Se intoarce ca sa plece?

Andreea Pora | 26.06.2015

Pe aceeași temă

Una dintre miscarile din procedura de gimnastica recuperatorie dupa operatia de ligamente incrucisate rupte e cam asa: stai pe burta, cu mainile  pe linga corp si incerci sa ridici piciorul cu pricina, bine intins, cit poti de mult. E nasol. O spun din proprie experienta. Urita e si aia in care trebuie sa indoi genunchiul. Scapi insa de toate cam intr-o ora. Dupa, iti iei cirja si te duci in treaba ta. Acasa trebuie sa te plimbi cit mai mult prin apartament. La serviciu, pui piciorul pe un scaun si laptopul pe birou. Pansamentele ti-i le schimbi singur dupa primele trei zile. Dai cu iod pe taietura si pui alte fese sterile. Se gasesc la farmacie. Stringi bine sa nu se desfaca. Nu-i mare scofala. Asa se face in Romania, asa fac sutele de oameni operati anual de ligamente. In Turcia, la Erdogan, la “liniste si odihna”, habar n-am cum o fi. Cu cit esti mai activ si faci mai multa miscare, cu atit sansele de recuperare sunt mai mari si mai rapide. Asa spun doctorii romani. In cazul meu a functionat. Dupa un an eram din nou la schi. Ma gindesc ca Ponta vrea sa se mai joace de-a premierul o vreme, asa ca niste exercitii made in Romania nu i-ar strica. In cazul lui, prea multa odihna s-ar putea sa dauneze grav. La cariera.

 

Ce o fi insa in sufletelul lui? La ce s-o gindi saracutul in timp ce numara flexiunile genunchiului la Istambul? Partidul il cheama, mai sfios si prieteneste ca Dragnea (“Sa incerce sa gaseasca toate modalitatile medicale, procedurale prin care ar putea sa vina in tara, sa faca recuperarea aici, sa ajunga la Guvern. Este o perioada in care aceasta lipsa tulbura foarte mult partidul si tulbura foarte mult si coalitia cu efecte in exercitarea actului de guvernare”). Sau, batindu-i amenintator obrazul ca Oprisan ( “Sa se intoarca la post imediat. Mai bine ii cedam de la inceput toata puterea lui Iohannis”). Vino! Strigatul disperat razbate din toate filialele. Pesedeul geme cu un ochi la televizor si altul la DNA. Timpita situatie.

 

Cum de mai rezista, ce l-o tine pe loc? De ce nu se suie in primul avion? Imi inchipui ca ii da Erdogan o masina sa ajunga la aeroport, iar la spital l-o ajuta careva cu un carucior, antemergator, cirja sa se poata deplasa pina la iesire. In doua ore e la Otopeni. Acolo il preiau ai nostri. Aici e aici. Probabil ca nu vor fi politistii, ca la Chiliman, daca de asta ii e teama, ci ai lui, Rovana, Liviu, Mirel, Sebi nu, ca are interdictie, nici Oprea ca are treaba cu Iohannis. In sfirsit, de-o fi una, de-o fi alta, va fi pe maini bune. Romanesti. Ca doar el ne-a tot spus cum e sa fii “mandru ca esti roman”.

 

Cum de-l rabda inima si cugetul sa nu se intoarca, nu vede ca partidul, guvernul sunt la anaghie? Una mare de tot. Nu-mi inchipui ca vrea sa ramana pe acolo, sa spele putina, cum zic aia raii, basistii, iohannistii si poporul anti. Nu cred ca e chiar atit de las si de, scuzati, prostovan. O fi vazut si el ca toti s-au intors intr-un fel sau altul, mai devreme sau mai tirziu: Ceausescu, Hayssam, Popa, lista-i lunga. Cred ca altceva il tine acolo, are el niste socoteli.

 

L-a lasat mostenitor interimar pe Gabi Oprea sa-i tina locul cald. Generalul s-a orientat, previzibil, intr-acolo de unde simte ca bate vintul adevaratei puteri pe termen lung. Ca i-au explicat unii si altii cum devine treaba, nici nu mai conteaza. Interesul national mai presus de toate! A sustinut strategia de securitate a lui Iohannis fara sa clipeasca, l-a convins pe Zgonea sa miste niscaiva pesedisti in sala sa fie cvorum. Il sprijina pe Mihai Razvan Ungureanu, cel pe care PSD l-a azvirlit de la guvernare in 2012, adversar istoric, cum s-ar zice. Stie ca Ponta n-a fost consultat, ca majoritatea se duce pe pustii la un semn. Premeditare in toata regula.

 

Ce face insa Ponta? Prin ce stari trece, daca trece? Nici macar nu se supara pe vremelnicul (oare?) inlocuitor, desi tradarea se profileaza intunecata la orizont. Sau s-o fi suparat, dar nu indrazneste sa-i dea glas. Se apleaca in schimb sa ridice manusa inscriptionata MRU aruncata de Iohannis. Doar ca nu reuseste s-o apuce, ramine intepenit. L-au lasat puterile de la atitea vesti rele. Amicul Ghita a incurcat-o. Stenograme, spalare de bani in afacerea in care e bagat si cumnatelul, bani din spagi in campania din Moldova, “Sa traiesti Maria Ta, cistigam”, confiscare extinsa, interdictia de a mai calca in parlament. Dictatura in toata regula. E tot ce mai poate spune la teveuri. Amicul prevesteste ca Ponta insusi va fi pus sub control judiciar si, cine stie, nu va mai putea schiopata nici pina la guvern.

 

Pesedeii dau in clocot. Au invatat si ei din experienta sa citeasca un comunicat DNA, un rechizitoriu, sa vada dosarele din spate. Stiu si sa numere. Ies pe putin doua. Inca vreo citeva zile de odihna si strigatul “Vino” se va transforma in “Stai. Ramai acolo, Victore. Lasa-ne”.  Deja se aude o soapta care tot creste. O fi ajuns pina la Istambul?  Sta sau ramine? Grea decizie.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22