Secretarul General al Aliantei Nord Atlantice vine la Bucuresti

T.d. | 30.06.2015

Pe aceeași temă

Secretarul General al Aliantei Nord Atlantice vine in Romania. Jens Stoltenberg se va afla la Bucuresti, joi, cand va fi primit de ministrul roman al Apararii.

Vizita oficialului vine in contextul eforturilor pe care NATO le face in vederea reasigurarii si consolidarii capacitatilor defensive ale Aliantei in flancul estic, in conditiile agresivitatii dovedite de Federatia Rusa in zona.

Stoltenberg vine la Bucuresti pentru discutii cu ministrul Dusa, dar are in program si o vizita la sediul noii Unitati pentru Integrarea Fortelor NATO (NFIU).

Prezenta lui Stoltenberg in Romania se vrea si un semnal catre Moscova, de unde vin tot mai multe declaratii agresive fata de statele din flancul estic al Aliantei.

Cel mai recent exemplu al agresivitatii declarative a Kremlinului a venit saptamana trecuta, cand Consiliul de Securitate al Rusiei a anuntat ca elementele de aparare anti-racheta care vor fi amplasate de SUA in Romania si Polonia le transforma automat pe acestea in tinte potentiale.

In ciuda asigurarilor date de SUA, NATO, de Romania si de Polonia, Rusia sustine in continuare ca scutul anti-racheta ar fi indreptat impotriva arsenalului strategic rus.

Anuntul Consiliului de Securitate al Rusiei vine la o zi dupa ce secretarul american al Apararii a anuntat ca Romania, Polonia si alte patru state din flancul estic al NATO si-au dat acceptul pentru gazduirea de armament greu american.

Secretarul  american al Apararii, Ash Carter, a declarat marțea trecuta că statele baltice, Polonia, Bulgaria și Romania au fost de acord deja cu amplasarea de armament greu ce include 250 de tancuri, vehicule de lupta de tip Bradley si tunuri Howitzer.

Fiecare dintre aceste sase state va primi echipamente corespunzătoare unei companii sau unui batalion (150 sau 750 de soldati), iar mare parte a acestui armament se afla deja in Europa.

De altfel, amenintarea Moscovei asupra tarilor din Europa de Est, printre care si Romania, a obligat Washingtonul sa ia o pozitie publica, prin vocea aceluiasi Ash Carter.

 ”Nu dorim niciun fel de razboi cu Rusia. Nu incercam sa transformam Rusia intr-un inamic. Dar sa fie clar, ne vom apara aliatii, ordinea mondiala bazata pe reguli, si un viitor bun pentru noi toti. Ne vom impotrivi actiunilor Rusiei de restabilirea zonelor de influenta din era sovietica. SUA nu vor lasa Rusia sa ne readuca in trecut”, a spus secretarul Apararii, Ash Carter, la Berlin.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22