Scopul vizitei lui Geoana la Moscova, privatizarea Romgaz?

Fara Autor | 13.11.2009

Pe aceeași temă

Mircea Geoana a facut in primavara o vizita secreta in capitala Rusiei in care s-a vazut cu un consilier al presedintelui Medvedev, scrie HotNews.ro. Intalnirea ar fi fost aranjata de Boris Golovin, om de afaceri cu interese in domeniul energetic din Romania, despre care presa a scris ca ar fi ex-ofiter GRU. Surse din cadrul discutiilor, citate de HotNews.ro, sustin ca intrevederea a durat circa doua ore, iar temele abordate au fost legate de privatizarea Romgaz si energie. A doua zi dupa intilnire Mircea Geoana a particiapt la sedinta CSAT, la care pe ordinea de zi a figurat si strategia energetica.

Initial, Viorel Hrebenciuc si Cozmin Gusa, seful de campanie si, respectiv, consilierul lui Geoana, au negat existenta acestei vizite. Ulterior, Cristian Diaconescu, ministru de Externe la acea vreme, a confirmat-o, explicand ca Geoana in calitate de presedinte al Senatului, a contactat MAE si a solicitat un dosar de vizita, spunand ca este vorba de o deplasare informala. Bogdan Aurescu, secretar de stat in MAE, are insa alta opinie. El a precizat, intr-un interviu pentru Hotnews, ca inaltii oficiali ai statului informeaza MAE despre vizite atunci cand ele sunt oficiale sau de lucru. Aurescu a refuzat sa comenteze deplasarea lui Geoana, pe motiv ca MAE nu comenteaza "vizitele private ale cetatenilor romani, oricare ar fi pozitia acestora".

La rindul sau, liderul PSD a transmis HotNews.ro prin intermediul staff-ului de campanie ca refuza sa discute detalii "fiind vorba de o vizita privata" si ca "n-a fost vorba despre privatizarea Romgaz" si ca "Adrian Videanu a primit mandat de la Traian Basescu sa discute acest subiect".

Pe ordinea de zi a sedintei CSAT din 28 aprilie 2009 s-a aflat si un punct referitor la strategia energetica a Romaniei. "De asemenea, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a prezentat o informare cu privire la actualizarea Strategiei Energetice a României pentru perioada 2007 - 2020 şi măsuri pentru reorganizarea operatorilor economici cu capital de stat din Sistemul Electroenergetic Naţional, document care va fi aprobat după ce va fi discutat de către Guvern", se arata pe ordinea de zi a sedintei.

Patriciu si Romgaz

Referiri la privatizarea Romgaz a facut Traian Basescu in campania electorala. Pe 24 octombrie, Traian Basescu afirma ca Sorin Ovidiu Vantu, Dinu Patriciu si Dan Voiculescu si-au dezvoltat afacerile sub mandatul lui Ion Iliescu si acum doresc o noua perioada de "liniste", pentru a putea pune mana pe companii precum Posta Romana, Romgaz, Transgaz, Conpet sau Oil Terminal.

In februarie 2008, Dinu Patriciu, omul de afaceri care il sprijina pe Crin Antonescu la presedintie, cerea privatizarea celor 200 de licente detinute de compania Romgaz, administrata de stat. Patriciu mai spunea ca statul este un prost manager si ca Romgaz ar trebui desfiintat. Vezi detalii aici despre viziunea lui Dinu Patriciu asupra privatizarii Romgaz, intr-un interviu acordat HotNews.ro in februarie 2008.

In replica, oficialii Romgaz au declarat ca Dinu Patriciu vrea sa fie luate cele 200 de licente cu care opereaza Romgaz dupa principiul nationalizarii. Lucian Stancu, director adjunct la Romgaz a explicat la “Discutia Saptamanii” difuzata de HotNews.ro-BBC ca Romgaz are contracte, pentru 130 de licente, incheiate pe o perioada de 30 de ani. Patriciu declarase ca nu are nici un interes personal pe piata de gaze, insa Romgaz sustine ca omul de afaceri s-a aratat interesat de depozitul de la Margineni.

Privatizarea Romgaz s-a aflat pe agenda CSAT inca din 2006. Atunci, presedintele Traian Basescu anunta ca i-a cerut ministrului economiei, Adriean Videanu, ca procedurile de privatizare ale companiilor din domeniul energetic, în special Romgaz, să nu fie accelerate, cel puţin până ce rezultatele privatizării Petrom nu vor fi analizate. Tot atunci, Guvernul anunta o posibila amanare cu trei ani a privatizarii Romgaz. Altfel spus, subiectul urma sa revina in actualitate in 2009.

„În trei ani ne putem gândi la privatizarea Romgaz cu un investitor strategic. Pentru moment, varianta asta este exclusa, dar în conditiile în care prin contractul de privatizare statul îsi va lua toate masurile de precautie, se poate pune aceasta problema“, declarase in iunie 2006 seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii în Industrie (OPSPI), Mihai Catuneanu, citat de NewsIn.

Ministrul Videanu a anuntat in luna iunie 2009, dupa o vizita la Moscova, semnarea unui memorandum cu Gazprom, primul de colaboare directa dupa 1989, urmand ca studiul de fezabilitate al viitoarei colaborari sa fie finalizat pana la sfarsitul acestui an. Videanu afirma ca urmeaza sa se realizeze o companie mixta Romgaz - Gazprom, care sa includa si exploatarea depozitului de gaze de la Margineni. Compania nu s-a realizat, nici studiul de fezabilitate.

Antonescu: Ce a primit Geoana de la Moscova?

Crin Antonescu i-a cerut ieri lui Mircea Geoana sa faca publice scopul, continutul si rezultatul vizitei secrete intreprinse la Moscova pe data de 27 aprilie. Candidatul PNL la presedintie il suspecteaza pe liderul PSD ca ar fi cerut Kremlinului sprijin politic si financiar in campania electorala. "Se afirma, de asemenea, in presa ca discutiile s-ar fi putut purta si in legatura cu optiuni strategice ale Romaniei legate de politica de securitate energetica. Nu stim in acest moment care este adevarul, dar cred ca avem dreptul sa il aflam", a declarat ieri Antonescu.

In acest context, el i-a cerut presedintelui Traian Basescu, sef al CSAT, sa spuna public daca a avut cunostinta despre deplasarea presedintelui Senatului (membru CSAT la acea vreme), daca acesta a avut mandat de la CSAT pentru vizita si de ce s-a "pastrat tacerea" asupra subiectului.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22