Sa raspunda in fata legii

Dragos Paul Aligica 17.11.2014

De același autor

Toti agentii politici, functionarii, liderii centrali si locali care au instrumentat aceasta porcarie sinistra ce a vizat distorsionarea sistematica a vointei electorale, o monstruozitate politica organizata cu metoda, incepand de la maruntele catune nationale pana la marile capitale europene, trebuie sa raspunda in fata legii. 

 

Sa repetam, pentru ca ne pomenim ca maine-poimaine iar ne luam cu alte prioritati si uitam esentialul: In democratie, fiecare vot reprezinta puterea pe care un concetatean o are asupra celorlalti concetateni, asupra fiecaruia dintre noi. Nu e de joaca. Votul reprezinta cheia distributiei puterii intr-o societate. Bazele pe care are loc votul si corectitudinea sa sunt esentiale. Cine nu a inteles ramificatiile acestui lucru, nu a inteles democratia.

 

Daca nici de data asta nu reusim sa fim fermi cu problema asta, responsabilitatea ne va apartine in totalitate. Daca nici acum nu intelegem ca prioritatea absoluta in acest moment trebuie sa fie imensul, strigatorul la cer scandal al fraudarii votului, ne meritam soarta. De cate ori trebuie sa-i mai lasam pe astia sa abuzeze nesanctionati insasi esenta sistemului democratic?! De data asta cred ca e cazul sa punem piciorul in prag. S-a dovedit ca se poate. Deci sa nu ezitam.

 

Sa repetam: Cand cineva fura, manipuleaza, masluieste etc. la vot, isi bate joc in mod direct si explicit de fiecare dintre cei ce opereaza cinsitit in sistemul de referinta al democratiei. E echivalentul la a-ti baga mana in buzunar direct si pe fata, a-ti submina impactul ca cetatean, mic cum e el de la bun inceput, dar real.

 

Sa repetam: Instrumentul-cheie al democratiei e votul. Al economiei este moneda. Falsificarea, devalorizarea acestora inseamna subminarea a insasi esentei sistemelor institutionale respective. Cand cineva voteaza dublu, gestul este echivalentul falsificarii de moneda. E un delict care duce la redistributie sociala de la cei ce voteaza cinstit sau folosesc moneda cinstit catre infractori.

 

A vota, trebuie sa fie un act politic pur, unic si necovertibil. E o chestiune de deliberare, constiinta, informare, discernamant, principii. Cand o societate nu intelege asta si permite subminarea, pervertirea, falisficarea, diluarea votului, isi distruge sistemul democratic din radacina.

 

Deci haideti sa fim seriosi: victoria asta nu inseamna nimic daca nu construim imediat pe ea. Si a construi imediat inseamna in primul rand si automat a pune pe tapet fara menajamente problema fraudarii sistematice a votului in toata magnitudinea ei patologica: E nevoie ca niste capete sa cada. Multe.

 

Aceste alegeri sunt momentul ideal. Totul a fost monitorizat si documentat mai bine ca oricand. Tupeul si aroganta, poate disperarea si panica i-au pierdut. Toti agentii politici, functionarii, liderii centrali si locali care au instrumentat aceasta porcarie sinistra ce a vizat distorsionarea sistematica a vointei electorale, organizata cu metoda incapand de la sate si catune pana la marile capitale europene trebuie sa raspunda in fata legii. Atat timp cat votul, actul de a vota e de fapt o bataie de joc la fiecare alegere datorita practicilor acestor indivizi, putem sa ne spalam pe cap cu democratia in Romania. 

 

E momentul ca institutiile statului trebuie sa fie rapide, drastice si fara rezerve. Iar noi sa le dam toata sustinerea publica posibila. Asta e tot. Restul -cum a fost, cum va fi si ce e de facut de acum inainte- ramane de discutat abia dupa aceea. Iar daca ne pierdem in speculatii -in loc sa insistam pe toate caile posibile ca vinovatii sa plateasca asa cum merita- dovedim ca nu am invatat nimic. Si ca e foarte putin probabil ca vom putea invata candva ceva din experientele politice trecute, prezente si viitoare.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22