Realitatea, numărată la Parchet

Iulian Comanescu 26.10.2010

De același autor

Ce e important în scandalul stenogramelor? Dacă tiradele obscen-flamboyante ale lui Sorin Ovidiu Vântu au sau nu au efecte. Astfel de conversaţii au loc şi în alte grupuri media din România. Am asistat cu ochii mei la şuturi în pereţi de rigips, extremităţi băgate şi scoase şi altele asemenea pe oriunde m-am dus - şi aici e cazul să luaţi act de un conflict de interese, în ce mă priveşte: am colaborat şi cu Realitatea-Caţavencu, în chip de consultant independent, din 2006 încoace. A fost unul dintre clienţii mei. Acestea fiind zise, cine ce-a făcut dintre cei care-au vorbit la telefon?

Sergiu „să-mi bag p..a“ Toader. A creat grupul media al lui Sorin Ovidiu Vântu, din 2004. În momentele fierbinţi, şi-a găsit de treabă prin Noua Zeelandă sau, mai nou, în Moldova, unde se ocupă cu Publika. Şi totuşi, majoritatea oamenilor care au legătură cu ceea ce s-a întâmplat au fost angajaţi de el şi, precum se vede din stenograme, e conectat cu Bucureştiul în continuare. Nu doar telefonic.

Sorin „nu io... am aflat după“ Enache. Manager de top în tot acest timp, mai implicat în zona de business decât în conţinut, deci în lucrăturile politice. La nivelul pe care se situează, ştia foarte bine ce se întâmplă. Chiar dacă „afla după“.

Cătălin „sunt cu nervii pe pereţi“ Popa. A gestionat editorial Realitatea TV în ultimii ani, inclusiv la prezidenţiale, cu rezultatele care se văd. Îşi imaginează tot felul de strategii cum ar fi o tentativă de îngropare a societăţii civile cu... ecrane de text difuzate pe post, după care se miră că Mircea Geoană şi Crin Antonescu sunt „boi“ şi nu-i preiau ideile.

Stelian „să nu te superi“ Tănase. A încasat amenzi de la CNA pentru fitile politice băgate în talk-show-uri. Nu a avut o poziţie formală în management, dar s-a împuşcat singur în picior acceptând-o cu câteva zile înainte de scandal, cu nişte declaraţii lirice referitoare la modelul BBC şi faptul că va pleca dacă nu va fi independenţă editorială. Din stenograme a reieşit că se oferise să-l pregătească pe Mircea Geoană. După modelul BBC?...

Bogdan „dintr-un c...t imens“ Chirieac. Întreaga lui viaţă începe să devină o stenogramă. În dialogurile cu Vântu, e la fel de greu de „prins“ ca şi în cele din dosarul Roşca Stănescu-ANI. I se poate reproşa, eventual, discursul constant anti-Băsescu din emisiuni, dar poate răspunde că e opţiunea lui.

Doru „e ok, adică e...“ Buşcu. A creat spaţiu de manevră într-una dintre „supapele“ importante, Academia Caţavencu, cea care a publicat pozele cu Geoană în faţa vilei patronului. A găzduit comentatori cu poziţie pro-Băsescu la Cotidianul. În schimb, oscilează hamletian între vocaţia de conştiinţă justiţiară şi cea de patron de presă, pentru a cădea în echivocul care poate fi remarcat în stenogramă.

Dragoş „prostul meu“ Stanca. Curios, cel mai şifonat de stenograme manager al lui Vântu a ţinut ştacheta sus în zona de print, curată pe vremea când o conducea, şi mai apoi la Internet, unde (VoxPublica.ro) s-au refugiat comentatorii zburătăciţi de la Cotidianul de Cornel Nistorescu. Lumea va reţine însă doar că a vorbit cum a vorbit la telefon cu Vântu.

Mulţi oameni onorabili. Alţii „n-au vorbit“, în sens public, deloc. Emil Hurezeanu şi-a dat demisia cu câteva zile înainte de scandal. După ce a dus cot la cot cu Sergiu Toader, Sorin Enache şi Cătălin Popa Realitatea TV unde e acum (39 de milioane pierderi, printre altele), Mihnea Vasiliu a fost numit general manager de Ringier România. Mihai Tatulici a dispărut de pe radar prin august. Sorin Freciu şi Dragoş Nedelcu sunt mai legaţi de Money Channel, dar contează în boardul grupului. Până la proba contrarie, toţi aceştia sunt manageri onorabili.

Onorabilă e şi situaţia din alte grupuri media. Care nu execută comenzi, nu primesc „servite“ pe care să le dea la lume ca atare, fără discernământ. După ce scăpăm de Vântu, va curge lapte şi miere, ce-a făcut Realitatea e inadmisibil...

P.S.: Ca să fie clar, ideea că toate cele de mai sus ar fi fost scurse de Parchet mi se pare o mizerie fără precedent pe scena noastră politică şi o încălcare a dreptului la viaţă privată. Dar, desigur, publicul e interesat mai curând de cealaltă faţă a problemei. //

Taguri:

Realitatea TV, Catavencu, BBC, Bogdan Bhirieac, Sergiu Toader.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22