Sanctiunile impotriva Federatiei Ruse divid liderii europeni. UE nu reuseste sa atinga un consens in privinta atitudinii fata de Moscova (surse)

T.d. | 13.03.2015

Pe aceeași temă

Liderii Uniunii Europene nu reusesc sa ajunga la un acord privind prelungirea sanctiunilor economice la adresa Rusiei, potrivit unui oficial comunitar. Programate sa expire in Iulie, sanctiunile UE sunt raspunsul dat de Occident la agresiunea ruseasca in Ucraina si Peninsula Crimeea, anexata ilegal si abuziv de Moscova anul trecut.

Potrivit Reuters, scenariul unor noi sanctiuni nu intra in discutie pentru moment, deoarece guvernele UE vor sa acorde o sansa acordului fragil de incetare a focului in estul Ucrainei.

Totusi, unele tari comunitare au cerut o decizie rapida privind extinderea sanctiunilor fata de sectoarele financiar, energetic si defensiv ale Rusiei.

Si, in timp ce liderii europeni vor discuta subiectul sanctiunilor in cadrul summit-ului de saptamana viitoare, sursa citata sustine ca o majoritate probabil se va pronunta pentru amanarea discutiilor privind innoirea sanctiunilor economice pana in Iulie.

Nu cred ca exista unanimitate privind prelungirea sanctiunilor”, a spus oficialul citat sub anonimat.

De altfel, premierul Slovaciei, Robert Fico, a declarat vineri ca extinderea sau aplicarea de noi sanctiuni impotriva Rusiei nu va ajuta acordul de incetare a focului in estul Ucrainei.

Incetarea focului trebuie sustinuta si cu greu putem spune ca facem asta prin noi sanctiuni”, a spus Fico in Praga, liderul slovac facand parte dintre cei care se impotrivesc sanctiunilor, pe care le-a numit “fara sens si contraproductive”.

De altfel, potrivit ministrului slovac de Externe, Miroslav Laicak, pozitia predominanta in UE arata ca sanctiunile ar trebui sa ramana in vigoare in forma actuala pentru moment.

Nu am ajuns atat de departe pentru a discuta anularea sanctiunilor”, a spus seful diplomatiei slovace.

Guvernele UE au cazut de acord, vineri, asupra prelungirii sanctiunilor asupra unor indivizi si companii din Ucraina si Rusia, sub acuzatia de subminare a suveranitatii Ucrainei.

Sanctiunile care vizeaza 150 de persoane si 37 de organizatii au fost prelungite pentru alte sase luni, pana in 15 septembrie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22