Reprezentantii Islamului in Romania DENUNTA executia jurnalistului american de catre teroristii Stat Islamic

T.d. | 21.08.2014

Pe aceeași temă

Centrul Cultural Islamic "Islamul Azi" și Liga Islamică și Culturală din România denunță executarea jurnalistului James Foley de către membri ai grupării Stat Islamic (SI), conform Agerpres.

Centrul Cultural Islamic "Islamul Azi" și Liga Islamică și Culturală din România își arată profundul dezacord față de uciderea jurnalistului James Foley de către membrii grupării SI și transmit condoleanțe familiei acestuia pentru pierderea suferită.

"Majoritatea clericilor musulmani din întreaga lume au declarat mișcarea SI în afara Islamului, căci acțiunile acestora sunt opusul învățăturilor islamice. Musulmanii din România și din întreaga lume dezaprobă ceea ce SI face în Irak și peste tot pe unde membrii acesteia se află. Deși aceștia declară că acțiunile lor sunt în numele unui stat Islamic, în niciunul dintre preceptele islamului nu vom găsi îndemn la acest fel de comportament", se arată în comunicatul semnat de Abu al Ola Al Ghithy, președintele Centrului Cultural Islamic "Islamul Azi".

"Viața oamenilor este sacră, indiferent de apartenența lor religioasă, de culoarea pielii sau țara de unde ei provin și nimic nu poate justifica această crimă. Rugile și rugăciunile noastre se îndreaptă acum către cei aflați în zonele de conflict din întreaga lume și către familiile celor care și-au pierdut persoanele dragi în astfel de conflicte. Dumnezeu să le ușureze situația și durerea!", se precizează în comunicatul citat.

Un film postat marți pe internet de către jihadiști arată un bărbat mascat și îmbrăcat în negru care îl execută pe jurnalistul James Foley, răpit de bărbați înarmați în Siria în noiembrie 2012.

Familia sa a postat un mesaj online după publicarea înregistrării video cerând timp "pentru a găsi răspunsuri".

Foley, care la 40 de ani era un reporter cu experiență, a acoperit în special conflictul din Libia înainte de a se duce în Siria, de unde a relatat despre revolta împotriva regimului lui Bashar Al-Assad pentru Global Post, AFP și alte media.

Potrivit mai multor mărturisiri, James Foley a fost răpit în nordul Siriei la 22 noiembrie 2012. Familia sa, care a lansat o campanie de informare, nu a mai auzit nimic despre el de atunci.

Videoclipul, de mai puțin de cinci minute și care este intitulat "Mesaj pentru America", a fost filmat într-o zonă de deșert fără a se ști unde.

Bărbatul mascat ce pare să procedeze la execuția jurnalistului vorbește în engleză cu accent britanic.
 

SUA: Suntem ingroziti

Washingtonul se declara ingrozit de executia jurnalistului american de catre un militant al Stat Islamic.

"Am vazut o inregistrare in care pare ca se arata omorarea cetateanului american James Foley de catre SI" a declarat un purtator de cuvant al Consiliului National de Securitate al SUA, Caitlin Hayden, intr-o declaratie oficiala.

"Serviciile de informatii incearca sa verifice cat de repede posibil daca inregistrarea este autentica. Daca e adevarata, suntem oripilati de uciderea brutala a unui jurnalist american inocent si ne exprimam cele mai adanci condoleante fata de familia sa si de prieteni. Vom veni cu alte informatii cand le vom avea", a spus Caitlin Hayden.

CITESTE SI: SUA au esuat in salvarea de ostatici americani in Siria, anunta Casa Alba si Pentagonul

In inregistrare, Foley, imbracat in portocaliu, este vazut ingenuncheat langa un membru al SImascat si care vorbeste cu accent britanic. Filmul incepe cu inregistrarea momentului in care presedintele Obama anunta ca a autorizat inceperea loviturilor aeriene impotriva SI in Irak.

Dupa ce Foley si militantul tin un discurs, acesta din urma incepe sa ii taie gatul lui Foley. Inregistrarea se termina cu amenintarea ca un alt jurnalist american rapit, Steven Sotloff, va fi decapitat daca Obama nu opreste loviturile aeriene din Irak.
 

Ministrul britanic de Externe: Extremistul poate fi cetatean britanic

Militantul care l-ar fi decapitat pe jurnalistul american James Foley e posibil sa fie cetatean britanic, a afirmat miercuri ministrul britanic de Externe, Phillip Hammond.

El a confirmat că militantul vorbea cu accent britanic, dar a precizat că înregistrarea trebuie verificată.

"Suntem perfect conştienţi că un număr semnificativ de britanici este implicat în crime îngrozitoare, probabil în comiterea de atrocităţi, în jihad alături de SIIL (acum cunoscut ca SI - Statul Islamic) şi alte organizaţii extremiste", a declarat el. "Este un lucru pe care îl urmărim şi cu care ne confruntăm de multe, multe luni şi nu cred că această înregistrare video schimbă ceva. Doar creşte gradul de conştientizare a unei situaţii foarte grave şi la care lucrăm de multe luni", a explicat el.

Se estimează că SI, care controlează zone extinse din nordul Irakului şi Siria, are circa 400 de recruţi din Marea Britanie în rândurile sale. Un număr de 69 de persoane suspectate de activităţi extremiste legate de Siria sunt arestate în prezent în Marea Britanie.

Hammond a declarat că implicarea cetăţenilor britanici în grupări extremiste este unul dintre motivele pentru care SI "reprezintă o ameninţare directă" pentru securitatea Marii Britanii.

"Multe dintre aceste persoane ar putea la un moment dat să încerce să se întoarcă în Marea Britanie şi atunci ar reprezenta o ameninţare directă pentru securitatea noastră internă", a adăugat el.

Hammond a afirmat, de asemenea, că înregistrarea video pare reală şi a calificat-o drept "un exemplu îngrozitor al brutalităţii acestei organizaţii".

La rândul său, premierul britanic David Cameron a descris aparenta decapitare a jurnalistului american de către un militant al Statului Islamic cu accent britanic drept "şocantă şi imorală". El s-a întors din vacanţă pentru a discuta cu ministrul de Externe Philip Hammond pe tema situaţiei din Irak şi Siria.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22