Scrisoare deschisa catre presedintele Iohannis. Mai multe organizatii romanesti din SUA cer o alta nominalizare pentru Ambasada de la Washington: George Maior nu are credibilitate

T.d. | 27.05.2015

Pe aceeași temă

Nominalizarea lui George Maior pentru functia de Ambasador al Romaniei la Washington provoaca reactii peste ocean. Intr-o scrisoare deschisa, mai multe organizatii romanesti din SUA ii solicita presedintelui Iohannis sa reconsidere propunerea pentru Ambasada Romaniei la Washington. Semnatarii scrisorii sustin ca Maior nu are credibilitate pentru aceasta functie.

"Ca urmare a reactiilor venite din comunitatea romanilor din Statele Unite ale Americii va solicitam sa reconsiderati decizia de a-l numi pe Domnul George Cristian Maior, fost director SRI, in pozitia de ambasador al Romaniei la Washington D.C. si sa desemnati in aceasta pozitie o alta persoana care sa aiba credibilitatea necesara pentru a putea conlucra cu comunitatile romanesti de aici", se spune intr-o scrisoare deschisa facuta publica de Asociatia Jurnalistilor Romani din America de Nord (NARPA), potrivit HotNews.

Semnatarii scrisorii critica prezenta fostului general de Securitate Iulian Vlad langa lideri ai Serviciului Roman de Informatii (SRI), in ultima perioada.

Astfel, arata autorii documentului, "dat fiind faptul ca SRI si-a asumat trecutul fostei Securitati, nominalizarea Domnului Maior ar redeschide rani adanci in comunitatea romaneasca din SUA"; ei acuza ca "in doua ipostaze din ultimele luni, ultima la lansarea Monografiei SRI, actual si fosti directori SRI l-au avut alaturi pe Generalul de Securitate Iulian Vlad".  


Textul integral al scrisorii adresate presedintelui Klaus Iohannis:


27 mai 2015

Catre Domnul Klaus Iohannis
Presedintele Romaniei

Subiect: Reconsiderarea numirii Domnului George Maior ca ambasador al Romaniei in SUA

Stimate Domnule Presedinte,

Ca urmare a reactiilor venite din comunitatea romanilor din Statele Unite ale Americii va solicitam sa reconsiderati decizia de a-l numi pe Domnul George Cristian Maior, fost director SRI, in pozitia de ambasador al Romaniei la Washington D.C. si sa desemnati in aceasta pozitie o alta persoana care sa aiba credibilitatea necesara pentru a putea conlucra cu comunitatile romanesti de aici.

Avand in vedere istoricul relatiei tensionate dintre comunitatea romano-americana si fosta Securitate, precum si actiunile si atributiile actualului SRI, numirea unui fost director al acestui serviciu in pozitia de ambasador in SUA va crea automat un zid care va face aproape imposibila o conlucrare intre Ambasada si comunitate.

Mai mult, dat fiind faptul ca SRI si-a asumat trecutul fostei Securitati, nominalizarea Domnului Maior ar redeschide rani adanci in comunitatea romaneasca din SUA, rani care abia s-au cicatrizat dupa 25 de ani.

In doua ipostaze din ultimele luni, ultima la lansarea Monografiei SRI, actual si fosti directori SRI l-au avut alaturi pe Generalul de Securitate Iulian Vlad. Acesta a avut un rol activ in suprimarea Revolutiei din 1989 si, prin activitatea opresiva a Securitatii pe care a condus-o, a persecutat familiile romanilor care au reusit sa scape din Romania inainte de 1989.

De asemenea, doua situatii recente ne arata ca SRI, sub Domnul Maior, s-a indepartat de la standardele unui serviciu secret dintr-o democratie, facand enormi pasi inapoi in procesul de reformare.

Prima actiune este legata de implicarea SRI in actul de justitie, care deja a starnit reactii fara precedent ale magistratilor din Romania. Ultimele dezvaluiri ale Domnului General SRI Dumitru Dumbrava, intarite si de actualul Director SRI, Domnul Eduard Hellvig, confirma ca, pe timpul Domnului Maior, SRI s-a implicat in justitie dincolo de limitele legii.

O implicare a SRI in justitie este nesanatoasa pentru o democratie, vulnerabilizeaza Romania si discrediteaza intreaga lupta anticoruptie, generand indoiala ca nu s-ar face profesionist si impartial. Afirmatia ca SRI monitorizeaza toate cazurile din instante si aplica scheme analitice, asemenea celor de identificare a potentialilor teroristi, la judecatori, pe care-i categorizeaza apriori dupa "pattern-uri" infractionale, arata o operatiune de controlare a justitiei care ar trebui sa inspaimante orice roman ce isi cauta dreptatea in instanta.

A doua actiune care ne-a ingrijorat profund este implicarea SRI, pe timpul Domnului Maior, in politica. Intr-un recent interviu Domnul Maior a afirmat ca in campania electorala pentru presedintie a vorbit cu Doamna Elena Udrea la sediul SRI, informandu-o ca vor aparea pozele compromitatoare de la Paris. Dansul si-a motivat aceasta decizie spunand: "Pot sa discut cu oricine si e normal sa fac acest lucru in calitate de director daca eu consider ca exista un interes al serviciului". Intrebat de reporter care e acest "interes", Domnul Maior a spus ca nu comenteaza mai mult, insa "intotdeauna exista un interes al serviciului".

Pentru un serviciu de informatii care se prezinta ca partener al serviciilor americane, un astfel de comportament al SRI sfideaza regulile de baza dintr-o democratie care interzic categoric unui serviciu sa se implice in politica, cu atat mai mult intr-o campanie electorala.

La cele spuse mai sus se adauga afirmatia recenta a Domnului Maior ca SRI este "un fel de creier al statului, de ochi, de urechi ale statului". Este inspaimantator ca dupa 25 de ani de la caderea regimului comunist, SRI da impresia ca a ajuns sub conducerea Domnului Maior ce era Securitatea inainte 1989 sub Generalul Iulian Vlad. In nici o democratie din lume un serviciu secret nu este "creierul" statului.

Comunitatea romaneasca din SUA s-a implicat activ in multe actiuni in favoarea Romaniei, insa nu poate legitima neconditionat pe cineva care a creat un astfel de sistem de control a societatii romanesti, ce aduce aminte de fosta Securitate. Dupa 25 de ani de la caderea regimului comunist, cel mai mare pericol pentru societatea romaneasca este existenta unei institutii necontrolabile care "misca", "vede" si "aude" tot.

Presa a relatat ca in cadrul audierii de catre Comisia comuna parlamentara de politica externa, Domnul Maior a declarat ca "o preocupare constanta a proiectului sau de ambasador va fi consolidarea relatiei cu comunitatea romaneasca".

Din pacate, numirea Domnului Maior ca ambasador al Romaniei in SUA nu doar ca nu va consolida, dar va subrezi relatia Ambasadei cu comunitatea romaneasca. Relatia comunitatii cu Ambasada Romaniei la Washington D.C., chiar daca s-a ameliorat in ultima perioada, pastreaza o doza de neincredere datorita atitudinii din trecut a statului Roman fata de romanii din SUA. Este de notorietate faptul ca in perioada comunista agenti romani, coordonati de securisti aflati sub acoperire diplomatica in cadrul Ambasadei Romaniei la Washington D.C., au intreprins actiuni de dezbinare a comunitatii romanesti din SUA cu efecte negative care se vad si azi.

O eventuala numire a Domnului Maior ca ambasador in SUA va readuce in discutie eterna poveste a "agentilor sub acoperire”, ceea ce va face ca orice contact al Ambasadei cu cineva din comunitatea romaneasca sa creeze suspiciunea rezonabila ca acea persoana este un agent de influenta roman. Acest lucru va face greoaie, daca nu imposibila sustinerea de catre comunitate a unor actiuni comune cu Ambasada.

Potentialul enorm pe care comunitatea din SUA il are pentru a sprijini Romania va putea fi fructificat la maximum numai daca in pozitia de ambasador va exista o persoana necontroversata. Dat fiind faptul ca avizul Comisiei comune de politica externa din Parlament este doar consultativ, decizia ultima a nominalizarii Domnului Maior ca ambasador in Statele Unite va apartine in exclusivitate.

Va solicitam, de aceea, stimate Domnule Presedinte, sa luati serios in considerare nominalizarea unei alte persoane in pozitia de ambasador al Romaniei in SUA, o persoana care sa ne inspire incredere si cu care sa putem conlucra pentru a ajuta Romania in continuare.

Cu stima si consideratie,

Viorel Nicula - Director "Miorita" USA Newspaper, Sacramento, California 

Marian Petruta - Presedinte North American Romanian Press Association

Lucian Oprea - Director Gandacul de Colorado Newspaper, Colorado
Sorin Pintiliuc - Romanian Portal Chicago, Illinois
Dwight Luchian Patton - Director Clipa Magazine, Anaheim, California 
Ioan Ciorba - Director Romanian Times Newspaper, Portland, Oregon
Stefan Strajeri - Director Curentul International, Detroit, Michigan
Grigore Culian - Director New York Magazin, New York 
Cristian Terhes - Romanian Community Coalition
Daniel Feraru - Romanian Cultural Center Chicago 
Simona Botezan - "Miorita USA" Cultural Association, Washington D.C. 
Ady Simion - Romani in Los Angeles 
Costin Movila - Admin grup "Senatul Romanilor Chicago" 
Adrian Bogdan - Admin grup - Romani in USA "East Coast" 
Daniel Suciu - Admin grup "Comunitatea romanilor din Los Angeles" 
Cristina Sirca - Admin grup "Diaspora romana unita americana si canadiana" 
Vasile Cosofret - Illinois 
Viore Vintila - California 
Ana Stanut - Illinois 
Anastasia Bud - Illinois 
Carmen Samson - Illinois 
Claudia Luca - Illinois 
Raluca Usery - Illinois 
Mihaela Lomora - Texas 
Lucian Lintean - Illinois 
Radu Bulgaru- Illinois 
Bianca Rusu - Illinois 
Mihai Jurcau - Colorado
Diana Camara - Illinois
Mihaela Matei - California
Larisa Coman - Illinois
Nicolai Tomici- Arizona
Delia Ghetie - Washington
Ioana Stoica-Arizona
Aghata Porfir- Illinois
Marcel Ciscai - Washington, DC 
Amalia Ardelean - California 
Florin Mocanu - California 
Ioana Ciupe - California 
Petru Stinea - Cleveland, Ohio 
Cristian Laslo - Michigan 
Carmen Popescu - New Jersey 
Ionela Kloes - California

 

George Maior, propus la Washington

In 19 mai, George Maior, fost director al SRI, a primit aviz favorabil in comisiile reunite de politica externa pentru postul de ambasador in SUA. Avizul favorabil, care este consultativ, a fost dat cu 18 voturi "pentru", unul "impotriva" si o abtinere.

George Maior a declarat ca a discutat elementele principale ale mandatului sau de ambasador cu presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, cu premierul Victor Ponta si cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.  

Maior considera ca relatiile bilaterale romano-americane s-au dezvoltat pe toate planurile dupa semnarea Declaratiei Parteneriatului Strategic, fiind "un element central al politicii externe si a politicii de securitate a Romaniei". El a declarat ca in mandatul sau "o preocupare constanta" va fi consolidarea relatiei cu comunitatea romaneasca din SUA.

CITESTE SI:  Ambasadorii lui Iohannis: George Maior in SUA, Emil Hurezeanu la Berlin. Cioroianu, in locul lui Manolescu la UNESCO

Fostul director al SRI a afirmat ca un obiectiv major va fi continuarea demersurilor privind eliminarea vizelor, apreciind ca Parteneriatul Strategic ar avea de castigat prin includerea Romaniei in Programul Visa Waiver. George Maior a subliniat ca cele 10 teme ale Declaratiei Parteneriatului Strategic "trebuie permanent adancite, dezvoltate, aprofundate in dialogul politic, strategic cu autoritatile americane".

Maior a mai spus ca un aspect care trebuie aprofundat in cadrul Parteneriatului Strategic este relatia economica bilaterala. "Consider ca este inadmisibil ca SUA, cea mai importanta economie din lume, sa fie al 11-lea investitor in Romania. Acest lucru trebuie remediat", a precizat Maior, adaugand ca va intreprinde actiuni pentru a atrage investitii americane, in special in IT si energie.  

De asemenea, Maior a precizat ca Rusia reprezinta "o amenintare pentru regiune". "Acest lucru trebuie subliniat catre factorii americani (...) pentru a constientiza faptul ca exista un risc in actiune pentru tarile din regiune si pentru Romania", a spus el.

Presedintele Klaus Iohannis a aprobat, pe 30 aprilie, propunerea de numire a fostului director al SRI George Maior in postul de ambasador in SUA.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22