 2008 a afectat economia Uniunii.


57% dintre români nu ar fi de acord cu renunţarea la „leu” şi adoptarea monedei „euro” acum. Doar 35,4% ar fi de acord. În condiţiile în care moneda euro este totuşi uzuală pentru români, nu putem bănui existenţa unei probleme legate de perceperea euro ca monedă străină. Criza economică din ultimii cinci ani a fost evenimentul cel mai important al perioadei care a livrat publicului un set larg de frici colective legate inclusiv de stabilitatea monetară.

Tema „trecerea la euro în criză este periculoasă” a avut ecou la public, fiind susţinută de analişti, dar şi de diverşi oficiali. În plus, teama de o eventuală schimbare pare justificată: trecerea la leul greu a fost totuşi un succes după ce în anii `90 economia de piaţă debutase cu valuri de inflaţie şi devalorizări ale monedei şi ale  puterii de cumpărare care au creat veritabile traume colective. Populaţia nu este pregătită să rişte o schimbare  a monedei în condiţiile în care Uniunea Europeană nu a fost capabilă să convingă de faptul că a reuşit să evite criza. La aceste suspiciuni contribuie şi impactul psiho-social profund negativ al crizei din Grecia, unul dintre subiectele cele mai dezbătute fiind „ieşirea Greciei din zona euro”.

Sondajul a fost realizat în perioada 20-28 aprilie 2013, pe un eșantion de 1050 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.


sursa: hotnews.ro

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22