Rise Project: Cum functioneaza FABRICA DE BANI a lui Sebastian Ghita

T.d. | 09.06.2014

Pe aceeași temă

Portalul de investigatii media Rise Project a publicat o ancheta despre reteaua de bani pe care o controleaza deputatul PSD Sebastian Ghita, unul dintre oamenii de incredere ai premierului Victor Ponta. Sistemul implica tranzactii simulate, interpusi si functionari “de incredere", afaceri cu serviciile secrete, cu fonduri europene si, in general, cu foarte multi bani publici.

Iata cum arata “fabrica de bani” a lui Sebastia Ghita (preluare hotnews):

Exista doua carciumi de fite in oras, hotelul Angelo D' oro si restaurantul Vienna Cafe, unde Sebastian Ghita isi intalneste prietenii la chermezele de grup. Ambele apartin senatorului Radu Stefan Oprea, dar si asociatului acestuia, Mihai Stefanescu zis "Trefla", cumatru cu fiica baronului PSD de Prahova si audiat de procurori in dosarul penal "Cosma-Pavaleanu".

Ultima petrecere a gruparii Ghita a fost savarsita saptamana trecuta, pe 27 mai, la hotelul Angelo D'oro situat pe strada Maramures, numarul 9. Se distreaza acolo, de regula, Alex Iacobescu (managerul postului Romania TV, al clubului de baschet Asesoft si cel care a imprumutat peste 90 de milioane de euro de la Sebastian Ghita), Vlad Iacobescu - fratele mai mic al lui Alex, dar si Gabriel Anghel, zis "Ceata", de la firma Glar Construct, plus sotii si prietene.
N-a lipsit nici deputatul Sebastian Ghita care a sosit la locul faptei intr-o limuzina BMW seria 5, parcata vizavi de hotelul senatorului Oprea intr-un stil aparte pe care-l puteti studia in fotografia de mai sus.

CITESTE SI: Sebastian Ghita (PSD/Romania TV): Pregatesc grupul media DE VANZARE. NU VREAU sa ajung nici Voiculescu, nici Vantu. Diminuarea influentei media, LA SEMNALUL UNOR AMBASADE

BMW-ul condus de Ghita este inmatriculat pe firma Aseosoft International, fondata tot de Ghita. Confuzia rezida in faptul ca acelasi Ghita sustine oficial ca a vandut firma acum trei ani.

Tot pe Asesoft International este inmatriculata si duba neagra Mercedes, cu geamuri fumurii, in care Sebastian Ghita este transportat discret prin Bucuresti. Aceste doua instantanee au fost luate tot saptamana trecuta, imediat dupa ce mogulul PSD a acordat un interviu portalului Hotnews.(...)

BANII SRI IN PLATFORMA GHITA Singurele supape constante prin care intra fonduri noi in caruselul financiar al familiei Ghita sunt contractele cu statul. Ori, in acest caz, plata celor 4,8 milioane RON de la Institutul pentru Tehnologii Avansate catre firma Teamnet International nu este justificata de niciun contract anuntat in mod transparent pe site-urile de licitatii.

Institutul pentru Tehnologii Avansate este o unitate vitala a Serviciului Roman de Informatii (SRI), specializata in cercetare, proiectare si micro-productie de sisteme de comunicatii radio/video, precum si responsabila cu decriptarea si criptarea telecomunicatiilor, protectia tehnica a informatiilor clasificate si functionarea echipamentelor de control acces si securitate fizica in institutii strategice.
In interviul acordat Hotnews, Sebastian Ghita, membru al comisiei parlamentare de supraveghere a SRI, a exprimat pe scurt relatia sa cu serviciul intern de intelligence: << (¬) Institutia numita SRI trebuie controlata, si trebuie controlata de oameni care pot exercita control. (...) Sunt unul dintre cei 9 membri din comisie. Dar am puterea in fata celor de la SRI sa spun: aici nu cred ca faceti un lucru bun.

CITESTE SI: Băsescu, despre Sebastian Ghita: E un mafiot. Ameninta jurnalisti si membri PSD

Tranzactia Teamnet-SRI de 4,8 milioane RON a avut loc in iunie 2013, deci patru ani mai tarziu dupa ce George Maior, directorul SRI, ar fi fost avertizat despre presupuse practici dubioase ale companiei Teamnet International in urma unei corespondente personale purtata cu un afacerist roman stabilit la Bruxelles. Parti din aceasta discutie au devenit publice dupa ce un hacker din Arad, "Guccifer", a spart contul personal de e-mail al directorului Maior.

FIRMELE SI OAMENII CHEIE Corporatiile Asesoft si Teamnet au evoluat impreuna, practic, avand timp de peste zece ani istorii similare. Sebastian Ghita le-a infiintat in 2001 si, pana in 2011, el a fost stapanul lor absolut, controland permanent pachetul majoritar din actiunile fiecareia. Firmele au cartierul general la aceeasi adresa de pe strada Mihai Bravu din Ploiesti si s-au dezvoltat la comun, de-a lungul anilor, in special din contracte publice cu aproape toate institutiile posibile ale statului, de la primarii si consilii judetene, la ministere si servicii speciale.
Cand Sebastian Ghita a iesit oficial din ambele afaceri, in aceeasi zi din februarie 2011, Teamnet si Aseosoft se transformasera deja in corporatii, functionand pe principiul divizarii operatiunilor in firme satelit. Imediat, Ghita a fost inlocuit in actionariate de un offshore cipriot pe care tot el il detinea, dar, ulterior, structurile de proprietate ale celor doua holdinguri s-au schimbat, fiecare in felul ei: grupul Asesoft a fost preluat de rudele lui Ghita si Teamnet ¬ de prietenii lui Ghita.
Iar prietenii lui Ghita de la Teamnet sunt Bogdan Padiu, Ion Ovidiu Trascu si Radu Nedelcu, fostii colegi de liceu ai mogulului PSD, dar si oamenii alaturi de care acesta a fondat afacerea si care, in tot acest timp, i-au fost angajati si parteneri minoritari. (...)

CITESTE SI: Scandal in PSD. Robert Negoiţă l-a reclamat la PIICJ pe Sebastian Ghiţă, pentru AMENINTARI CU MOARTEA. Mi-a spus: Te termin. Mori de mâna mea, nu o să te las

SERVICII SECRETE SI FONDURI EUROPENE Banii europeni reprezinta a doua tinta majora a gruparii din Ploiesti. Informatia provine tot din declaratiile fiscale pe luna iunie 2013 ale companiilor-fanion fondate de Ghita.

Simultan, Teamnet si Asesoft au virat impreuna peste 3,7 milioane RON in contul firmei Insoft Development & Consulting ¬ cu sediul intr-un bloc din sectorul 3 al Capitalei, dar cu un portofoliu vast de contracte pe bani publici. Insoft este axata pe consultanta in proiecte finantate din fonduri europene si a prestat pentru consiliile judetene Maramures si Giurgiu, pentru Ministerul Educatiei, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Radiodifuzunea Romana etc. De departe, insa, Insoft atrage atentia prin alte doua contracte importante.

Primul a fost incheiat cu serviciul secret al Ministerul Afacerilor Interne, aflat in subordinea directa a premierului Victor Ponta. Mai exact, cu Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI) - structura specializata in activitati de informatii si protectie interna, ¬in vederea asigurarii ordinii publice, prevenirii si combaterii amenintarilor la adresa sigurantei nationale privind misiunile, personalul si informatiile clasificate¬. Pe pagina sa de web, firma Insoft sustine ca a furnizat DIPI "echipamente hardware pentru 2 centre de date si 43 de centre teritoriale, infrastructura software dedicata, platforma educationala, dezvoltare de continut digital, suport tehnic si servicii de instruire".

CITESTE SI: Rise Project: Conexiunile dintre dosarul Cosma - Pavaleanu si Asesoft, grupul fondat de Sebastian Ghita

Al doilea contract important al Insoft a fost parafat cu Autoritatea de Management (AM) a POS Mediu - organismul care stabileste strategia de alocare a fondurilor europene pentru sectorul de mediu, subordonat Ministerului Mediului. In septembrie 2012, Insoft a incasat 414.000 RON de la aceasta institutie careia i-a vandut aplicatii IT pentru asigurarea functionalitatii resurselor informatice ale AM POS Mediu. In contractul cu Insoft, statul a fost reprezentat de ploiesteanul Ciprian Ghioc, actual director general al AM POS Mediu. Sotia lui Ghioc, Mirela, este directoare in holdingul Asesoft International si beneficiara a unui imprumut privat de 30.000 RON, acordat chiar de fondatorul corporatiei IT, mogulul Sebastian Ghita. Nici directorul general Ciprian Ghioc nu-i strain de grupul Asesoft: el a fost salariat acolo din 2003 pana in 2008, conchide sursa citata.

Citeste ancheta integrala Rise Project aici.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22