Salariile inaltilor demnitari CRESC de la 1 august. Cat vor castiga presedintele, premierul, ministrii si sefii celor doua camere

P.c. | 29.07.2015

Pe aceeași temă

Salariile inaltiilor demnitari ai Romaniei vor creste de la 1 august 2015, conform aprobarii date de Guvern pe 8 iulie, in perioada in care Gabriel Oprea era premier interimar. Premierul Ponta nu a mai amanat aplicarea ordonantei pana la momentul in care vor creste salariile tuturor bugetarilor, asa cum promisese. Majorarea salariilor demnitarilor a fost cuprinsa in rectificarea bugetara aplicata ieri, relateaza Hotnews.

 

"Ordonanta cu salariile demnitarilor- eu nu am fost de acord cu ea. Am spus ca intr-adevar demnitarii trebuie sa fie bine platiti, dar odata cu Legea salarizarii. Nu am vrut sa creez impresia ca am ceva cu ceea ce s-a discutat intre domnul Iohannis si Oprea in absenta mea. Dar revin la decizia mea si miercuri vom adopta alta. Nu se maresc salariile demnitarilor decat odata cu bugetarii", a scris Ponta, pe contul sau de Facebook, pe 10 iulie.

 

"Stiti foarte bine ca acolo a fost o discutie intre presedinte, domnul Oprea, pe care eu am inteles-o si am acceptat-o, domnul Mihalache in stillul de pe cand era la noi la PSD a vrut sa o dea la intors si sa arunce pe noi si acum sigur, marti o sa luam decizia politica care sa-l ignore pe Mihalache si jocurile lui de doi bani, cu alte cuvinte, spun un singur lucru, ca eu cred ca si demnitarii trebuie sa fie platiti mai bine si trebuie sa aiba cel mai mare salariu, dar eu cred ca e oportun ca aceasta marire de salariu sa mearga in acelasi timp aratand pentru toata lumea o perspectiva", a declarat Ponta la Romania TV, pe 24 iulie.
 

Guvernul nu a mai aprobat nicio alta ordonanta care sa o anuleze pe cea aprobata in sedinta condusa de Gabriel Oprea, ci chiar a bugetat majorarea salariilor demnitarilor. 
 

CITITI SI: Victor Ponta doneaza catre echipa de baschet Steaua diferenta de salariu pe care o va primi in urma majorarii indemnizatiilor inaltilor demnitari

 

In nota de fundamentare a rectificarii bugetare, la capitolul "Adoptarea unor acte normative care au prevederi referitoare la majorări sau modificări salariale, precum și cu influenţe asupra veniturilor şi cheltuielilor bugetare", a fost trecuta, printre altele, si Ordonanţa Guvernului 14/2015 privind majorarea salariilor pentru demnitari. 
 

Ponta: S-a schimbat schimbarea. Razbunarea in politica nu e arma cea mai buna

 

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, la postul B1Tv, ca bugetarea ordonantei privind cresterea indemnizatiilor inaltilor demnitari de la 1 august, in cadrul rectificarii de buget aprobata in Guvern, a fost decisa si pentru a nu se lasa impresia ca se doreste o razbunare politica pe presedintele Klaus Iohannis, scrie Agerpres.
 

'S-au pus banii. S-a schimbat schimbarea. Eu nu mi-am schimbat parerea asupra faptului ca a fost inoportun si ca trebuie sa marim salariile la demnitari odata cu toata lumea. Dar, doua lucruri...foarte politice. Unu, insemna sa abrog un lucru facut cu buna-credinta de domnul Oprea, ceea ce din punct de vedere politic era o situatie penibila. Si doi, si asta a fost si opinia domnului Dragnea si a celorlalti sefi de coalitie, parea ca ma razbun pe domnul Iohannis, ca ii tai salariul, or razbunarea in politica nu e arma cea mai buna. Nu mi-am schimbat parerea. Am inteles punctul de vedere al colegilor mei si am pus banii acolo', a declarat premierul.
 

Despre faptul ca Liviu Dragnea a sustinut bugetarea ordonantei, Ponta a declarat ca a tinut cont de sugestia acestuia. 'Eu am tinut cont, domnul Dragnea e acum presedintele PSD, eu sunt un simplu membru de partid. Nu e rau, e cea mai buna functie aceasta de membru de partid (...) Opinia lui Liviu Dragnea a fost sa ne asumam decat sa se spuna ca ne razbunam pe Klaus Iohannis si ii taiem salariul. Cati bani a cerut Administratia Prezidentiala atat i-am dat.(...)Ideea e ca suntem un partid mare, ca Guvernul colaboreaza cu Presedintia si ca, decat sa avem razboaie, e mai bine sa avem o colaborare normala si civilizata', a afirmat premierul.
 

Pe 8 iulie, Guvernul a aprobat ordonanta 14/ 2015 care prevede ca Presedintele, premierul si sefii celor doua camere din Parlament vor avea salariu brut de 21.540 lei, iar net de 15.108 lei, incepand cu 1 august 2015, potrivit unor surse guvernamentale. Salariul brut al vicepremierului va fi de 20.000 lei, iar cel net de 14.024 lei. Ceilalti inalti demnitari, ministri si sefi de servicii secrete, vor fi platiti cu cate de 19.055 lei brut, salariul net urmand sa fie de 13.365 lei. In prezent, salariile presedintelui si premierului sunt de aproximativ 6.500 lei net, iar al unui ministru de circa 5.300 lei.
 

Vicepresedintii, secretarii si chestorii Senatului si Camerei Deputatilor, consilierii prezidentiali, ministrii, secretarul general al Guvernului, seful Cancelariei primului-ministru, Avocatul Poporului, presedintele Consiliului Legislativ, presedintele Curtii de Conturi si sefii de servicii de informatii - SRI, SIE, STS si SPP - vor avea o indemnizatie lunara de 19.055 de lei brut.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22