Reuters: FMI poate duce Romania la dezastru

Fara Autor | 09.02.2012

Pe aceeași temă

Abordarea Fondului Monetar International cu privire la Romania ar putea aduce tara la dezastru, sunt de parere analistii Reuters, preluati de ziare.com.

Conditiile "draconice" impuse de FMI au dus la reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la suta, mai mult decat in orice alta tara, spun analistii, intr-un comentariu publicat de agentia Reuters.

Guvernul Emil Boc si-a dat demisia, iar fortele anti-reforma au fost incurajate, iar rigoarea excesiva a FMI ar putea produce pagube pe termen lung.

Fondul a incercat sa-si mai imbunatateasca reputatia, directorul executiv, Christine Lagarde, spunand ca FMI ar trebui sa fie mai putin dur, deoarece "consolidarea prea rapida poate dauna redresarii si inrautati perspectivele pe piata muncii".

Din pacate, in tratamentul aplicat Romanei, FMI si-a pastrat reputatia proasta: a cerut reducerea a 100.000 de posturi, precum si taierea salariilor si majorarea TVA, care au lovit din plin in buzunarele saracilor tarii. Prin aceste masuri, ce intaresc politicile anti-piata, FMI ar putea impinge Romania de la politicile pe care chiar institutia le incurajeaza.

Totusi, Romania nu are nevoie de masuri extreme. Desi deficitul de cont curent a ajuns la 14,5 la suta din PIB, in 2007 (mai putin decat Letonia, Bulgaria si Estonia), a rezolvat aceasta problema prin devalorizarea de 30 la suta a leului intre 2007 si 2009. De asemenea, cheltuielile publice de 36% din PIB nu sunt excesive.

In plus, masurile de austeritate fiscala nu rezolva problema de fond a Romaniei legata de coruptie si alte dificultati economice structurale, care au mentinut nivelul PIB-ului pe cap de locuitor al doilea cel mai mic din UE. In schimb, masurile submineaza democratia fragila a tarii, spun analistii, protestele din strada doborand Guvernul Boc.

Astfel, se pare ca FMI lucreaza cu un dublu standard: tarile mai bogate, precum Irlanda si Portugalia, beneficiaza de termeni mult mai buni: reduceri salariale de numai 5 - 10%, mai putin concediati din sectorul public sau chiar deloc.

Pentru ca Fondul sa aiba succes, ar trebui sa ofere aceleasi beneficii si clientilor sai mai saraci, au conchis analistii.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22