Romania are nevoie de un nou acord cu FMI pentru pastrarea stabilitatii macroeconomice, sustin liberalii

T.d. | 03.08.2015

Pe aceeași temă

Un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI), Banca Mondiala (BM) si Comisia Europeana (CE) inseamna garantia incadrarii in parametri economici stabili, iar Romania are nevoie de acest lucru, afirma liderul PNL Alina Gorghiu.

"Poziția PNL, discutată astăzi în ședința Biroului Politic, este că România are nevoie de acest acord înnoit cu FMI, BM și CE pentru că acest lucru nu ne oferă doar fonduri europene suplimentare și dobânzi reduse la împrumuturi, ne oferă și garanția că vom rămâne în parametri economici stabili, crește încrederea investitorilor.

De la începutul anului am văzut un comportament public oscilant venit din partea primului-ministru, ba n-avem nevoie de acord, ba nu se va înnoi, ba există posibilitatea să-l prelungim", a spus Gorghiu, luni, dupa sedinta Biroului Politic National al liberalilor, potrivit Agerpres.

Co-presedintele PNL a mai aratat ca nu are idee despre stadiul acordului si negocierile aferente pentru unul nou.

Ea a explicat că nu știe ce se va întâmpla cu acordul, acesta urmând să expire în luna septembrie.

"Lipsa acestuia (a acordului – n.r.), așa cum spun specialiștii, ar putea avea anumite efecte, nu tocmai favorabile, asupra situației economice a României, se fac calcule de pierderea aproximativ a două miliarde de euro din fondurile europene și creșterea costurilor de finanțare a împrumuturilor dacă acest acord nu va fi semnat", a mai aratat Alina Gorghiu.

La finalul lunii iunie, in urma unei misiuni desfasurate in Romania, Comisia Europeana transmitea ca situatia macroeconomica a tarii noastre e solida, insa masurile luate prin intelegerea celor doua parti nu au fost aplicate suficient, in special in privinta politicii fiscale.

"Pasi importanti au fost facuti in unele sectoare, iar situatia macroeconomica este puternica. Cu toate acestea, progresul general in implementarea masurilor agreate de comun acord nu a fost suficient, in special in ce priveste politica fiscala, pentru a permite incheierea unui acord cu autoritatile romane", potrivit unui comunicat al CE difuzat la finalul misiunii la Bucuresti.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22