Romania rubedeniilor

Andreea Pora | 03.03.2009

Pe aceeași temă

"Cumetriile strang relatiile politice." Sub aceasta deviza, lansata si pusa in practica de Miron Mitrea, PSD a fost marele continuator al sistemului ceausist si deschizatorul drumului postrevolutionar al nepotismului si clientelismului, de la care nu s-a abatut niciun guvern, partid sau personaj politic de o oarecare anvergura. Nepotismul si cumetria au fost indisolubil legate de guvernarea Nastase, pe timpul careia rubedeniile liderilor PSD s-au oplosit in institutii si societati de stat, in ambasade, conducerea universitatilor sau a spitalelor. Guvernarea liberala a continuat cu brio traditia, zeci de rubedenii directe sau colaterale, incepand cu cele ale lui Calin Popescu Tariceanu, au impanzit toate institutiile traitoare din bani publici. Ajunsa la putere, noua alianta PSD-PD-L a pus pe primul loc familia. Fini, nepoate, cuscri si cumetri au fost plantati in functii. Episodul "nepoata lui Boc" este doar un capitol al acestei saga de familie politica.

Neamurile, nucleul politicii

Putini si-o mai aduc acum aminte pe Rodica Odobasa, celebra la vremea ei, adica in 2003, cand cumnatul Adrian Nastase a numit-o director general al companiei Tarom. In schimb, Dana Barb, sora aceluiasi Nastase, ramane proaspata in memorie si pentru ca a fost cercetata de DNA, dar si pentru ca fratele iubitor a plasat-o in Consiliul de administratie la SIF Muntenia.
Nepotismul le-a adus unor politicieni o faima cu mult mai mare decat chiar functia publica. Cel mai bun exemplu este Hildegard Puwak, fost ministru al Integrarii, a carei fiica, Alina, a lucrat chiar la ministerul mamei, iar fiul si sotul au profitat de banii europeni gestionati de capul familiei politice, ceea ce i-a adus in atentia DNA si a judecatorilor.
Chiar inainte de a deveni sotia lui Victor Ponta si europarlamentar, Daciana Sarbu avea o carte de vizita impresionanta in ceea ce priveste avantajul de a fi fata ministrului Agriculturii. Daciana a fost, pe rand, consilier la Corpul de control al premierului Nastase, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, condus de taticul, si presedinte al Autoritatii Nationale pentru Tineret.
Ecaterina Andronescu, fost si actual ministru al Educatiei, a facut dovada ca spiritul familiei apa nu se face. Gheorghita Buretea, buna ei sora, a ajuns, intamplator, desigur, director al CNAS Mehedinti, la fel cum fratele celebrului baron Sergiu Sechelariu a fost inscaunat secretar de stat la Transporturi. Evident, de pe lista nu putea sa lipsesca Miron Mitrea, care si-a pus fratele director general la Agentia Nationala Sanitar-Veterinara.

Neveste multumite

Prima pe lista nevestelor, datorita, desigur, notorietatii sotului, este, fara indoiala, Manuela Mitrea. Familia Mitrea s-a reunit, in sfarsit, sub cupola Parlamentului, dupa ce a trecut prin multe, inclusiv tentativa sotiei de a ajunge notar public (cu ajutorul Rodicai Stanoiu) fara atestat, lucru care era sa se sfarseasca in tribunal.
Florentina Athanasiu, sotia fostului senator Alexandru Athanasiu, care a ratat parlamentul la uninominalul din 2008, este consilier juridic la Ministerul Justitiei, iar pe vremea PSD a lucrat la Fondul Proprietatea. Nicolae Vacaroiu, numit anul trecut presedinte al Curtii de Conturi, si-a plasat nevasta la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare. Alti pesedisti, la fel de isteti, le-au gasit sotiilor slujbe prin diferite inspectorate sau directii judetene. Asa se face ca sotia lui Viorel Hrebenciuc a fost angajata la Nuclearelectrica, cea a deputatului Petru Tarniceru este consilier la Ministerul Turismului, a deputatului Iuliu Nosa este inspector la Directia de Agricultura si Dezvoltare Rurala, iar cea a lui Ioan Buda la Romgaz.
Diplomatia a facut mereu cu ochiul pesedistilor, care nu au ezitat sa-si aranjeze consoartele cu posturi mai mari sau mai mici. Sotia lui Dan Mircea Popescu, Victoria Popescu, a fost ambasador in Suedia, fiind numita in post pe ultima suta de metri a guvernarii PSD. O alta diplomata-nevasta este Carmen Podgorean, sotia europarlamentarului Radu Podgorean, care ocupa postul de ministru-consilier la Ambasada Romaniei din Londra. Madalina, sotia fostului europarlamentar Dan Mihalache, este consilier de presa exact la Parlamentul European.
Un alt loc ravnit de pesedisti a fost Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, cea care arbitreaza tranzactiile la bursa si unde salariile sunt de invidiat. Aici lucreaza Ovidiu Wlassopol, sotul deputatei Lia Olguta Vasilescu, sotia fostului director de la SPP, generalul Gabriel Naghi, si Lidia Mesca, sotia fostului deputat PRM Sever Mesca.

Miron Mitrea, cumatru si fin

Miron Mitrea, desi cazut, acum, in dizgratia partidului, reprezinta totusi o forta prin sumedenia de fini si cumetri. Claudia si Marius Petcu, seful CNSRL-Fratia, fac parte din marea familie a finilor lui Mitrea, relatia dintre ei datand de pe vremea cand confederatia era condusa chiar de liderul PSD. Eugen Nicolicea, un alt fin, care i-a adus servicii serioase nasului pe vremea cand la Comisia juridica se discuta dosarul de la DNA, a fost recent mazilit de la sefia organizatiei PSD Mehedinti. La Primaria Capitalei, pe post de consilier, Mitrea il avea ca fin pe Florian Walter Busca, despre care presa a relatat ca era beneficiar prin firmele sale de lucrari de constructie pentru ANL, evident, fara licitatie, si ca detine controlul Romprest, care a primit contracte de zeci de milioane de euro de la Ministerul Transporturilor. Pe fina de cununie, Corina Dumitrescu, sotia deputatului Cristian Dumitrescu, Mitrea a incercat s-o plaseze in fotoliul de la Justitie. La randul lor, sotii Mitrea au un nas pe masura: Dan Ioan Popescu.


Liberalii, urmasii istorici ai traditiei PSD

Deveniti celebri prin clientela politica plasata in consiliile de administratie, liberalii au continuat si dus pe cele mai inalte culmi traditia nepotismului. Preferate pentru rubedeniile de toate gradele au fost agentiile de reglementare sau supraveghere. Dupa cum relata presa, la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor lucrau anul trecut nu mai putin de patru sotii de fruntasi PNL: Daniela Motreanu (sotia deputatului Dan Motreanu), Iuliana Scutaru (sotia deputatului George Scutaru), Laura Atanasiu (sotia vicepresedintelui si fostului ministru al Apararii, Teodor Atanasiu) si Elena Chitoiu (sotia lui Daniel Chitoiu, presedintele Fiscului si cenzor la PNL).
La Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), acelasi Teodor Atanasiu, recompensat cu functia de presedinte dupa demisia de la minister, l-a adus pe cumnatul sau, Dorin Bijboaca, ca expert financiar. Tot la AVAS au lucrat Alina Gorghiu, acum parlamentar, si fratele ei, Mircea Gorghiu. Prima era consiliera lui Atanasiu, iar fratele referent de specialitate si membru in cinci consilii de administratie. Mariana, sotia liderului PNL Relu Fenechiu, este consiliera sefei Inspectoratului de Stat in Constructii, iar Zenovia, sotia presedintelui PNL Prahova, Adrian Semcu, a devenit director executiv adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Prahova, din subordinea Ministerului Agriculturii. Sabin Iliesi, presedintele PNL Bistrita, si-a numit sotia reprezentant al patronatului la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

Fin de penelist, bratara de aur

Calin Popescu Tariceanu este cel mai cunoscut nas din familia liberala, finii lui, cum este Bogdan Olteanu, ajungand nu doar celebri, dar si in posturi care de care mai interesante. Caius Parpala, de exemplu, despre care presa scria ca a fost nasit si el de Tariceanu pe la inceputul anilor 1990, s-a "ratacit" un timp pe la PSD, dar dupa ce partidul si nasul au ajuns la putere a primit postul de director la Regionala de Drumuri Nationale Timisoara, scrie presa. Un alt fin pe care Tariceanu nu l-a uitat este Stefan Cosmeanu, dovada ca acesta a ajuns sef la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale. La fel, finul lui Tariceanu, Gigel Sorinel Stirbu, a fost pus subprefect al judetului Olt, iar Corneliu Visoianu este cunoscut ca unul dintre "baietii destepti" din energie.
Fruntasul liberal Dan Radu Rusanu, despre invartelile caruia presa a scris adevarate romane fluviu, este nu doar un bun afacerist, ci si un nas generos. Astfel, finul Daniel Cucu a fost propulsat seful Garzii Financiare, iar finul Daniel Chitoiu, vicepresedinte al Agentiei de Administrare Fiscala din Ministerul Finantelor. Asa cum nu si-a lasat nevasta de izbeliste, Teodor Atanasiu a avut grija si de finul Mircea Nicusor Mihai, pe care l-a impins spre directoratul de la Romtehnica, companie aflata in subordinea MApN. Singurul "ghinionist" a fost Sebastian Vladescu, lider PNL, care s-a casatorit cu chiar fina lui, fosta sotie a lui Cristian Boureanu.


Cupluri mai putin celebre

Mai putin celebri sunt: Mihail Vlasov (proaspat deputat PNL si socrul ministrului de Interne Cristian David), Elena Uioreanu (consiliera personala a premierului Tariceanu si sotia deputatului PNL Dorin Uioreanu), Maria Ghise (sotia deputatului PNL Ioan Ghise si consilier local la Brasov), Alexandru Mazare (deputat PSD si fratele lui Radu, primarul PSD al Constantei), Ramona Manescu (eurodeputat PNL si sotia deputatului PNL Rares Manescu), Catalin Micula (deputat PNL si varul miliardarilor frati Micula), Gabriela Popescu (sotia deputatului PD-L Corneliu Popescu si director executiv la Consiliul Judetean Prahova de pe vremea cand el era prefect).

PD-L, politica rubedeniei

Celebru in analele rubedeniadei a ramas gestul lui Vasile Blaga de a-si numi sotia, in 2005, imediat dupa ce ajuns ministru, in functia de director al Directiei Juridice din Ministerul Educatiei. In mod similar a procedat si vicepresedintele PD-L Cezar Preda, care, dupa ce s-a vazut ales parlamentar, a tras sfori ca sotia sa, Janina Preda, sa ajunga la sefia Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Servicii Publice. Cele doua au parasit functiile dupa excluderea partidului de la guvernare. Un sot de deputat, care, potrivit presei, a rezistat pe pozitii, este Viorel Iordache, consilier la Ministerul Agriculturii. Evelina Moisescu este sefa de birou la Ministerul Mediului si sotia deputatului Liviu Moisescu, iar Cristian Mocanu, fiul deputatului Alexandru Mocanu, este consilier la Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private. Deputatul Dumitru Pardau si-a instalat sotia pe post de sefa la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura.


Cumetria, noul val

Mihaela Boc, nepoata de gradul cinci a premierului Emil Boc, a fost angajata la cabinetul secretarului de stat Stefania Ferencz, anterior lucrand ca inspector de specialitate la Primaria din Cluj. Primul ministru neaga ca ar fi vorba de nepotism, exact asa cum nu i s-a parut nicio problema sa-si puna finul, deputatul Rares Niculescu, purtator de cuvant.
Celalalt sef al partidului din alianta de la guvernare, Mircea Geoana, a fost chiar mai rapid in promovarea rudelor, ungandu-l sef la EximBank pe cumnatul Ionut Costea, iar pe finul Marius Lazar secretar de stat la Ministerul Muncii.
Tanarul Victor Ponta a adus-o la Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul pe care il pastoreste pe la fel de tanara lui fina, maramuresanca Ioana Liliana Pop. O alta fina, de data aceasta din Constanta, este Virginia Stefanica, care a fost numita secretar general la Mediu de nasul-ministru Nicolae Nemirschi.


Nepotisme pedeliste

Cuplul Turcan, Valeriu si Raluca, sunt finii lui Theodor Stolojan, lucru care i-a ajutat in cariera politica. Valeriu, fost sef al Agentiei de Strategii Guvernamentale, a fost demis de Tariceanu si "transferat" purtator de cuvant la Administratia Prezidentiala, iar Raluca Turcan a ajuns parlamentar.
Emil Boc a devenit celebru in ale cumetriilor cu mult inainte sa-si numeasca nepoata de gradul cinci in administratia de la Palatul Victoria, ci atunci cand l-a "uns" pe finul sau de cununie, Alin Tise, in functia de prefect al judetului Cluj.
Fostul vicepremier Gheorghe Seculici este un faimos cumatru, data fiind nasia cu insusi seful statului. Basescu i-a fost nas fiicei lui Seculici, maritata cu un alt fin, primarul Aradului, Gheorghe Falca. Cu ani in urma, Traian Basescu a nasit-o si pe fiica fostului deputat Ion Carstoiu, ajuns, nu tocmai intamplator, prefect de Arges. La randul sau, actualul presedinte a apelat la familia politica pentru nunta de argint, la care nas a fost Bogdan Niculescu Duvaz, trecut acum in tabara adversa.
Legatura dintre Adriean Videanu si Liviu Negoita este de la nas la fin, in schimb, cea dintre acelasi Liviu Negoita si Carmen este una de casatorie, motiv pentru care consoarta edilului de la Sectorul 3 este vicepresedinta la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si a avut, anul trecut, un salariu de 7.850 euro.
Vicepresedintele PD-L, Mihai Stanisoara, actulamente ministrul Apararii, are si el, ca tot omul, un fin - Ioan Cupa -, ajuns seful Directiei Generale a Finantelor Publice, care, la randul lui, este cumatru cu Liviu Negoita.

Fiica cea mica a presedintelui Traian Basescu a devenit oficial candidata pentru alegerile europarlamentare din aceasta vara. Organizatia de Tineret a PD-L "sustine fara retinere candidatura Elenei Basescu, care are experienta Parlamentului European, experienta pe care dobandit-o in ultima perioada in care a fost stagiar, fiind in acelasi timp recunoscuta pentru capacitatea si tenacitatea de a lupta politic in favoarea aspiratiilor si intereselor tinerilor". Comunicatul Organizatiei de Tineret este semnat de Monica Iacob Ridzi (buna prietena cu Elena Basescu), in Cabinetul careia a facut "practica" la Parlamentul European.
Calea spre noile "succesuri" i-a fost deschisa de alegerea, nu lipsita de scandal si contestatii, in functia de secretar general al Organizatiei de Tineret. Elena Basescu a vrut sa candideze si la alegerile europarlamentare de acum doi ani, dar atunci tatal si presedintele Basescu s-a impotrivit. Respinsa a fost si ideea fiicei de a figura pe listele uninominale pentru alegerile generale de la finele lui 2008. Acum, insa, noua putere a nepotismului se pare ca nu mai poate fi stavilita de nicio autoritate.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22