Razbunarea Vioricai Costiniu. Asociatia Magistratilor il da in JUDECATA pe Traian Basescu, cerind ANULAREA decretului de NUMIRE la CCR a lui Danile Morar

Fara Autor | 26.11.2013

Pe aceeași temă

Asociația Magistraților din România (AMR) a depus la Curtea de Apel București, secția de contencios-administrativ, o cerere de chemare în judecată a lui Traian Băsescu și a Administrației Preziențiale, prin care solicită anularea decretului de numire a procurorului Daniel Morar în funcția de judecător al Curții Constituționale. AMR spune că în cazul fostului șef al DNA nu s-a îndeplinit criteriul de legalitate privind înalta competență. Morar a anuntat in aprilie anul acesta, dupa ce AMR i-a cerut presedintelui Basescu sa anuleze decretul de numire, ca va actiona asociatia in judecata si va cere daune pentru stirbirea reputatiei, acesta fiind atacat constant de asociatia condusa din umbra de Viorica Costiniu, al carei sot, fost judecator la ICCJ, a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu suspendare pntru coruptie in dosarul Catalin Voicu, fost senator PSD.

Asociația arată că decretul prin care Daniel Morar a fost numit la CCR este nul, întrucât prin acesta s-au încălcat art. 143 din Constituție și art. 61 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 privind funcționarea CCR, care stabilesc trei condiții de legalitate pentru numirea unei persoane în funcția de judecător al CCR: pregătirea juridică superioară; înaltă competența profesională; o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică ori în învățământul juridic superior.

AMR susține că Morar nu îndeplinește condiția de înaltă competență, fiindcă este autorul a trei erori judiciare, scrie luju.ro.

Referitor la aceste trei puncte, AMR concluzionează: “Aceste eșecuri profesionale și abuzuri grave ale domnului Daniel Marius Morar dovedesc grava necunoaștere a normelor juridice internaționale convenționale direct aplicabile în dreptul intern român și a Constituției României, prin urmare domnia sa nu indeplinește condiția de legalitate a numirii sale ca judecător la Curtea Constituțională, constând în înalta competență profesională. În concluzie, actul administrativ atacat este fundamental nelegal, violând condiția constituțională și legală de numire în funcția de judecător al Curții Constituționale a unei persoane cu o înaltă competență profesională”.

 

 

Daniel Morar anuntă că dă in JUDECATA Asociatia Magistratilor pentru ştirbirea reputatiei. Asociatia cere presedintelui REVOCAREA lui Morar de la Curtea Constitutionala

Dupa ce Asociatia Magistratilor din Romania a cerut, in luna aprilie 2013, presedintelui Traian Basescu sa-l revoce din functia de judecator la Curtea Constitutionala, Daniel Morar declara ca va reactiona. "De aceasta data ii dau si eu in judecata si le cer daune morale pentru stirbirea reputatiei", a spus Morar pentru Romania libera.

 


”De această dată îi dau şi eu în judecată pentru ştirbirea reputaţiei. AMR a protestat mereu împotriva mea, prin tot felul de declaraţii sau acţiuni. Au protestat şi pentru că am participat, in calitate de prim adjunct al procurorului general al României, la şedinţele CSM, şi au pierdut inclusiv în instanţă.

Acum îmi ştirbesc reputaţia, afirmând fie că nu cunosc legislaţie , fie că am avut eşecuri profesionale şi că n-aş avea bună reputaţie pentru a fi judecător la Curtea Constituţională. Este momentul să reacţionez şi o să le cer şi daune morale. În plus, o să  sesizez si CSM pentru apararea bunei mele reputaţii”, sustine Daniel Morar intr-o declaratie pentru Romania libera.

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), unde Viorica Costiniu este preşedinte de onoare, cere preşedintelui Traian Băsescu revocarea decretului de numire a lui Daniel Morar, fost şef al Direcţiei Naţionale anticorupţie, la Curtea Constituţională.

Surse AMR, citate de Romania libera, spun ca e vorba de răzbunarea Vioricăi Costiniu, preşedintele de onoare a AMR, al cărei soţ, fost judecător la Inalta Curte, a fost condamnat, luni, la 4 ani de inchisoare cu suspendare pentru corupţie în dosarul fostului senator PSD Cătălin Voicu.

DNA, sub coordonarea lui Morar, a distrus o puternică reţea de trafic de influenţă în Justiţiei, în care era implicat, la vârf , şi soţul ei.

 

Daniel Morar, atacat constant de AMR

AMR l-a mai atacat pe Daniel Morar şi pentru că acesta a participat la şedinţele Consiliului superior al Magistraturii, în scurta perioadă în care a fost delegat pe funcţia de prim adjunct al procurorului general. Din acest motiv, AMR a contestat prezenta lui Morar in CSM inclusiv in instanta, dar a pierdut procesul.

În realitate, spun surse chiar din interiorul AMR, citate de Romania libera, Viorica Costiniu, prin "paravanul ei Dan Spânu", preşedintele  executiv al asociaţiei, nu numai ca vrea să-şi răzbune soţul, ci vrea să-i  răzbune pe toţi magistratii, foşti membri AMR, învinuiţi de Direcţia Naţională Anticorupţie în perioada în care instituţia a fost condusă de Daniel Morar.

Sunt magistraţi importanţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cum este chiar soţul Vioricăi Costiniu, Florin Costiniu, condamnat luni la patru ani închisoare cu suspendare şi 9 ani termen de încercare, ca judecatoarele Georgeta Barbălată, Maria David, Gabriela Bârsan, Iuliana Puşoiu- învinuite, plus alţi magistraţi care au fost chemaţi ca martori în dosare, dar care s-au speriat să nu devina învinuiţi şi s-au pensionat.

Potrivit Romania libera, intre aceştia figureaza Lidia Bărbulescu, Anton Pandrea, Nicu Jidovu, Cristian Jipa şi alţi câţiva, tot de la Înalta Curte.

Plus mulţi magistrati, procurori şi judecători de la instanţe superioare, precum gruparea Gabrielei Ghiţă, adjunct al procurorului general al Romîniei, implicata în dosarul promovarilor în magistratură  pe criterii clientelare sau a procurorului George Bălan, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, si a consilierului său, Marcel Sânpetru, scrie Romania libera.

Mai amintim reţeaua Antonelei Costache si a Vioricăi Dinu de la Tribunalul Bucureşti, arestate de curînd in asa numitul dosar al "spagarelor".

 

AMR il acuza pe Morar de toate relele

AMR îl acuză pe Morar de eşecuri profesionale şi abuzuri grave, precum şi de necunoaşterea normelor juridice internaţionale şi a Constituţiei.AMR a trimis preşedintelui Traian Băsescu o plângere administrativă prealabilă în care cere "revocarea în tot" a decretului nr. 326 din 25 martie 2013 privind numirea lui Daniel Morar în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, susţinând că actul este "nelegal".

 

Citeste si AMR cere preşedintelui revocarea numirii lui Daniel Morar la Curtea Constituţională

 

În opinia AMR, actul administrativ contestat este contrar articolului 143 din Constituţie şi articolului 61 alineatul 3 din Legea privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constuituţionale, care stabilesc trei condiţii de legalitate pentru numirea unei persoane în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, respectiv pregătirea juridică superioară, înalta competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică ori în învăţământul juridic superior.

AMR susţine că aceste trei condiţii sunt de legalitate, nu de oportunitate, care să fie lăsate la puterea de apreciere a organului care decide numirea. Astfel, numirea ca judecător al Curţii Constituţionale a unei persoane care nu are studii juridice superioare sau care nu are o activitate juridică ori în învăţământul juridic superior de cel puţin 18 ani este nulă.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22