Serban Nicolae (PSD), despre raspunsul CSM la propunerea sa legislativa: De o crasa INCOMPETENTA si AROGANTA

T.d. | 21.04.2015

Pe aceeași temă

Senatorii din Comisia Juridica au amanat, marti, cu o saptamana decizia in legatura cu propunerea social-democratului Serban Nicolae privind incatusarea politicienilor. De altfel, Nicolae s-a declarat nemultumit de raspunsul primit de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) fata de propunerea sa.

De o crasa incompetent si o aroganta fata de o propunere legislativa a unui senator”, asa a descris Serban Nicolae raspunsul primit de la CSM cu privire la propunerea legislativa initiata de el, potrivit Ziare.com.

Astfel, senatorul PSD vrea ca politicienii care nu savarsesc infractiuni violente sa nu mai fie arestati, astfel ca "suspectul sau inculpatul sa poata fi dus cu mandat (...) daca acesta este cercetat pentru o infractiune intentionata contra vietii, care a cauzat vatamarea corporala sau moartea unei persoane".

Potrivit presedintelui Comisiei Juridice, liberalul Catalin Boboc, un raport in acest sens va fi intocmit in maximum doua saptamani, fiind cerute puncte de vedere de la CSM si de la Parchetul General.

Prin amanarea deciziei in cazul proiectului legislativ al lui Serban Nicolae, senatorii din comisia juridica vor ca acesta sa poata reformula textul legii, pe care sa il puna in acord cu observatiile primite in aceasta privinta.

"Incatusarea unei persoane fata de care s-a dispus o masura privativa de libertate trebuie sa fie vazuta ca o masura de exceptie, asa cum este prevazuta in legea 254/2013 pentru persoanele condamnate care sunt retinute si arestate in alte cauze - cand este vorba de evitarea unei stari de pericol, de o persoana care a incercat sa se sustraga de sub escorta sau de la urmarire, cand exista riscul ca persoana sa se vatame pe sine sau pe cei din jur. (...) Incatusarea, care este o forma de umilire, ar trebui sa fie o formula de exceptie", a explicat senatorul PSD, in dezbaterile din comisia juridica.

Serban Nicolae s-a declarat nemultumit ca, desi a cerut un punct de vedere din partea CSM, cu privire la propunerea legislativa, raspunsul primit a fost "de o crasa incompetenta si aroganta fata de o propunere legislativa a unui senator".
 

Nicolae vede “tafna” la CSM

Serban Nicolae nu este la prima reactie contondenta fata de Consiliul Suprem al Magistraturii. La sfarsitul lunii martie, senatorul social-democrat considera ca pozitia exprimata de CSM fata de proiectul sau legislativ are o atitudine de “tafna” si de “carcotasi”.

"Am primit un punct de vedere de la CSM, am citit acest text, am citit si avizul Consiliului Legislativ si va spun cu regret ca dincolo de unele aspecte pertinente pe care le iau in considerare, am constatat si ca exista o anumita tendinta de tafna pe care eu nu pot sa mi-o explic si o atitudine de carcotasi", a spus Nicolae.

Senatorul PSD sustine ca CSM nu a dat dovada de rigurozitate in toate circumstantele.

"Cei care sunt extraordinar de critici cu proiectul meu nu au observat la Codul Penal ca exista dispozitii care infrang dispozitiile Constitutiei Romaniei. Daca ar fi fost la fel de rigurosi si la fel de tafnosi poate nu ajungeam in aceasta situatie", a mai spus senatorul.
 

Un senator controversat

Social-democratul Serban Nicolae nu este la prima initiativa legislativa care ridica intrebari. Senatul aproba la finalul lunii octombrie 2014 o propunere venita tot din partea lui Nicolae, propunere care prevede ca orice cetatean care dezvaluie informatii din dosarele penale risca o pedeapsa de pana la trei ani de inchisoare. Avizata favorabil de Guvern, propunerea lui Serban Nicolae a fost aprobata tacit de senatori, in septembrie, si a starnit critici in spatiul public.

"Dezvaluirea de informatii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauza penala aflata in curs de cercetare, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani. Daca fapta este savarsita de un judecator sau de un reprezentant al organului de urmarire penala, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani", se arata in proiectul de initiativa legislativa.

In aceste conditii, orice jurnalist care publica informatii din dosare penale (spre exemplu stenograme) va risca o condamnare la inchisoare.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22