Seful Pentagonului: SUA sunt IN RAZBOI cu gruparea terorista Stat Islamic

T.d. | 16.09.2014

Pe aceeași temă

Secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, a afirmat ca SUA sunt in razboi cu gruparea terorista Stat Islamic (SI), conform Mediafax.

Oficialul a mai declarat ca loviturile aeriene pe care Washingtonul le pregateste impotriva SI in Siria vizeaza “sanctuare” ale jihadistilor. Acest lucru include centrele de comandament, capacităţile logistice şi infrastructurile.

"Suntem în război cu grupul terorist Stat Islamic în Irak şi Levant, aşa cum suntem şi cu reţeaua Al-Qaida", a declarat Hagel.

"Dar distrugerea grupului SIIL va necesita nu doar eforturi militare, ci şi progrese politice în regiune, parteneri eficienţi în Siria şi Irak", a explicat şeful Pentagonului.

Grupul terorist Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria, Stat Islamic în Irak şi Levant - SI/SIIS/SIIL)  a ocupat vaste regiuni din estul Siriei şi din nord-vestul Irakului, unde a instituit un asa-zis "califat islamic". Gruparea teroristă sunnită a decapitat doi cetăţeni americani şi un britanic, iar filmarile au fost publicate pe internet, fapt ce a socat Occidentului.

Totusi, aceasta campanile nu va semana cu cea din 2003, din Irak, impotriva dictatorului Saddam Hussein, dupa cum a declarat seful Statului Major interarme, generalul Martin Dempsey.

Numită la vremea respectivă "shock and awe" (şoc şi groază), ea miza pe o dominare rapidă a inamicului.

Această campanie împotriva grupării Statul Islamic "va fi cumplită şi lungă", a subliniat generalul Dempsey.

Forţele aeriene americane au efectuat, începând din 8 august, 162 de raiduri împotriva unor poziţii jihadiste în Irak, un "cancer" în opinia preşedintelui Barack Obama.

Deşi Obama şi-a exprimat intenţia de a-i viza pe jihadişti în Siria, niciun atac american nu a avut loc, până acum, pe teritoriul sirian.

"Dacă atacaţi Statele Unite, nu veţi fi în siguranţă nicăieri", sublinia preşedintele american miercuri, într-un discurs televizat.
 

SUA avertizeaza Damascul

Un oficial de rang inalt al SUA a avertizat, luni, ca fortele armate americane vor riposta daca armata siriana va ataca avioanele care vor efectua raidurile impotriva SI, conform sursei citate.

Oficialul a mai aratat ca Washingtonul deţine informaţii exacte cu privire la localizarea instalaţiilor antiaeriene siriene şi aviaţia americană va răspunde în cazul în care ar fi ţinta unor tiruri.

Preşedintele Barack Obama a anunţat miercuri că Statele Unite sunt pregătite să efectueze atacuri aeriene contra SI în Siria, însă a subliniat că exclude orice cooperare cu regimul de la Damasc, care, potrivit lui, şi-a "pierdut legimitatea".

Joi, un ministru sirian a afirmat că orice acţiune militară americană în Siria fără aprobarea puterii ar fi considerată drept un "atac".

"Trebuie să existe cooperare şi coordonare cu Siria şi să se obţină aprobarea sa pentru orice tip de acţiune pe teritoriul său", a declarat secretarul de Stat pentru Reconciliere Naţională, Ali Haidari, fără să precizeze care ar putea fi răspunsul sirian.

În urmă cu un an, Obama a anunţat că Statele Unite sunt pregătite să atace ţinte ale regimului sirian cu scopul de a-l impiedica pe dictatorul Bashar al-Assad sa recurga din nou la arsenalul său chimic. Preşedintele american a renunţat în cele din urmă la acest plan în favoarea unei propuneri ruse de distrugere a armelor chimice siriene, conchide sursa citata.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22