Roşca şi Chireac, jurnalism sau şantaj?

Fara Autor | 10.11.2009

Pe aceeași temă

Aparitia in cotidianul "Curentul" a unei inregistrari, provenita probabil din zona serviciilor, a intilnirii intr-un resturant dintre Rosca Stanescu, Bogdan Chireac si seful ANI, Catalin Macovei, a generat reactii pe site-uri si bloguri. Cititorii Revistei 22 sint rugati sa-si spuna opinia in legatura cu acest subiect. In principal vrem sa va aflam opinia despre: practicile jurnalistice, tentativa de santaj asupra sefului ANI, modul in care sint folosite institutiile statului, campania electorala. Cele mai interesante comentarii vor fi publicate pe site si in revista.

 

Să cîştigăm din jegul lor! Nu mă interesează dacă Chirieac şi SRS au fost lucraţi în timp ce lucrau pe cineva

Costi Rogozanu

Sorin Roşca-Stănescu şi Bogdan Chirieac stau de vorbă cu şeful ANI, Cătălin Macovei. Primii doi nu mai sînt jurnalişti de foarte mult timp. Dar sînt încă dătători cu părerea absolut peste tot. În înregistrarea dată de Curentul sînt doar personaje din Clanul Soprano. Ei sînt România de care mi-a fost silă întotdeauna, a combinaţiilor. România pe care trebuie s-o luăm la şuturi cu toţii. După 20 de ani.

Mai întîi, aş vrea să dau un citat: “Dacă n-ai grijă de amantă, odată te varsă!” Acesta  e un soi de omagiu adus expresivităţii pe care puţini scenarişti români au atins-o atunci cînd au vrut să redea viaţa de cartier. La noi, bogătanii vorbesc mai argotic decît băieţaşii care vînd heroină în Ferentari. Spune multe şi asta.

Mai-marii presei de azi aveau motive de cînd lumea să-i elimine pe cei doi din breaslă, măcar declarativ. Singurul gest ceva mai vizibil a fost cel al lui CTPopescu de a-l da afară de la Gîndul pe Chirieac după ce s-a constatat că scria articole ca să-şi regleze afacerile cu STS.

Chirieac era aseară la TVR, vorbea despre Zidul Berlinului, apoi a fugit la Realitatea parcă şi e în continuare ultraprezent. Roşca era la Antena 3 cu Hrebenciuc… Aceşti oameni trebuie pur şi simplu să fie semnaţi altfel pe burtieră: ŞANTAJIŞTI, de exemplu.

Evident, înregistrarea nu a ajuns întîmplător la Curentul. Cineva a vrut să “le-o tragă”. Trupa Băsescu e cel mai puternic adversar al lor şi ei sînt furnizorii “suspecţi”. Dar aceste mizerii ne mai deschid şi nouă ochii. (Apropo, faza cu caltaboşul şi Remeş nu a fost considerată “probă”, dar mie nu-mi pasă, setea mea de etică a fost satisfăcută cu acel filmuleţ şi asta e destul – dacă tot nu se ajunge să mi se satisfacă şi setea de justiţie). Aşa şi cu cei doi: vor începe isterii că de unde e înregistrarea? etc.

E foarte grav că sînt astfel de înregistrări ale unor convorbiri personale. Dar nu-mi mai pasă în cazul lor! Pentru că sînt mai rău decît cei care îi înregistrează! Dinte pentru dinte jeg pentru jeg. Un şef de instituţie îngenunchiat de doi derbedei între două glumiţe despre amantele lor. Asta n-ar trebui să ne deprime, ar trebui să ne revolte curat şi adevărat!

Cine iese cîştigat din această explozie de jeg, înregistrări probabil ilegale, şantaj etc.? Noi cîştigăm! Tot ce-mi doresc e să “verse” acum şi cei doi şantajişti biblioteca lor de dosare şi înregistrări. Ar fi o deversare de lături pozitivă: putem ieşi la liman dacă înotăm voiniceşte prin manipulările lor...

Ca o glumă, mi-a mai plăcut mult discuţia cu amante şi soţii. Pare o viziune ultramodernă şi de cartier a poveştii din “O scrisoare pierdută”...

Ăsta e jurnalismul unei falange importante din anii 90. Am văzut şi eu şefi de ziar cu seifuri cu documente îngropate în perete. Unii s-au “apărat” cu ele, alţii au atacat, alţii n-au mai ştiut să facă distincţia. Cert e că aşa nu se poate face nimic. Tot ce pot spera, cum ziceam, e că se vor anihila unii pe alţii, că Roşca Stănescu va trage cuiul grenadei, în mijlocul poporului de şantajişti adversari sau prieteni din care face parte.

 

Santajistul care vorbeste in subtitluri
de Doc Doc

Ce ii spune Sorin Rosca-Stanescu presedintelui ANI, Catalin Macovei? Sa citam:

• “Ai mers de la unul la altul incercand sa-ti pastrezi, sa-ti consolidezi pozitia”
• “Ai facut un fel de negustorie cu aceasta institutie publica”
• “O chestie foarte grava. Ai luat 100.000 de la un domn”

Omul a dus metoda pe noi culmi de conciziune si eficacitate. Nici macar nu mai e un dialog, pur si simplu victimei i se spune direct ce urmeaza sa i se intample. I se pune in fata direct stirea, subtitlul, burtiera care-l asteapta. In alta ordine de idei, trebuie sa-l contrazic pe Bleen: “Jurnalismul romanesc e pielea p...”? Ah, poate asta zice Bogdan Chirieac apropo de relatiile lui cu amanta, dar asta nu are a face nimic cu statutul sau in rest sau cu jurnalismul. Pentru cine nu stie, expresia aceea colorata ar vrea sa desemneze un om foarte amarat, lipsit de importanta. Or, cei doi nu sunt chiar deloc amarati...

SRS: Probabil ca sa te atentioneze prin mine. Dar pe mine nu ma intereseaza cei 50.000.

CM: Dar sa stiti ca eu discut cu baiatul ala; mai discut si acum, deci nu...

SRS: Deci pe mine nu ma intereseaza banii in afacerea asta: ai tai, ai lui, ai cui or fi, pe mine ma intereseaza...

CM: Pe mine m-ar fi interesat, ca e o suma, care pentru mine, cel putin, e o suma mare asta.

(Bogdan Chirieac rade.)

SRS: Pentru mine nu mai e (rade si el)

CM: Sunteti in alta liga.

SRS: Recunosc deschis.

...si nici lipsiti de importanta. Aici voiam sa ajung; articolul nu ar fi la categoria derapaj mass-media, pentru ca cei doi nu fac presa, ci “strang de coaie” pe unul si pe altul, rezultatul fiind ca nu se mai uita la 50.000 de euro. Ce ma deranjeaza pe mine e ca inca sunt prezentati asa. Derapaj mediatic va fi orice emisiune la care cei doi vor fi prezenti si vor fi prezentati publicului altfel decat “santajisti”.

Va invitam sa semnalati in comentariile la articol cazuri flagrante de manipulare sau joc incorect in campanie din partea mass-media.

DOC este unul dintre cei sapte cunoscuti comentatori media care scriu despre modul in care mass-media se comporta in campania electorala prezidentiala. Citeste mai multe despre acest proiect...

 

O rugăminte pentru Bogdan Chireac

Daniel Oanta

Nu-l cunosc personal pe Sorin Roşca Stănescu. Pe Bogdan Chireac însă, da, am avut ocazia să-l cunosc. Dl Cristian Teodorescu a făcut un pariu public cum că fostul redactor-şef la Adevărul şi Gândul nu va face pasul înapoi. Nu ţin acest pariu, dar am o rugăminte la Bogdan Chireac. Bogdane, dacă mai apari la TV, fă-ţi un bine şi ţie şi foştilor tăi colegi. Nu te mai prezenta ca ziarist! Oi fi fost, dar nu mai eşti! Rămâi acolo în ”liga mare”, director de ONG sau specialist în politică externă, sau cum oi vrea tu să te prezinţi. Ştii, liga asta mică a ziariştilor e suficient de hulită şi fără aportul tău neprecupeţit!

 

SRS şi Chireac. Durerea în pix

Cristian Teodorescu

Şi cred că nici acolo. Nu cred că le pasă că s-a aflat că au încercat să-l şantajeze pe şeful ANI.  Nu cred că vor face măcar un sfert de pas înapoi după această dezvăluire. Mai degrabă se vor lăuda cu capacitatea lor de persuasiune. Şi cel mult se vor declara împuşcaţi în aripă de o încercare „odioasă” – amîndoi folosesc des cuvîntul ăsta – de a fi discreditaţi de cei care încearcă să închidă gura adevăraţilor jurnalişti de investigaţie. Punem pariu?

SRS şi Chirieac sînt şantajişti?! Nu-mi vine să cred!

Ioan T. Morar

Circulă o înregistrare cu Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac vorbind cu şeful ANI, Macovei. Reiese că aceşti ziarişti cinstiţi îl şantajează pe demnitar. Cum aşa? Au coborît pînă acolo? Nu-mi vine să cred! Oare nu e o înscenare?

Glumeam. Cei doi şia-u construit, nestingheriţi, averile pe şantaj. Ce face DNA în acest caz?

 

SRS&Chireac. Prima bomba din aceasta campanie?

Cristian Pătrăsconiu

Curentul publica in editia electornica o stenograma in care ziaristii de la publicatia la care scrie adorabila Tia Serbanescu spun ca apar Sorin Rosca Stanescu, Bogdan Chiriac si seful ANI, Catalin Macovei.

Exista si o inregistrare pe care o puteti asculta tot la linkul de mai sus.

Iata si un pasaj in care SRS ii da un sfat sefului ANI:

SRS: Bun! Ajută opinia publică, te rog frumos. Niciodată nu se va şti că-i ceva de la tine. Niciodată. Deci eu niciodată nu am divulgat vreo sursă. La mine nu există aşa ceva. În definitiv, şi tu ai nevoie să-ţi faci ceva la un moment dat, să se vadă că voi munciţi acolo, şi atunci lumea ştie că nu mă am bine cu tine, nu? Aşa ştie toată lumea. Plus un pasaj in care SRS elaboreaza despre Radu Berceanu:

SRS: Absolut! Sincer, preocupările mele nu sunt să fac rău unor oameni; nici lui Berceanu. Problema mea e că ăsta distruge un sistem... democratic. Am o problemă.

CM: Berceanu e un tip.

SRS: Nu Berceanu distruge, şeful lor.

CM: Da să ştiţi, după părerea mea, Berceanu e un tip care nu ştiu de cât răspunde acolo. El e cam independent.

SRS: El joacă. E unul dintre marii actori ai ţării, îi merge capul, are experienţă. Jos pălăria.

BC: Are coaie.

SRS: Dar cineva trebuie să i le strângă şi lui. Da’ şi decât să i le strângă pe jos când nu mai are rost, i le strâng eu între picioare.
E prima bomba a acestei campanii electorale? E o manipulare? O razbunare de campanie? Un fis? O inregistrare de ignorat? Un fals? Un moment de, cum sa zic, teatru radiofonic?

Se urmareste prin asta discreditarea presei? Si, punctual, discreditarea ziaristilor SRS si Bogdan Chiriac?

P.S. Va rog sa observati cit de timorat e cel care pare a fi seful ANI.

PS2. Inregistrarea e autentica. Confirma asta si BChireac si Macovei – la Realitatea FM. E autentica si, dupa mine, ce e acolo e gravissim!

 

Roşca-Stănescu spune că înregistrările sînt interesante. Dar nu complete: păi... aşteptăm tot!

Costi Rogozanu

Sorin Rosca Stănescu arata cumva pisica pe blogul sau. Cam aşa se face atunci cind vrei sa nu se inceapa marele măcel, ca in filmele cu gangsteri, o reglare de conturi generală – încă e mare frică. Dar eu asta as vrea! Sa apara toate inregistrarile, tot.
Şi as vrea ca generatia mea din presa sa iasa acum si sa strige ferm “stop” către aceşti jurnalişti care ne-au facut de prea mult timp sa ne fie rusine de propria meserie. Nu sint numai cei doi. Dar macar putem incepe curatenia de undeva.

Iar pasul doi ar fi sa descoperim mecanismele santajului. Nici cei care i-au dat in git pe cei doi nu sint deloc curati. Si acolo e de sapat. Dar nu ai cum să sapi cu adevărat cît timp nu ne putem revolta întîi în faţa evidenţelor, fie ele înregistrate ilegal, vorba lui SRS.

O inregistrare neautorizata de la Snagov, publicata de ziarul “Curentul”, ofera amanunte inedite despre activitatea Agentiei Nationale de Integritate.

 

Trei si toti trei

de Catalin Tolontan Tolo.ro

"In stenogramele publicate de Curentul, trei personaje depun marturie despre trei lumi", scrie Catalin Tolontan pe blogul sau.

1. Sorin Rosca Stanescu

Initiatorul dialogului, SRS sustine ca nu e vorba de nici un santaj si ca el a dorit doar sa culeaga informatii. In orice cod de conduita jurnalistica iti este interzis sa ameninti o sursa. A culege date prin santaj e la fel de inutil cu a obtine informatii prin tortura. Nu e doar ilegal, ci si ineficient, dintr-un motiv simplu: nu poti avea incredere in ceea ce-ti transmite interlocutorul aflat sub umbra fricii.

Mai mult, ziarele bune se angajeaza sa nici nu plateasca sursele, pentru ca apare un alt risc de deturnare a realitatii. Numai o sursa care vorbeste din libera alegere se poate numi sursa. Practica jurnalistica arata ca oamenii dezvaluie informatii din diverse motive: din indignare, din frustrare, din invidie, dintr-un simt al datoriei sau pur si simplu pentru ca vor sau au interesul ca anumite lucruri sa se afle.

Cei care desconspira sub amenintare sau din lacomie nu sint ceea ce un ziarist american intelegea prin surse: “camera de panica a democratiei si ultimul refugiu al constiintelor”.

Din acest punct de vedere, demersul lui Sorin Rosca Stanescu este total in afara culturii ziaristice, descinzind din ceea ce Costi Rogozanu cataloga perfect relevant drept dialogul personajelor din clanul Soprano. Ca membru in conducerea Asociatiei Jurnalistilor Romani cred ca e timpul sa actionam, ca si CRP si celelalte organizatii profesionale sau de autoreglementare.

Interesul declarat explicit al lui SRS este acela de a-i stringe de oua pe Berceanu, Blaga si Videanu ca aliati ai lui Traian Basescu. Desi vorbeste in inregistrare despre “interesul publicului de a avea informatii”, SRS  actioneaza ca exponentul ziaristului care si-a abandonat regulile, dar nu intr-un mod deconcertat, ci pentru a deveni parte in lupta politico-economica in care el s-a inrolat cu stiinta intimidarii si cu toate informatiile pe care le detine.

La fel cum in Romania exista, la un nivel toxic de exprimare publica si de decizie, angajati ai serviciilor secrete care vind dosare sau le predau partidelor, asa cum exista procurori care asculta comenzile partidelor, asa exista si jurnalisti care nu-si mai practica, de facto, meseria. Toti acesti oameni alcatuiesc lumea emigrantilor din propria profesie.

2. Bogdan Chireac

Chireac este intermediarul. Vorbitor fluent al limbajului evaziv, cind colocvial, cind insinuant, el face legatura intre SRS si Catalin Macovei, seful Agentiei Nationale pentru Integritate.

Prezenta lui Chireac garanteaza, pentru SRS, ca Macovei e un baiat de incredere, care poate ajunge prin servicii concrete sa placa Nasului, iar, pentru Macovei, ca, “daca-l cunoaste pe maestrul Bogdan”, poate primi protectie mediatica de la SRS, extrem de importanta pentru un oficial preocupat, asa cu reiese din dialog, de tot ceea ce se scrie despre el in ziare sau pe bloguri.

La emisiunea lui Radu Moraru de marti seara, Bogdan Chireac a spus ca “nu vad unde este santajul” si i-a periat indelung si pe SRS si pe Macovei. Omul isi face profesia de mijlocitor pina la capat, credincios statutului de personaj prins intre lumi, cind analist, cind “director de ONG”, in fond un agent de influenta nedeclarat.

Chireac este lubrifiantul prin care politicienii si presa fac comert cu prestatii reciproce. Ca el sint mii in Romania, vorbim doar despre cei de la virf!, in infinite domenii. Ei obtin dividendele ingenunchiarii autoritatii in fata intereselor private. Sint brokerii de putere.

3. Catalin Macovei

Rareori telespectatorul a putut vedea un inalt oficial al statului roman mai contaminat de culpa camuflata sub o bravada lipsita de intensitate. La B1 TV, Catalin Macovei a aparut alb la fata si  strins in el. Avea si de ce.

Nici un moment pe parcursul dialogului seful ANI nu refuza intelegerea! Singurul lucru pe care il face este acela de a se apara. Nu explica, ci se justifica, tipic pentru un dialog inegal! Ii spune lui SRS ca nu este vinovat si ca documentul folosit ca pirghie a santajului nu-l incrimineaza. Dar participa la discutia despre nume, conturi si potentiale vinovatii ale altora. Mai mult, promite ca “va voi da un raspuns miine prin maestrul Chireac”, raspuns care viza termenul cercetarii in derulare asupra lui Videanu si a lui Berceanu.

 

Vreeauu nuuuantteee! Cum a fost manevrata inregistrarea SRS-Chirieac. Episodul 2

Costi Rogozanu Voxpublica

Am privit ca un tolomac cu atentia marita televiziunile in seara asta. Doar ca sa vad cum se vor raporta la subiectul care dimineata anima putin internetul si care vad ca a fost preluat de citeva ziare. Si intuitia de dimineata mi-a fost confirmata. Doua mari masinarii de propaganda, puterea versus televiziuni, au tras de subiect care in ce sens a putut. Unii n-au dat deloc (Realitatea), altii au bagatelizat putin (Antena 3 prin Mircea Badea), altii au inversat sensul cum ii place domnului Basescu si tot asa. Insa am citeva observatii de facut.

Dimineata eram entuziast ca o parte a presei ar putea spune NU cuplului sinistru CHIRIEAC-SRS. Inca mai sper ca le va fi taiata antena macar (dar asa ziceam si la alte scandaluri – asa sint eu, optimist). Tot dimineata spuneam ca e clar pe canal portocaliu venita inregistrarea AUDIO. Dar, vorba prietenului Mihnea Maruta, noi vreeeem nuanteeee.

1. Ce a facut Radu Moraru impreuna cu Andreea Pora, Roncea si Talpes (!) se numeste propaganda proBasescu. Scurt. A fost chemat acel Macovei de la ANI si mingiiat cu manusi, nu cumva sa fie ranit. El avea un comportament de complice cu cei doi. Spune ca n-a facut inregistrarea, spune ca nu prea a facut plingere, iar Moraru il intreaba cu voce suava “ati simtit ca erati santajat in momentul ala, nu?”. Nu! Trebuia intrebat clar “de ce erai in genunchi in fata alora, de ce te intilnesti tu sef ANI cu niste tipi care scriu lucruri false in ziar, de ce nu-i dai in judecata dupa ce nu-ti dau dreptul la replica, ce cauti tu cu ei si cite si mai cite… In echilibru cu “ziaristii santajisti” statea totusi un demnitar-cirpa care parea perfect prins in lumea lor si care zicea ca-i pare rau ca n-a luat banii de la camatar (camatar!!!!) si care o fi inregistrat a doua oara, o fi jucat teatru, habar n-am, dar am atita creier incit sa stiu din inregistrarea aia ca era reglare de conturi intre doua parti necinstite. Ma rog, decit sa dai stirea asa...

1. bis Daca tu, Moraru, te iei de Nistorescu cum ca a calcat oameni cu jeepul, atunci nu faci decit sa cobori presa si mai jos decit a facut-o el in ultima perioada. Macar si pentru faptul ca la alegerile trecute taceai chitic in timp ce, in Evenimentul Zilei condus de Nistorescu, Basescu avea, in urma cu cinci ani, aproape singura tribuna in toata media. Asta se cheama sa fii “angajat” si sa nu fii ziarist, domnul Nasu...

2. Traian Ungureanu face scandal la Ora de foc ca nu s-a dat stirea cu SRS-Chirieac. Ok, Ursu n-a avut replica, Stancu a spus ca ea n-a auzit de stire, ceea ce a sunat fals-fals-fals. Iar apoi se da filmuletul penibil cu TRU pe scena in Oltenia (pus si cu o seara inainte) ceea ce nu se face.

2. bis NU se face insa nici sa te duci tu la o televiziune, accepti un subiect la o emisiune (presedintele spusese totusi ca am depasit criza si se pare ca a devenit noua tema, era si ala un subiect) si o sabotezi dupa aia. Ar fi putut fi ceva daca la B1 nu s-ar fi discutat oricum subiectul (du-te acolo, pina la urma ai tribune de unde sa reprosezi ce vrei). Si mai ales: mai devreme au fost cu totii in TVR imprenua cu Basescu, nu am vazut pe nimeni sa saboteze acolo zimbetul iubitor al lui Luca Dinulescu si sa intrebe de ce postul public a tacut milc-milc-milc. Si uite asa face si TRU propaganda – daca nu l-as fi privit atent, l-as fi aplaudat. Evident ca ala e subiect, si eu zic ca ar fi meritat o discutie, dar subiectul a iesit pina la urma oricum, a avut canale, a fost dat de un site cu 130.000 de vizitatori pe zi, realitatea.net, a fost dat de hotnews, realitatea fm inca de dimineata etc. Nu vreau sa vad un europarlamentar mimind isterii si facind schema cu plecatul din studio. E fumat.

Concluzie: incep sa ma intreb serios cum era mai bine. Sa ai masinarie de propaganda unica cu care macar sa te bati pe bune dintr-o reduta-doua, cum era a lui Nastase, adica statul supra media. Sau sa ai doua masinarii, PDL-BASESCU-STAT, de o parte, tabara antibasescu si televiziunile de stiri, de cealalta. E o intrebare? Este, pentru ca intre doua masinarii ca astea sint macinate toate nuanteeeleee si toate observatiile mici si importante care ne fac homo sapiens sapiens. QED:)

Textul poate fi citit si pe blogul lui Costi Rogozanu de pe platforma Voxpublica.

 

Liga ziariştilor Roşca şi Chirieac
Mircea Marian (evz.ro)

Mircea Marian: „Mulţumim Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac. Ne-aţi oferit imaginea exactă a concubinajului dintre ziariştii îmbogăţiţi, autorităţile corupte ale statului şi politicieni”.

Fascinantă înregistrarea discuţiilor dintre Sorin Roşca Stănescu, Bogdan Chirieac şi şeful Agenţiei de Integritate, Cătălin Macovei: niciodată nu am avut o fotografie atât de bună a relaţiilor dintre jurnaliştii îmbogăţiţi pe lângă curtea mogulilor, mediul politic, lumea interlopă şi autorităţile statului. Toţi convieţuiesc în aceeaşi mlaştină, se mai scuipă, se mai înjură, dar, în final, după ce trec alegerile, revin la o convieţuire paşnică şi reciproc avantajoasă. Trist este faptul că publicul îi vede pe Roşca Stănescu şi pe Bogdan Chirieac drept reprezentanţii de frunte ai breslei jurnaliştilor.

Roşca Stănescu este un fost turnător al Securităţii, care-şi petrece vacanţele pe iahtul lui Dinu Patriciu. La 69 de ani, socrul său a făcut o frumoasă afacere imobiliară cu terenurile cumpărate exact pe lângă traseul Autostrăzii Bucureşti- Ploieşti. Bogdan Chirieac este expertul în politică externă format şi creat la „Adevărul” din glorioasa perioadă Tinu-C.T. Popescu.

Se pare că nimeni din conducerea ziarului nu ştia, prin 2004, că el avea şi afaceri consistente cu Ministerul de Interne. În editorialele sale, Chirieac făcea apologia echipamentelor pe care le vindea statului român. Aşa s-a ajuns ca şi Roşca şi Chirieac să spună că nu-i interesează 50.000 de euro, pentru că sunt în „altă ligă”. Unul se declară însă şomer, iar altul se prezintă drept director de ONG. „Standard mediu suntem, în p... mea”, explică, plastic, Bogdan Chirieac.

Nu întâmplător pe ei i-au ales şefii de la Realitatea TV, Antena 3 şi TVR să fie analiştii de serviciu care comentează fiecare eveniment important sau realizează interviuri cu elita demnitarilor români. De ce au fost promovate aceste personaje? Fiindcă sunt previzibile, controlabile şi se orientează. De exemplu, ei ştiu că, dacă la TVR e şef omul lui Mircea Geoană, Alexandru Sassu, comentatorul invitat în jurnal trebuie să explice poporului ce nenorocit e Băsescu.

Urmăriţi intervenţiile lui Bogdan Chirieac la televiziunea publică, unde apare odată cu fiecare criză politică. Foarte mulţi politicieni, din toate taberele, s-au folosit de serviciile acestor condotieri. Nu a trecut mult timp de când Traian Băsescu era prieten la cataramă cu Roşca Stănescu, iar acesta îl slujea cu zel. Această frumoasă prietenie dintre politicianul democrat şi fostul turnător a ţinut până la momentul la care între ei a intervenit Dinu Patriciu.

Chirieac a fost şi el un mare fan al ministrului Vasile Blaga. Acum, s-a orientat către preşedintele PSD. În spatele relaţiilor dintre politicieni şi astfel de ziarişti se află de obicei contracte de consultanţă, o formă legală de mită şi care are avantajul că este aproape imposibil să fie probată.

Şi care a fost reacţia presei, acum, când i-am putut observa pe cei doi acţionând în toată splendoarea? Nici unul dintre monştrii sacri ai jurnalismului n-a manifestat vreo indignare. Tăcere totală din partea Clubului Român de Presă. La fel la Asociaţia Jurnaliştilor din România. În consecinţă, putem spune că Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac ne reprezintă, pe noi, ziariştii? Se pare că da.

 

Replica lui Sorin Rosca Stanescu

Berceanu si Videanu, sub ancheta

Nu a fost inca difuzata si inregistrarea din Gradina Botanica, in care Vasile Blaga se roaga de Catalin Macovei sa-i inchida dosarul.

Ceea ce s-a si intamplat

Ziarul “Curentul” a publicat un amplu material referitor la ultima intalnire pe care am avut-o, la restaurantul El Capitan de la Snagov, cu Catalin Macovei, seful Agentiei Nationale de Integritate. Insotit de o valoroasa stenograma a discutiei pe care am avut-o cu acesta, precum si de cuvenita inregistrare. Comentariul ziaristilor de la “Curentul” se circumscrie ideii ca eu l-as fi santajat pe Macovei, pentru a obtine anumite informatii sensibile. Termenul de santaj se poarta. Prinde la cititor. Numai ca oricare dintre cei care parcurg stenograma, pe care o postez si eu mai jos, se poate lamuri singur ca nu este vorba de niciun fel de santaj. Ci, pur si simplu, de un episod banal al unei investigatii jurnalistice. Dar inregistrarea in sine este senzationala. Din mai multe puncte de vedere.

A fost a doua intalnire pe care am avut-o cu Macovei. In acelasi loc. In cursul primei intalniri, a carei inregistrare inca nu a aparut – dar mi-as dori sa apara – seful ANI mi-a vorbit despre trei lucrari importante pe care le fac inspectorii de acolo. Era vorba de conturi in strainatate nedeclarate ale celor trei magi din PD-L. Blaga, Videanu, Berceanu. Urma sa-mi comunice rezultatele, pentru ca adevarul sa nu mai poata fi ascuns iar opinia publica sa afle ce pun la cale, in perspectiva alegerilor si beneficiind de statutul de ministri, cei trei demnitari. Motiv pentru care, la doua televiziuni de stiri, am si facut insistente referiri la conturile din strainatate ale liderilor PD-L.

Intre timp, Macovei s-a intalnit – credea el, in taina – cu Vasile Blaga, in Gradina Botanica din Bucuresti. Intr-o zi, la ora 13,00. S-au plimbat pe alei si au avut o lunga discutie. La capatul acesteia, investigatiile indreptate impotriva actualului ministru de Interne au fost sistate. Dosarul a fost inchis. Vasile Blaga este curat ca lacrima. Chiar si in ceea ce priveste transferul masiv de bani pe care i l-a facut fiului sau, aflat la studii in Germania. Si care a facut obiectul unei investigatii a Oficiului de Prevenire a Spalarii Banilor din Germania. Si, partial, cazul a fost cercetat – pana cand a fost inchis, prin procedee similare – si de Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor din Romania. Astept cu nerabdare, chiar si pe aceeasi filiera, a ziarului “Curentul”, ca si aceasta inregistrare sa fie facuta publica.

Inainte de a posta inregistrarea de la Snagov, nu pot sa nu imi pun intrebarea cum a  putut fi ea efectuata. Consultand specialistii, am aflat ca aparatura de inregistrare a fost plasata chiar pe corpul lui Macovei. De catre acesta? Chiar se temea el de un santaj? Si pentru ce? Sau de un serviciu specializat? Si care ar putea fi acel serviciu? Sunt enigme asupra carora nu pot sa ma pronunt. Pentru moment. Important e ca s-a intamplat. Seful Agentiei Nationale de Integritate si doi jurnalisti au fost interceptati. Niciunul dintre ei nu este cercetat in vreun dosar penal. Sau, cel putin, asa cred. Uneori, si interceptarile, chiar ilegale, sunt bune la ceva.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22