RISE Project, despre mecanismul banilor in domeniul jocurilor de noroc

T.d. | 19.12.2014

Pe aceeași temă

RISE Project arata, intr-o noua ancheta, cum functioneaza mecanismul prin care firmele care se ocupa de jocurile de noroc ocolesc platile obligatorii catre stat. Jurnalistii arata cum sefa Oficiului de stat insarcinat cu supravegherea pietei jocurilor de noroc a fost directorul financiar al uneia dintre cele mai mari afaceri de profil, avand restante de milioane de lei la bugetul public. Desi, conform legii, companiile care au datorii la stat isi pierd licenta de operare, multe dintre ele ocolesc legea.
 

Care este mecanismul

Detinut de doi afaceristi din Bistrita-Nasaud, grupul Metropolis este unui dintre cei mai mari operatori de pe piata jocurilor de noroc. Datoriile restante acumulate la bugetul public oblige statul sa ridice licenta, in acest caz, insa grupul a reusit sa isi pastreze licentele. Restantele se ridica la 6,5 milioane de lei, potrivit Hotnews.

Odeta Nestor, 38 de ani, a fost directorul economic al unei firme din grupul Metropolis, ale carei bunuri au fost scoase la vanzare de Fisc. In aprilie 2013, Nestor a fost numita presedintele Oficiului National al Jocurilor de Noroc (ONJN). Ea are atributii de control asupra operatorilor privati din piata si este membru in organismul oficiului care elibereaza si retrage licentele.

Nestor a gestionat si fluxurile financiare ale Metopolis Bingo, o emisiune televizata care a fost blocata, in trecut, de inspectorii Fiscului pentru datoriile restante la stat. Afacerea cu cartonase Bingo a intrat in incapacitate de plata, declarandu-si insolventa, dar a fost revitalizata pe o alta firma din grup, la o luna dupa ce Odeta Nistor a devenit sefa Oficiului National pentru Jocurile de Noroc - institutie abia infiintata de Guvern si care prelua rolul Ministerului Finantelor pe aceasta piata.

In ciuda problemelor semnalate, o alta firma din grup a revitalizat afacerea un an mai tarziu. Noul operator era firma Metropolis Bets, care a mostenit infrastructura de la Phoenix Games, a semnat un nou contract pentru difuzare cu televiziunea Antena 1 si apoi a primit licenta de operare de la Oficiul National al Jocurilor de Noroc. Ulterior si aceasta firma a inceput sa acumuleze datorii la stat.

Potrivit raportarilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), datoriile restante sunt de aproape 1 milion de lei - acumulate treptat inca de la inceputul acestui an. Alte firme din grupul Metropolis se afla in aceeasi situatie: practic, din cele opt licente, sase sunt ale unor companii care inregistreaza datorii la bugetele publice de stat de 6,5 milioane de lei.

Citeste integral pe RISE Project.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22