Republica Moldova. Sondaj: Cel putin JUMATATE dintre respondenti prefera Uniunea Vamala patronata de Moscova

T.d. | 17.04.2015

Pe aceeași temă

Cel mai recent Barometru de Opinie Publica difuzat joi in Republica Moldova arata inclinarea preferintelor moldovenilor catre Uniunea Vamala condusa de Federatia Rusa. Astfel, cel putin 50% dintre respondenti au indicat ca prefera aderarea la Uniunea Vamala, in timp ce 32% ar dori o integrare in Uniunea Europeana.

Intrebati ce optiune ar avea intre cele doua blocuri – UE si Uniunea Vamala patronata de Moscova – mai bine de jumatate dintre cei chestionati au indicat a doua varianta, in timp ce 32% si-au exprimat optiunea pentru aderarea Chisinaului la Uniunea Europeana, potrivit Unimedia.md, citata de Mediafax.
 

Partidele pro-Moscova, preferate de respondenti

Cifrele barometrului mai indica si o preferinta pentru formatiunile politice prorusesti.

Astfel, Partidul Socialistilor din Republica Moldova (PSRM) conduce in preferintele celor chestionati (16%), urmat de comunistii lui Vladimir Voronin cu 11,3%, in timp ce Partidul Liberal (PL) si Partidul Liberal Democrat (PLDM) atrag 11,1%, respectiv 7,1% din optiunile de vot.

In ceea ce priveste directia in care se indreapta tara, respondentii au raspuns in proportie de 75% ca Republica Moldova merge intr-o directive gresita.
 

Conflictul ucrainean provoaca ingrijorare

Cifrele indica o stare ridicata de ingrijorare, in contextul regional tensionat, avand in vedere conflictul separatist din estul Ucrainei si agresivitatea Federatiei Ruse in zona. De altfel, 20% dintre respondent sunt ingrijorati de posibilitatea izbucnirii unui razboi in zona, mai arata cifrele barometrului.

Procentul este destul de mare, daca se compara cu barometrul din urma cu doi ani, cand nu exista aceasta teama”, a explicat directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbarosie.

Totusi, cele mai mari temeri ale moldovenilor – releva sondajul – vizeaza traiul cotidial: preturile, saracia, viitorul copiilor, somajul si coruptia.

Realizat de Institutul de Politici Publice si CBS-AXA si finantat de Fundatia Soros Moldova, sondajul a fost aplicat in perioada 28 martie-7 aprilie, in 85 de localitati, pe un esantion de 1.104 persoane. Marja de eroare este de +/- 3%.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22