Reuters, despre inchisorile CIA din Romania: Agentia a acordat Guvernului care a gazduit inchisoarea secreta cel putin un milion de dolari pentru a-i multumi

P.c. | 18.12.2014

Pe aceeași temă

Conform unui articol prezentat de Reuters, raportul privind torturile CIA scoate la suprafata rolul Romaniei in chestiunea inchisorilor secrete americane pentru suspectii de terorism. Avocatul unui barbat torturat de CIA a declarat ca autoritatile romane ar trebui sa recunoasca rolul jucat in aceasta situatie, dupa ce raportul Senatului american a aratat ca barbatul interogat de CIA s-a aflat in Romania, relateaza ziare.com


Desi in raport nu se mentioneaza tarile in care au functionat inchisorile CIA, se arata in articol, au fost date detalii cu privire la prizonierii care au fost transferati de la si catre "centrul de detentie BLACK", detalii care se potrivesc cu datele de trafic aerian ale avioanelor inchiriate de CIA ce au trecut prin aeroporturile din Romania intre 2003 si 2005. Unele din aceste date au fost consultate de Reuters, altele au fost citate in documente juridice.
 

Potrivit raportului Senatului, CIA a acordat Guvernului care a gazduit inchisoarea secreta cel putin un milion de dolari pentru a-i multumi. Ofiterul insarcinat cu inchisoarea le-a spus insa superiorilor sai din CIA ca, in pofida tehnicilor dure de interogare, informatiile astfel obtinute de la suspectii de terorism erau deseori inutile.
 

Ioan Talpes, consilier pe probleme de securitate nationala pentru presedintele Romaniei in perioada 2000-2004, a declarat pentru sursa citata ca Romania a permis serviciului secret american sa opereze o inchisoare in Romania, insa oficialii romani nu stiau ca sunt persoane intemnitate acolo si nu au primit bani in schimbul gazduirii inchisorii.

 

CITITI SI: Der Spiegel: Ioan TALPES, fostul sef SIE, primul oficial roman de rang inalt care RECUNOASTE existenta INCHISORILOR CIA


Biroul premierului Victor Ponta a trimis intrebarile Reuters la Ministerul de Externe, care a afirmat, intr-un comunicat de presa, ca raportul Senatului nu contine referiri la Romania si autoritatile romane nu au dovezi care sa demonstreze ca au existat centre de detentie CIA in Romania.

MAE a mai precizat ca autoritatile coopereaza cu o ancheta romaneasca cu privire la aceste acuzatii.
 

Presedintele Traian Basescu nu a raspuns la intrebarile Reuters, SIE a raspuns ca nu are cunostinta ca centrele de detentie CIA sa fi existat pe teritoriul Romaniei, in vreme ce Ion Iliescu, presedinte in perioada 2000-20004, a raspuns: "Nu am stiut multe lucruri. Si nu stiu nimic de aceasta chestiune".

Nici CIA nu a dat vreun raspuns.
 

Amrit Singh, avocatul sauditului Adb al-Rahim al-Nashiri, a declarat ca raportul Senatului confirma afirmatiile clientului sau, potrivit carora a fost torturat intr-o inchisoare CIA din Romania si ca autoritatile romane nu i-au protejat drepturile. Raportul Senatului contine informatii despre felul in care a fost tratat al-Nashiri de catre CIA, fara a preciza in ce tara se afla inchisoarea.

 

CITITI SI: Washington Post: Romania, pe lista tarilor care au gazduit inchisori secrete ale CIA. Primii detinuti ai CIA ajunsi in Romania in toamna anului 2003

 

Aflat acum in inchisoarea militara de la Guantanamo, al-Nashiri a facut plangere la CEDO impotriva Romaniei si sustine ca a permis detentia si torturarea sa si apoi nu a investigat cum trebuie aceasta chestiune.
 

Singh sustine ca autoritatile romane trebuie sa admita adevarul, anume ca o inchisoare CIA a functionat pe teritoriul tarii, si ca tara noastra are obligatia legala de a preveni detentia in secret sau tortura.
 

Raportul Senatului a aruncat lumina asupra unor state membre UE care au gazduit inchisorile. Polonia si Lituania au fost printre acestea. In cazul Romaniei, raportul ar spune ca suspectii de terorism au sosit aici pentru prima data in toamna lui 2003, ceea ce coincide cu un zbor catre Romania in 22 septembrie 2003, cu care CIA a adus suspectii in inchisoarea secreta, sustine al-Nashiri in plangerea la CEDO.

Raportul mai arata ca inchisoarea a fost inchisa dupa toamna lui 2005, ceea ce coincide cu datele de trafic aerian consultate de Reuters, despre zborurile inspre si dinspre Romania.

Avioanele care au efectuat aceste zboruri pot fi identificate pe baza documentelor de zbor si documentelor juridice adresate companiilor contractate de CIA pentru a transporta detinutii. Multe din aceste documente au fost obtinute de Reprieve, un grup de activisti care face cercetari cu privire la zborurile CIA si a fost citat de Parlamentul European. 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22