SCOALA DE PRESA a lui Adrian Duicu: baronului PSD LE ORDONA unor jurnalisti locali sa INTIMIDEZE o echipa de control a Internelor: ACUM IL SUNI! IN MOMENTUL ASTA! Si spui ca esti de la Romania TV

T.d. | 24.07.2014

Pe aceeași temă

“Il suni acuma, in secunda asta! (…) Si spui ca esti de la Romania TV”. “Dar repede (…). Ii spui ca esti de la B1”, – acesta era tonul si stilul de adresare al baronul PSD de Mehedinti Adrian Duicu, in urma cu un an, in discutiile pe care le-a avut cu jurnalisti locali care lucrau si pentru televiziunile centrale Romania TV, B1 TV si Realitatea TV, conform stenogramelor din dosarul presedintelui suspendat al CJ Mehedinti. Discutiile releva o incercare de intimidare, prin intermediul mass-media, a echipei de control trimisa la nivel local de Ministerul de Interne, pentru o “ancheta cu Ponea”, scrie Hotnews.

Potrivit stenogramelor obtinute de HotNews.ro, pe 29 iunie 2013, spre pranz, Adrian Duicu era informat in legatura cu o ancheta a corpului de control al ministrului de Interne, ce viza politia locala. Din discutiile cu mai multi interlocutori reiese ca era vorba despre o ancheta cu "sefu' al mare (...) Ponea", pe care Adrian Duicu o asociaza cu "problema cu Stanisoara (Mihai Stanisoara, deputat de Mehedinti - n.red.), cu reclamatia lu' Stanisoara la ministru' vis-a-vis de betiile astora de-acolo".

Potrivit interceptarilor, dupa ce afla de controlul respectiv, Adrian Duicu da mai multe telefoane intr-un interval foarte scurt. Printre cei cu care vorbeste se numara si doi jurnalisti, Adrian Bidilici si Mihai Badescu. Acestora, dupa cum reiese din stenograme, baronul PSD le ordona, practic, sa il sune pe un reprezentant al echipei de control, sa se prezinte nu ca ziaristi locali, ci ca jurnalisti de la B1 TV si Realitatea TV, respectiv Romania TV si sa ceara socoteala pentru desfasurarea respectivului control la "comanda politica". Oficialul care urma sa fie contactat era prezentat de Adrian Duicu drept "adjunctul Corpului de Control de la ministru' de Interne" - functie ocupata, din februarie 2013, de Valeriu Bebereche.

CITESTE SI: Noi stenograme in cazul Adrian Duicu: E REZOLVATA, SUNT CU PREMIERUL, AICI, LA MASA!

In stenograme, unul dintre cei doi il suna inapoi pe Adrian Duicu si ii spune cum s-a desfasurat discutia. Al doilea a confirmat, joi, pentru HotNews.ro ca intr-adevar l-a sunat pe "reprezentantul guvernului" dupa discutia cu "prietenul" sau Adrian Duicu. Vezi, la finalul articolului, cum explica cei doi felul cum s-au comportat in fata ordinelor lui Adrian Duicu.

Extrase din stenograme:

  • In ziua de 29-06-2013, la ora 13:54:14, DUICU IOAN-ADRIAN de la postul telefonic (...), este contactat de Mihai Badescu, aflat la postul telefonic (...), cei doi purtand urmatoarea discutie:


DUICU IOAN-ADRIAN: Noteaza un numar de telefon urgent!
MIHAI BADESCU: Numai putin.
DUICU IOAN-ADRIAN: (...)
MIHAI BADESCU: Ok.
DUICU IOAN-ADRIAN: Asculta-ma! BEBE RECHE se numeste. BEBE RECHE.
MIHAI BADESCU: Da.
DUICU IOAN-ADRIAN: Este de la Corpul de Control. Il suni acuma, in secunda asta! Este adjunctul Corpului de Control de la ministru' de Interne.
MIHAI BADESCU: Da?
DUICU IOAN-ADRIAN: Spui: Ati venit in control la... e problema cu Stanisoara, cu reclamatia lu' Stanisoara la ministru' vis-a-vis de betiile astora de-acolo! E corect sa fie controlati sambata, duminica? Si spui ca esti de la Romania TV.
MIHAI BADESCU: Am inteles. Bine.
DUICU IOAN-ADRIAN: Acuma-l suni! In momentu' asta!
MIHAI BADESCU: Bine. Bine.
DUICU IOAN-ADRIAN: Sunt de la Romania TV, stiu ca sunteti in control aicea.
MIHAI BADESCU: Domnu' REGHE? Da?
DUICU IOAN-ADRIAN: BEBE REGHE! ... Nu. BEBE REICHE.
MIHAI BADESCU: BEBE REICHE.
DUICU IOAN-ADRIAN: Da.
MIHAI BADESCU: Bun.
DUICU IOAN-ADRIAN: Ii spui: De la Romania TV, uite asa, asa, stiu ca ati venit in control, domnu' Stanisoara se plange pe la Bucuresti pe la ministru de chestia ca l-au oprit astia baut. Vi se pare corect daca sunt bauti aia sa fie luati in control sau nu?
MIHAI BADESCU: Bine, domn' presedinte.
DUICU IOAN-ADRIAN: Te rog mult de tot. Si suna-ma inapoi. Da' suna acuma!
MIHAI BADESCU: Ok. Bine.

  • In ziua de 29-06-2013, la ora 13:59:27, DUICU IOAN-ADRIAN, de la postul telefonic (...), este contactat de MIHAI BADESCU, aflat la postul telefonic (...), cei doi purtand urmatoarea discutie:


MIHAI BADESCU: Cu stima! L-am sunat.
DUICU IOAN-ADRIAN: Asa?
MIHAI BADESCU: Si n-a vrut sa-mi recunoasca... Ma rog, l-am intrebat eu: Domne', cum e posibil? Veniti astazi de la BUCURESTI pentru ancheta? Politistii aia nu-s vinovati cu nimic! Nu! Ca sunt niste verificari de rutina... Domne', eu am informatii ca ati venit la Mehedinti ca sa anchetati niste politisti care au oprit in trafic niste membri PNL!
DUICU IOAN-ADRIAN: Ihi.
MIHAI BADESCU: Deci, cam asta a fost discutia. Nu. Nu... As vrea o declaratie de presa in sensu' asta. Nu pot sa va dau nicio declaratie de presa, pentru mai multe detalii, luati legatura cu purtatorul de cuvant al ministerului. Si cam asta a fost. Dupa aceea, mi-a inchis. Ma rog... Eu sper sa-i fi speriat un pic interventia presei. Iar daca se lasa cumva cu repercusiuni asupra baietilor, maine...
DUICU IOAN-ADRIAN: Suta la suta! Mai stam putin si-ti spun mai incolo.
MIHAI BADESCU: Bun.
DUICU IOAN-ADRIAN: Da? Bine, MIHAI.
MIHAI BADESCU: Bun. Bun.

  • In ziua de 29-06-2013, la ora 14:03:01, DUICU IOAN-ADRIAN, de la postul telefonic (...), ia legatura cu BIDILICI ADRIAN, aflat la postul telefonic (...), cei doi purtand urmatoarea discutie:


BIDILICI ADRIAN: Da, domn' presedinte.
DUICU IOAN-ADRIAN: Ia scrie un numar de telefon...
BIDILICI ADRIAN: O secunda... Ia...
DUICU IOAN-ADRIAN: Dar repede... (...). BEBEREICHE se numeste... BEBEREICHE...
BIDILICI ADRIAN: BEBEREICHE...
DUICU IOAN-ADRIAN: Ii spui ca esti de la B1. Il suni pentru faptul ca... cum l-a sunat si ROMANIA TV, pentru faptul ca ai auzit ca au venit acolo in control pentru faptul ca MITU si STANISOARA... astia au fost beti la volan si STANISOARA a reclamat pe la BUCURESTI... s-a laudat STANISOARA ca a reclamat pe la BUCURESTI, peste tot, ca vine sa-l schimbe pe PONEA pentru treaba asta.
BIDILICI ADRIAN: Ihi. Si eu-l sun de la REALITATEA si B1 TV sa-l intreb cum e.
DUICU IOAN-ADRIAN: Da. Cum e treaba asta. Pentru ca STANISOARA deja se lauda acum in oras ca ati venit in oras si faceti treaba asta si vrem sa intrati in direct cu B1 si cu REALITATEA.
BIDILICI ADRIAN: Am inteles.
DUICU IOAN-ADRIAN: Si spui ca STANISOARA se lauda prin oras, tot orasu'... de ieri se lauda! Si ai fost foarte curios sa vezi daca lucrurile se intampla asa. Spui ca a fost la ministru ieri. Avem informatia clara ca a fost la ministru ieri. Da? La ministru' de interne. Si ati venit la comanda politica aicea sa executati oamenii pentru faptu' ca... Spui: Colegi din politie sunt speriati de faptu' ca nu vor sa faca...
BIDILICI ADRIAN: Am inteles. Hai ca-l sun si te sun imediat.
DUICU IOAN-ADRIAN: Si dupa aia-i spui unde-l astepti ca sa-i iei un interviu.
BIDILICI ADRIAN: Ok. Am inteles. Imediat. Gata.

CITESTE SI: Dialog intre baronul PSD Duicu si AL TREILEA OM IN STAT. Zgonea: Da, sefu’? Duicu: LASA GARGARA!

Ce spun ceidoi jurnalisti despre situatia de acum un an

Intrebat, joi, de HotNews.ro de ce a raspuns ordinelor lui Adrian Duicu, asa cum reiese din stenograme, jurnalistul Mihai Badescu a spus, mai intai, ca "de teama", iar apoi a precizat ca intrebarile pe care le-a pus reprezentantului guvernului "nu au fost intrebari care sa intimideze in vreun fel" ancheta, asa cum sugera Adrian Duicu, potrivit stenogramelor.

Mihai Badescu:

  • "L-am sunat pe acel domn din considerente pur jurnalistice si nu pentru ca m-a pus Adrian Duicu. Un control al Corpului de Control al ministrului intr-un judet, care viza o presupusa infractiune a unor politisti, reprezenta un subiect de presa. Ca informatia a venit de la Adrian Duicu e foarte adevarat, dar in acelasi timp, ca jurnalist, trebuia sa ma interesez ce viza acea ancheta. Iar discutiile purtate de mine cu reprezentantul Guvernului, intrebarile adresate acestuia au fost strict legate de obiectul anchetei, nu au fost intrebari care sa intimideze in vreun fel acea ancheta. Iar discutia a fost scurta. Reprezentantul Guvernului mi-a spus ce viza acea ancheta si ca mai multe informatii voi putea obtine la finalizarea ei. Un argument suficient ca nu am servit interesele cuiva cred eu ca este faptul ca acel control nu a fost in niciun fel reflectat in presa. Nu am scris nici in ziua respectiva, nici in zilele urmatoare despre acea poveste, deci nu am scris nimic in favoarea lui Adrian Duicu, cum se presupune ca as fi actionat."



Adrian Bidilici a spus, tot joi, pentru HotNews.ro ca in discutia cu Adrian Duicu acesta ii relata, ca "prieten", o situatie, nefiind vorba de o comanda a acestuia. Adrian Bidilici a spus ca nu vede "niciun fel de problema" in aceasta situatie:

  • "Intre mine si domnul Adrian Duicu a existat intotdeauna o relatie de prietenie pe care nu am negat-o si nu o voi nega niciodata. Omul pur si simplu imi relata o situatie. Noi la postul de televiziune (local - n.red.) aveam corespondente si la B1, si la Realitatea, nu era niciun fel de problema. Aveam frecvent discutii, asa se face intre prieteni. Si nu doar cu domnul Adrian Duicu, ci si cu alti prieteni. Da, l-am sunat pe respectivul (reprezentantul echipei de control - n.red.), am constatat cum stau lucrurile, am constatat ca nu era un abuz, ci un control de rutina. Suspiciunea exista, pentru ca era vorba despre un control in weekend, in afara orelor de program si erau oameni din conducerea inspectoratului care sustineau ca respectivul "Bebe Reiche" a venit la ordinul lui Mihai Stanisoara, care vorbea cu cateva zile inainte ca va veni un control."


Adrian Bidilici a precizat ca in acest moment nu mai transmite corespondente pentru B1 TV si Realitatea TV.

Nota: In aprilie a.c., Mediafax relata ca in dosarul Mehedinti este urmarit penal si Adrian Bidilici, directorul televiziunii Tele 2 Drobeta, acuzat de instigare la dare de mita si complicitate la folosirea influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite. Tot atunci, Reportervirtual.ro republica un interviu mai vechi dat de acesta unui ziar local, in care el spunea cum se raporteaza la jurnalism si politica, in calitate de "lucrator in presa".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22