Raport Freedom House: Coruptia nu se da batuta

Fara Autor | 02.07.2009

Pe aceeași temă

Lupta impotriva coruptiei din Romania si independenta justitiei merg la fel de prost ca in urma cu doi ani, cand tara noastra "abia a fost acceptata in Uniunea Europeana". In raportul Freedom House "Natiuni in tranzitie" pe 2008 se subliniaza ca la categoriile organizarea si independenta justitiei, coruptia, guvernarea la nivel national, guvernarea la nivel local si independenta media, scorurile acordate Romaniei de FH raman aceleasi ca si in 2009. Singura cotata ceva mai bine este categoria "Proces electoral", in schimb "Societatea civila", este notata cu un scor mai mic decat anul trecut.

Asadar, progresul Romaniei la "Organizarea si independenta Justitiei" pentru 2008 fata de 2007 este zero, in conformitate cu scorul obtinut- 4. FH consideraca angajamentul pentru reforma al tarii noastre este "indoielnic".

"Romania a fost criticata de CE, in 2008, pentru ca nu a indeplinit in mod corespunzator angajamentele pe care si le-a asumat la aderare. Criticile au fost directionate mai ales catre Consiliul Superior al Magistraturii, pentru ca nu a reusit sa responsabilizeze magistratii. Chiar daca in 2008 a fost numit un nou ministru al justitiei, angajamentul pentru reforme ramane indoielnic, avand in vedere ca noul ministru a recomandat ca un candidat fara niciun merit profesional sa-l inlocuiascca pe procurorul sef al DNA, Daniel Morar", se arata in raport.

Coruptia tine steagul sus

Si la categoria "Coruptie" Romania se mentine la scorul 4 - din cauza unor impedimente in calea luptei anticoruptie: "Eforturile Romaniei de a combate coruptia au fost afectate de initiativa Parlamentului de a reinstaura imunitatea pentru ministrii care au si statut de parlamentar.

Numerosi candidati la alegerile locale si legislative, inclusiv unii membri ai Guvernului, au profitat personal abuzand de pozitia lor. O serie de politicieni au incercat sa limiteze prerogativele DNA si sa-l demita pe procurorul sef, Daniel Morar, dar presedintele si Curtea Constitutionala au impiedicat astfel de actiuni pana acum".

Democratia bate pasul pe loc

Scorul democratizarii din Romania este de 3,36, la fel ca si anul trecut. Potrivit Freedom House, scorul Romaniei demonstreaza o democratie semiconsolidata, iar tara ramane pe locul al zecelea din cele 29 de tari din Europa Centrala, de Est, din Balcani si Eurasia care au fost monitorizate de Freedom House.

Cu toate astea, in raport se mai mentioneaza ca democratia inregistreaza un declin semnificativ in tarile foste comuniste din Europa Centrala si Eurasia, iar Rusia si-a consolidat, in premiera, statutul de regim autoritar: aproape doua treimi sau 18 din cele 29 de tari foste comuniste din Europa si Eurasia cuprinse in studiu au inregistrat regrese in privinta reformelor democratice in 2008.

Guvernarea 2008, factor de instabilitate politica

Categoria "Guvernare la nivel national": "Coalitia minoritara a adus, in continuare, instabilitate politica, propunand Parlamentului legi care implicau cheltuieli mari si care au si fost adoptate. Chiar daca in Romania a lipsit alternativa unei majoritati politice, anul a fost destul de stabil, iar Guvernul Tariceanu nu a fost pus in pericol de actiunile opozitiei politice. Ca urmare a lipsei de evolutie in procesul de stabilire a politicilor nationale, care ramane haotic si informal, scorul tarii stagneaza la 3,75".

Procesul electoral, imbunatatit de uninominal

Punctajul obtinut de Romania la categoria "Procesul electoral" s-a imbunatatit de la 2,75 la 2,50 "ca urmare a imbunatatirii sistemului electoral si datorita desfasurarii libere si corecte a alegerilor din 2008".

Documentul detaliaza ca noul sistem electoral a fost testat in cadrul alegerilor legislative si locale din 2008 si ca votul pe circumscriptii a determinat unele schimbari in repartizarea puterii, dar alegerile s-au desfasurat fara incidente majore. "Chiar daca rezultatele au fost foarte stranse, nu au existat incercari de manipulare a rezultatelor finale, iar o noua coalitie de guvernare s-a format relativ usor", puncteaza FH.

ONG-urile vocale, in continuare intimidate

Situatia la categoria "Societate civila" se inrautateste de la 2,25 la 2,50 ca urmare a continuarii tendintelor negative observate in 2007 si a legislatiei care actioneaza impotriva dezvoltarii societatii civile. "Societatea civila din Romania a continuat pe drumul negativ observat in 2007, intrucat cele mai vocale ONG-uri au fost in continuare intimidate. In 2008, Parlamentul a adoptat o lege prin care a determinat inchiderea anumitor ONG-uri. Exista anumite dezvoltari ale retelei de ONG-uri in domeniul protectiei mediului si a patrimoniului, unde pana acum participarea civica a fost scazuta", se mai arata in raport.

Scorul pentru categoria "Independenta media" stagneaza la 3,75, ca urmare a faptului ca Parlamentul nu a reusit sa introduca legislatia privind cezurarea continutului media. Cu toate acestea, observa FH, anumite interese de afaceri au impiedicat functionarea deplina a unei prese libere.

Punctajul pentru "Guvernarea la nivel local" ramane la 3 intrucat au continuat masurile discretionare de care se bucurau liderii la nivel local. "In 2008, situatia s-a imbunatatit in foarte mica masura. Noul sistem electoral nu a produs o evolutie notabila, iar institutiile locale au alocat fondurile in mod discretionar", detaliaza raportul.

2009 intre criza si mandatul lui Basescu

In ceea ce priveste persectivele pentru 2009, raportul evidentiaza ca alegerile prezidentiale vor domina agenda anului 2009: "Chiar daca presedintele Traian Basescu continua sa fie cel mai popular politician roman, odata cu inrautatirea situatiei economice, actuala criza poate ridica cea mai mare problema pentru cel de al doilea mandat al presedintelui Traian Basescu".

Romania se afla in aceeasi categorie cu Croatia (3,71), Serbia (3,79), Muntenegru (3,79), Albania (3,82) si Macedonia (3,86). Cel mai bun scor dintre cele 29 de tari, il au Slovenia si Estonia, ambele obtinand 1,93 si fiind incadrate in categoria superioara a democratiilor consolidate. Alte sase tari au reusit sa intre in aceasta categorie: Letonia (2,18), Cehia (2,18), Polonia (2,25), Ungaria (2,29), Lituania (2,29) si Slovacia (2,46).

Studiul Freedom House "Natiuni in tranzitie" a monitorizat 29 de tari din Europa si Asia Centrala in care procesele democratice sunt in tranzitie. Pentru fiecare tara au fost notate sapte categorii - guvernarea la nivel national, procesul electoral, societatea civila, independenta presei, guvernarea la nivel local, organizarea si independenta justitiei si coruptia.

Este folosita o scala de la 1 la 7, in care 1 reprezinta un nivel inalt de democratizare, iar 7 un nivel scazut. In functie de punctajul obtinut la aceste categorii, pentru fiecare tara este calculat un scor al democratizarii.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22