Serviciu militar obligatoriu?

Razvan Braileanu | 09.12.2003

Pe aceeași temă

Duminica, 23 noiembrie, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a dat publicitatii un proiect de lege privind efectuarea stagiului militar. Proiectul prevede ca tinerii recruti care nu doresc sa faca armata au posibilitatea de a recurge optional la serviciu in folosul comunitatii sau la plata unei sume compensatorii egale cu contravaloarea a 15 salarii brute minime pe economie, adica aproximativ 40.000.000 de lei. Potrivit proiectului, serviciul militar ar ramane obligatoriu doar in situatii exceptionale (instituirea starii de urgenta, a starii de asediu, decretarea mobilizarii sau in caz de razboi). Proiectul mai prevede reducerea duratei serviciului militar de la 12 la 9 luni, respectiv de la 6 la 4 luni pentru absolventii de invatamant superior.
Am solicitat opinia unor politicieni in legatura cu proiectul MAI.

Exclud prestatia financiara contra stagiului militar
Norica Nicolai (senator PNL, secretar al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Senat):
Opinia mea este ca stagiul militar trebuie efectuat pe baza de voluntariat. In acelasi timp, vor trebui gasite solutii de stimulare a tinerilor pentru a efectua stagiul militar. Exemple in acest sens ar fi considerarea stagiului militar ca vechime in munca si acordarea unei solde rezonabile in cuantum financiar. In acelasi timp, ar trebui propus un stagiu militar alternativ, cu activitati prestate in folosul comunitatii. Exclud in totalitate varianta unei prestatii financiare contra stagiului militar, pentru ca asta presupune mentinerea obligativitatii stagiului - o varianta penibila care, in opinia mea, nu este legala. Cred ca noua Constitutie tocmai asta a urmarit, si anume desfiintarea obligativitatii stagiului militar.

Stimulente pentru cariera militara
Constantin Dudu Ionescu (membru PUR, fost ministru de Interne si al Apararii): Propunerea Ministerului Administratiei si Internelor este total depasita pentru momentul actual. Este surprinzator ca apar astfel de idei depasite ca mentalitate, in anul 2003, la numai cateva luni pana la integrarea in NATO.
In primul rand, din punct de vedere constitutional, atata timp cat s-a facut propaganda cu tema serviciului militar neobligatoriu si s-a si prevazut in Constitutie acest lucru, acest proiect de lege este inca o dovada ca la mijloc sunt interese politice. In al doilea rand, se invoca ideea ca si in alte tari avansate se practica acest sistem. Singura tara care il mai practica este Germania, care are un serviciu militar alternativ; numai ca organizarea acestui sistem in slujba comunitatii este mult mai complicata decat armata insasi. Din acest punct de vedere, nu cred ca noi, romanii, am ajuns la gradul de constiinta pe care il au germanii.

Pe de alta parte, avem evidenta nevoie de tineri care sa se inroleze in armata, in jandarmerie, in politie sau la pompieri. De aceea, cred ca o alternativa ar fi oferirea unor simulente celor care aleg cariera militara: posibilitatea de a face si alte studii la fara frecventa sau cu frecventa redusa (astfel incat, daca persoana respectiva vrea sa se retraga din armata la 40 de ani, sa aiba o pregatire care sa-i ofere o continuitate in viata civila); oferirea de credite cu dobanzi preferentiale pentru construirea unei locuinte etc. Sunt convins ca in asemenea conditii, avand in vedere si saracia din Romania, pentru urmatoarea perioada va exista o tentatie de alegere a unei cariere militare. Cat despre alternativa care presupune plata a 15 salarii minime pe economie pentru a nu satisface serviciul militar, aceasta este total inacceptabila. Se face o diferentiere intre cei care pot sa plateasca si cei care nu au astfel de posibilitati. Aici apare o separare pe criterii materiale: tinerii nu vor plati din banii lor, ci din banii propriilor familii. Dupa parerea mea, cei care pleaca in viata la 20 de ani ar trebui sa aiba un start cat de cat egal oferit de stat, nu de catre familii. Or, prin astfel de prevederi se incurajeaza o separare care nu mi se pare normala - e ca si cum ai fura startul la o cursa de atletism.

Un proiect neconstitutional si imoral
Emil Boc (deputat PD):
Proiectul de lege propus de catre Ministerul Administratiei si Internelor este neconstitutional si imoral. Propunerea dumnealor este neconstitutionala pentru ca, potrivit noii Constitutii revizuite, serviciul militar nu mai este obligatoriu si, in consecinta, el trebuie sa se bazeze pe voluntariat. Proiectul este imoral pentru ca, pe de o parte, se incalca o promisiune facuta tinerilor cu ocazia revizuirii Constitutiei, in sensul ca ei au fost indemnati sa voteze Constitutia pentru a avea posibilitatea sa opteze daca fac sau nu serviciul militar, iar acum acesta este impus obligatoriu, prin una dintre cele trei modalitati: prestarea activa a serviciului militar, plata unei sume de bani (40.000.000 de lei) sau prestarea unui serviciu alternativ in folosul comunitatii. Pe de alta parte, aceasta propunere este imorala pentru ca se propune o suma mare de bani pentru a scapa de armata. Practic, armata se transforma intr-o pedeapsa pentru cei saraci. Astfel, se incalca grav principiile egalitatii si nediscriminarii prevazute de Constitutie.

Nu in ultimul rand, proiectul nu are nimic in comun cu social-democratia, cata vreme creeaza o discrepanta intre cei care au resurse materiale si cei care nu dispun de acestea. Daca ne gandim foarte bine, este aproape imposibil pentru un tanar, la 20 de ani, sa dispuna de 40.000.000 de lei, bani gheata, pentru a-i oferi statului ca sa scape de armata. Noi credem ca tinerii trebuie sa aiba dreptul fundamental de a opta pentru sau impotriva serviciului militar. Partidul Democrat are deja un proiect de lege depus in parlament, in care propune instituirea voluntariatului in armata - se porneste de la principiul optiunii tanarului de a presta serviciul militar daca doreste. Ma rog, daca tanarul respectiv va dori sa aiba o cariera militara, daca vrea sa ramana in armata ca profesionist, va fi obligat sa faca serviciul militar de noua luni. Dar pentru tinerii care nu opteaza pentru aceasta cariera, ei nu trebuie constransi, obligati, dusi cu arcanul la oaste.

Nu se pune problema platii unei sume de bani
Sergiu Nicolaescu (senator PSD, presedinte al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Senat):
Ministerul Administratiei si Internelor nu s-a consultat cu Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Senat. Punctul nostru de vedere este clar, si anume acela discutat cu ocazia modificarilor aduse Constitutiei. Evident ca nu se pune problema platii unei sume de bani contra nesatisfacerii serviciului militar. E adevarat ca acest sistem se practica in anumite tari, dar in nici un caz nu se potriveste cu Romania. Cred ca, din acest punct de vedere, Ministerul Administratiei si Internelor va renunta la sustinerea acestui amendament. Daca il vor sustine in continuare, reprezentantii MAI trebuie sa vina la Comisia pe care o conduc pentru a discuta acest proiect.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22