Sistemul bancar romanesc poate face fata unor evolutii internationale nevaforabile, sustine Guvernatorul BNR Mugur Isarescu

T.d. | 01.07.2015

Pe aceeași temă

In Romania nu exista banci grecesti, iar cele cu capital majoritar grecesc au un rol moderat in sectorul bancar autohton, a spus miercuri Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Intr-un briefing de presa organizat la scurt timp dupa intrarea Atenei in incapacitate de plata, Mugur Isarescu a venit cu explicatii in ce criza greceasca si posibilele repercusiuni asupra Romaniei.

Potrivit lui Isarescu, doar 12% din sectorul bancar romanesc inseamna banci cu capital majoritar grecesc.

Nu exista banci grecesti in Romania. Toate sunt banci romanesti cu capital grecesc. In primele cinci banci ale sectorului bancar local nu e niciuna cu capital grecesc”, a spus Guvernatorul BNR, citat de HotNews.

In context, Isarescu a punctat categoric faptul ca deciziile autoritatilor elene nu se aplica si bancilor din Romania cu capital grecesc.

De ce? “Cele patru banci cu capital elen sunt entitati juridice romane si se supun legilor din Romania”, a explicat seful bancii centrale.

In aceeasi ordine de idei, Mugur Isarescu afirma ca bancile din Romania pot face fata unor evolutii internationale nefavorabile.

Pe ce ne bazam? Rata de solvabilitate este de 17% si semnificativ peste pragul european de 8%. Calitatea fondurilor proprii a bancilor cu capital elen este buna. Bancile romanesti cu capital elen dispun de active lichide la un nivel adecvat. Toate cele 4 banci au fie numerar in casa fie titluri de stat care pot fi transformate rapid in numerar”, a mai spus Guvernatorul.

De altfel, Isarescu s-a aratat deranjat de o prezentare “neadecvata” a situatiei economice din Romania, in contextul crizei elene:

In contextul acestor discutii vedem termeni :"exploziv, faliment, prabusire...". Vreau sa va spun ca acesti termeni sunt total neadecvati! Pot fi adecvati pentru audienta, dar va spun ca ei nu descriu deloc datele reale din sistemul financiar din Romania!”

---

Grecia a intrat in incapacitate de plata, dupa ce nu si-a achitat o noua transa din datoria catre FMI. Miezul noptii de marti spre miercuri a fost deadline-ul pe care Atena nu l-a respectat. De altfel, ministrul de Finante Varoufakis spusese cu cateva ore inainte faptul ca economia elena nu va plati transa catre creditorii internationali.

Astazi, se pare ca premierul Alexis Tsipras ar fi acceptat propunerile creditorilor, insa toata situatia e in plina desfasurare si suporta modificari de la o ora la alta.

Urmareste evolutia crizei din Grecia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22