Silvian Ciuperca (PSD), seful Consiliului Judetean Ialomita, retinut de DNA pentru luare de mita si abuz in serviciu

P.c. | 11.02.2015

Pe aceeași temă

Presedintele Consiliului Judetean Ialomita, Silvian Ciuperca, a fost retinut de Directia Nationala Anticoruptie pentru luare de mita si abuz in serviciu in dosarul privind interventii la un consilier din Ministerul Sanatatii si la conducerea ADR Sud Muntenia. In acelasi dosar a mai fost retinuti directorul Serviciului Achizitii din CJ, Cezar Valcan, relateaza Hotnews.

 

CITITI comunicatul integral al DNA

 

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, cu incepere din data de 10 februarie 2015, a urmatorilor doi inculpati:

1. CIUPERCA VASILE SILVIAN, presedinte al Consiliului Judetean Ialomita, pentru savarsirea urmatoarelor infractiuni:


- luare de mita
- doua infractiuni de folosirea influentei si autoritatii conferite de functia de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul a unui folos necuvenit
- abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie
- doua infractiuni de instigare la abuz in serviciu
- instigare la fals intelectual
- instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata



2. VALCAN CEZAR GHEORGHE, director al Serviciului Achizitii si Patrimoniu din cadrul Consiliului Judetean Ialomita, pentru savarsirea infractiunii de:
-abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie

De asemenea, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si masura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu incepere din data de 10 februarie 2015, fata de urmatorii inculpati:

3. CONSTANTINESCU MARIUS-DRAGOS, pentru savarsirea urmatoarelor infractiuni:

- instigare la abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie
- deturnarea licitatiilor publice

4. MUSAT LIVIU GABRIEL, presedinte al A.D.R. Sud Muntenia, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie

5. VISAN MARIANA, director adjunct in cadrul aceleiasi institutii, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie

6. TRANDAFIR CORINA ELENA, beneficiar si/sau consultant in cadrul unor proiecte cu finantare europeana, depuse la A.D.R. SUD MUNTENIA, pentru savarsirea urmatoarelor infractiuni:
-instigare la abuz in serviciu
-folosirea si prezentarea, cu rea-credinta documente, declaratii false, inexacte sau incomplete, din care rezulta achizitionarea unor bunuri, executarea unor servicii si executarea unor lucrari, obtinand pe nedrept fonduri europene
-fals in inscrisuri sub semnatura privata

In ordonantele de punere in miscare a actiunii penale se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
 

1. Cu privire la CIUPERCA VASILE SILVIAN:


-in luna ianuarie 2014, Ciuperca Vasile Silvian si-a folosit influenta si autoritatea conferita de functia de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul a unui folos necuvenit, si anume asigurarea postului de manager interimar in cadrul Spitalului judetean Ialomita
-in perioada martie-aprilie 2014, dupa efectuarea unui control, de catre Corpul de Control al Ministerului Sanatatii, l-a determinat pe un consilier din cadrul ministerului sa-si exercite atributiile de serviciu in mod defectuos, prin intocmirea raportului de control neconform realitatii. Astfel, au fost eliminate din cuprinsul acestui raport dispozitii si pasaje ce ar fi dus la sesizarea organelor de urmarire penala, aducand-se atingere activitatii de control al Ministerului Sanatatii si increderii publice.

-in perioada martie-aprilie 2014, l-a determinat pe acelasi consilier, sa intocmeasca, in fals, raportul de control, prin omisiunea, cu stiinta, de a insera anumite imprejurari care ar fi putut duce la tragerea la raspundere penala, disciplinara sau administrativa a celor supusi controlului

- in perioada decembrie 2013-iulie 2014, i-a determinat pe suspectii Musat Liviu Gabriel, presedinte al A.D.R. Sud Muntenia, Visan Mariana, director adjunct in cadrul aceleiasi institutii si un expert de la aceeasi agentie, sa-si indeplineasca defectuos atributiile de serviciu, in sensul amanarii nejustificate a vizitelor de monitorizare la beneficiarii unor proiect cu finantare europeana, intre care Trandafir Elena Corina, beneficiar si/sau consultant in proiecte depuse la A.D.R. SUD MUNTENIA. Astfel, s-a evitat ca beneficiarii acestor proiecte sa suporte corectii financiare in suma de aproximativ 42.000 lei.

-in perioada aprilie-mai 2014, abuzand de prerogativele functiei sale, avand un ascendent asupra subordonatilor sai, i-a determinat pe membrii Comisiei de licitatie din cadrul C.J. Ialomita, sa-si indeplineasca in mod defectuos atributiile de serviciu, in sensul atribuirii, in mod nelegal, a contractului de concesiune unei societati SC GREEN HARVEST SRL (ofertant clasat pe locul 2), si a incheiat cu aceasta societate contractul de concesiune, producand astfel o prejudiciu bugetului C.J. Ialomita de aproximativ-6.939.216,2 lei ( pe toata durata contractului de 35 de ani) echivalent euro 1.577.000 euro.


-in perioada 2010-2014, si-a folosit influenta si autoritatea conferite de functia de presedinte al Consiliului Judetean Ialomita si de functia de presedinte al unui partid, filiala Ialomita, in scopul obtinerii pentru SC CONSULT INVEST SRL, reprezentata de Trandafir Corina Elena, de contracte de consultanta si servicii de proiectare oneroase cu primariile comunale de pe raza judetului Ialomita, contracte incheiate cu incalcarea dispozitiilor O.U.G. nr.34/2006,


-in perioada aprilie-mai 2014, impreuna cu suspectul Valcan Cezar Gheorghe, presedinte al Directiei Achizitii si Patrimoniu, abuzand de functia detinuta de presedinte al C.J. Ialomita, a pretins suma de 5.000 de lei si a primit suma de 3.000 de lei de la o persoana, in schimbul prelungirii termenului unui contract de concesiune incheiat de Consiliul Judetean Ialomita, cu titlu de sponsorizare a Muzeului Judetean Ialomita, institutie aflata in subordinea Consiliului Judetean Ialomita


-in anul 2014, cunoscand faptul ca SC ULTEX SA, era in procedura falimentului si nu putea, in mod legal, sa incheie noi contracte, a solicitat unor reprezentanti ai societatii respective sa incheie, in fals, un contract de sponsorizare (ulei) a Liceului Teologic ¬ Ioan Gura de Aur¬, cu o data anterioara ( antedatat) si sa faca astfel, donatia de ulei catre liceul teologic.

2. Cu privire la VALCAN CEZAR GHEORGHE, director al Serviciului Achizitii si Patrimoniu din cadrul Consiliului Judetean Ialomita:

-in perioada aprilie-mai 2014, in exercitarea atributiilor de serviciu, in calitate de presedinte al Comisiei de licitatie, cu stiinta, si-a indeplinit defectuos atributiile de serviciu care ii reveneau, in sensul atribuirii in mod nelegal a contractului de concesiune unei societati SC GREEN HARVEST SRL (ofertant clasat pe locul 2), producand astfel o prejudiciu bugetului C.J. Ialomita de aproximativ-6.939.216,2 lei ( pe toata durata contractului de 35 de ani) echivalent euro 1.577.000 euro

3.Cu privire la CONSTANTINESCU MARIUS-DRAGOS:


in perioada aprilie-mai 2014, i-a determinat pe membrii comisiei de licitatie ai Consiliului Judetean Ialomita, sa-si indeplineasca in mod defectuos atributiile de serviciu care le reveneau, in sensul atribuirii, in mod nelegal, a contractului de concesiune unei societati SC GREEN HARVEST SRL (ofertant clasat pe locul 2), producand astfel o prejudiciu bugetului C.J. Ialomita de aproximativ-6.939.216,2 lei ( pe toata durata contractului de 35 de ani) echivalent euro 1.577.000 euro si asigurand un folos necuvenit pentru SC GREEN HARVEST SRL.
In aceeasi perioada, s-a inteles cu reprezentatii a trei societati participante la o licitatie organizata la data de 14.04.2014, (intre care SC GREEN HARVEST SRL Timisoara) pentru a deturna pretul de adjudecare. Astfel, prima societate a oferit un pret de 1460 lei/ha, a doua, respectiv SC GREEN HARVEST SRL Timisoara a oferit un pret de 1650 lei/an, iar a treia un pret de 2.050 lei/an. In final, beneficiind si de sprijinul membrilor din comisia de licitatie, reprezentantii acestor societati au decis ca cea care a castigat licitatia sa nu se prezinte la incheierea contractului, pentru ca astfel ofertantul de pe locul doi SC GREEN HARVEST SRL Timisoara, care a oferit un pret mai mic, sa fie declarat castigator al licitatiei si sa incheie contractul de concesiune.

4,5. Cu privire la MUSAT LIVIU GABRIEL, presedinte al A.D.R. Sud Muntenia si VISAN MARIANA, director adjunct in cadrul aceleiasi institutii:
-in perioada decembrie 2013-iulie 2014, in calitate de presedinte al A.D.R. Sud Muntenia, si respectiv director adjunct in cadrul aceleiasi institutii, au amanat nejustificat vizitele de monitorizare si constatarea unor neconcordante, cu scopul sprijinirii intereselor numitei TRANDAFIR ELENA CORINA, beneficiar si/sau consultant in cadrul unor proiecte cu finantare europeana depuse la A.D.R. SUD MUNTENIA, astfel incat beneficiarii acestor proiecte sa nu suporte corectii financiare in suma de aproximativ 42.000 lei.

6. Cu privire la TRANDAFIR CORINA ELENA, beneficiar si/sau consultant in cadrul unor proiecte cu finantare europeana, depuse la A.D.R. SUD MUNTENIA:

In perioada decembrie 2013 - iulie 2014, l-a determinat pe Ciuperca Vasile Silvian, presedinte al Consiliului Judetean Ialomita, sa actioneze astfel incat, functionarii publici din cadrul A.D.R. SUD MUNTENIA sa-si indeplineasca defectuos atributiile de serviciu, in sensul amanarii nejustificate a vizitelor de monitorizare, amanarii constatarii neconcordantelor in vederea remedierii lor,cu scopul sprijinirii intereselor private ale lui Trandafir Corina Elena si pentru ca beneficiarii acestor proiecte sa nu suporte corectii financiare in suma de aproximativ 42.000 lei

De asemenea, a intocmit documentele false, inexacte sau incomplete, acte ce atestau achizitionarea unor bunuri si executarea unor lucrari. Documentele, ulterior, au fost semnate de executantul lucrarilor, in conditiile in care respectivele lucrari care nu au fost neexecutate, iar bunuri nu existau. Apoi a folosit si prezentat aceste documente si declaratii false la ADR SUD MUNTENIA.

Celor sase inculpati li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

Inculpatii CIUPERCA VASILE SILVIAN si VALCAN CEZAR GHEORGHE urmeaza a fi prezentati, la data de 11 februarie 2015, Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22