Razboiul afaceristilor: Patriciu se razbuna pe Vintu prin Liviu Mihaiu

Andreea Pora 20.02.2009

De același autor

PSV Company, fosta Petromservice, a amplasat in Delta doua tancuri plutitoare care alimenteaza barcile cu carburanti, scrie cotidianul "Adevarul", patronat de Dinu Patriciu. Autorizatia de mediu a fost obtinuta in septembrie 2008, la doar o saptamina dupa ce ziaristul Liviu Mihaiu a fost numit guvernator al Deltei Dunarii. PSV Company este controlata de omul de afaceri si patronul trustului Realitatea, Sorin Ovidiu Vintu. Aparitia informatiei in "Adevarul" nu este intimplatoare, tinind cont de indelungatul razboi energetico-mediatic dintre cei doi oameni de afaceri.

Dupa ce a vindut catre Petrom activitatile de servicii petroliere, PSV Company, fosta Petromservice, a intrat pe piata distributiei de carburanti. Mai exact, pe cea a benzinariilor neconventionale cum este alimentarea cu carburanti a salupelor din Delta, piata fara competitie.

Constructia celor doua benzinarii plutitoare, plasate in dreptul localitatilor Crisan si Sulina, a durat aproape un an, iar autorizatia de mediu a fost obtinuta in septembrie 2008, la doar o saptamina dupa ce guvernator al Deltei a devenit Liviu Mihaiu.

Directorul general al PSV Company, Gheorghe Supeala, a declarat, citat de "Adevarul", ca este doar o "coincidenta" faptul ca s-a primit atunci autorizatia de mediu, procedura de obtinere fiind una legala. "

Fiecare tanc plutitor are cite doua pompe, una de benzina si una de motorina, destinate barcilor, salupelor si vaselor de mici dimensiuni, care sint singurele mijloace de transport in  cea mai mare parte a Deltei.

Afacerea merge bine

Gheorghe Supeala spune ca afacerea a avut un nesperat succes. " In toamna, cind le-am pus in functiune, vinzarile au fost in medie de circa 20 de tone pe luna. In timpul iernii insa, vinzarile sint de o tona- doua pe luna. Pretul carburantilor este cel de pe piata", afirma Supeala, citat de "Adevarul".

Investitia in cele doua tancuri plutitoare a fost circa un milion de euro, dar, spune Supeala, a meritat. Deocamdata business-ul este doar unul sezonier, dar zona turistica se va dezvolta in continuare, motiv pentru compania intentioneaza sa-si extinda afacerea. " In functie de rezultatele pe care le vom avea in aceasta vara, vom lua o decizie de extindere a afacerii si amplasarea de noi astfel de benzinarii", a precizat Supeala.

PSV Company, controlata de Vintu

Petromservice a luat fiinta in 2002 prin externalizarea din Petrom a diviziei de servicii petroliere, iar acum un an s-a transformat in PSV Company. Actionarul majoritar al PSV Company este firma Elbahold Limited, care are o participatie de 54,3%. Presa centrala a scris ca firma ar fi controlata de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu. Liviu Luca, un apropiat al aceluiasi Sorin Ovidiu Vintu, detine 25% din companie prin intermediul Asociatiei Salariatilor Petrom, iar 10% apartin unor alte persoane fizice.

PSV Company are in portofoliu societatea de navigare fluviala Giurgiu Nav, specializata in transport de marfa si pasageri, inchiriere de ambarcatiuni, precum si anexe ale transportului pe apa.

Mihaiu, fost guvernator de interese in Delta

Imediat dupa numirea lui Liviu Mihaiu, angajat ca ziarist la Cotidianul, care face parte din trustul Realitatea, in ultimele luni ale mandatului cabinetului Tariceanu 2, in functia de guvernator al Deltei Dunarii, presa a speculat ca Sorin Ovidiu Vintu a reusit sa-si puna omul intr-o functie cheie pentru interesele sale in Delta. Pe de alta parte, nici legaturile lui Liviu Mihaiu cu Delta Dunarii nu sint de neglijat, el fiind activist in  cadrul Asociatiei "Salvati Delta", care a derulat mai multe programe banoase de ecologizare a biosferei.

Acum citiva ani, Liviu Mihai a acuzat grupul de interese din jurul premierului Nastase, in frunte cu Alexandru Bittner, ca ar incerca sa puna stapinire pe Delta Dunarii, cu sprijinul Guvernului de atunci. Intr-o emisiune de la Realitatea TV, realizata de Robert Turcescu, Liviu Mihaiu a fost redus la tacere chiar de către Bittner, care a aratat in direct un document  din care reiesea ca Asociatia lui Liviu Mihaiu solicita concesionarea unor mari suprafete in Delta.

Asa cum a scris presa centrala, Liviu Mihaiu este cunoscut ca un apropiat al premierului Calin Popescu-Tariceanu. Acesta din urma a participat in trecut la mai multe actiuni ale Asociatiei "Salvati Delta". In iulie 2006, Tariceanu "a descins" impreuna cu familia la Sulina, la invitatia Asociatiei, ocazie cu care jurnalistul l-a plimbat cu salupa.

Patriciu in razboi cu Vintu

"Adevarul", patronat de Dinu Patriciu, a pornit o campanie inversunata imptriva lui Liviu Mihaiu imediat dupa numirea sa in functia de guvernator, iar faptul ca informatia referitoare la cele doua tancuri plutitoare a aparut in acest cotidian nu este intimplatoare. Cei doi oameni de afaceri isi disputa nu de ieri de azi suprematia pe piata petrolului.

De altfel, in timpul scadalului legat de afacerea Sterling, in care implicarea lui Patriciu a fost deja intoarsa pe toate fetele, Realitatea TV, patronata de Sorin Ovidiu Vintu, a dus la rindul ei o campanie furibunda impotriva omului de afaceri liberal.

Concret insa, asa cum Patriciu a profitat de cabinetul Tariceanu pentru a obtine pentru Rompetrol concesiuni, printre care zacamintul de la Golesti, si, indirect, prin Sterling, o parte din platfoma continentala a Marii Negre cistigata de Romania la Haga, tot asa, Sorin Ovidiu Vintu a reusit, dupa cum a scris presa, sa-si puna acum omul- Gelu Maracineanu- in fruntea Agentiei Nationale a Resurselor Minerale.

Baboianu, noul guvernator, judecat pentru fraude

Cunoscut ca un specialist in chestiunile ecologice, Grigore Baboianu, numit guvernator de cabinetul Boc, a fost implicat in mai multe scandaluri privind gestionarea fondurilor publice si in derularea unor licitatii, iar din pozitia de coordonator al controversatului program "Pelicanul cret" , a fost suspectat ca nu a respectat procedurile UE privind gestionarea banilor, scrie "Romania libera".

Baboianu a fost anchetat pentru fraude cu fonduri publice, iar in 2001 procurorii l-au trimis in judecata, fiind suspendat pe perioada procesului din functia de director al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD). Dupa ce Inalta Curte l-a gasit nevinovat revine in functie, dar este implicat in alte scandaluri.

Curtea de Conturi a comunicat in urma cu un an ca Baboianu, coordonator al programului european "Pelicanul cret", nu respectat procedurile europene pentru gestionarea banilor publici.

"ARBDD, beneficiarul proiectului «Pelicanul cret», nu a inregistrat in contabilitate derularea fondurilor europene nerambursabile din acest proiect si nici sumele cheltuite din cofinantarea de la buget, incalcand astfel legea. Ca urmare, ARBDD nu a inregistrat in patrimoniul public bunurile achizitionate din bani UE", sustine Curtea de Conturi.

Suma atrasa de ARBDD de la UE prin acest program a fost de 700.000 euro. Curtea de Conturi a dispus recuperarea banilor atat de la Baboianu, cat si de la subalternii sai. Mai mult, unele licitatii coordonate de actualul guvernator au fost anulate de instanta de judecata pentru diverse nereguli.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22