Rafuiala lui Corlatean si Ponta cu CCR. Raspunsul judecatoarei Iulia Motoc la atacul ministrului Corlatean

Fara Autor | 28.06.2012

Pe aceeași temă

Iulia Motoc este unul din cei doi judecatori despre care ministrul Justitiei a declarat, la citeva ore de la decizia CCR care spunea ca Traian Basescu trebuie sa mearga la Bruxelles ca sef al statului, ca sint incompatibili si ar trebui revocati urgent. Judecatoarea Iulia Motoc spune ca are doar calitatea de "expert", neremunerata, in Comisiile amintite de Titus Corlatean, ''calitati care nu sint functii publice", deci nu genereaza o incompatibilitate.

"Relativ de la declaratia Ministrului Justitiei legate de incomptabilitatea mea amintesc uramatoarele:

1. Calitatea de expert al unei organism international nu este o functie publica: multi membri ai Comisiei de la Venetia sunt judecatori ai Curtilor Constitutionale.

2. Sunt expert nerenumerat in Comitetul Drepturile Omului, O.N.U si Agentia pentru Drepturi Fundamentale a UE.

3. Aceste doua calitati nu sunt functii publice".

Anterior, tot intr-o consemnare pe Facebook, Iulia Motoc scria referitor la acuzatiile privind antepronuntarea presedintelui CCR:

"Un judecator al Curtii Constitutionale sau al unei alte instantei se antepronunta numai in ipoteza in care exista o cauza pe rolul instantei sale. In ipoteza contarie, ar trebui ca sa ni se interzica sa mai emitem orice opinii juridice, inclusiv cele exprimate in calitate de profesori de drept", spune Motoc.

Titus Corlatean, atac furios la adresa CCR

La doar citeva ore dupa decizia CCR, potrivit careia Traian Basescu trebuie sa mearga la Bruxelles, Titus Corlatean, ministrul Justitiei, a atacat Curtea Constitutionala si pe doi dinte judecatorii acesteia, Augustin Zegren si Iulia Motoc, spunind ca acestia sint incompatibili.

Despre presedintele CCR, Augustin Zagrean, ministrul a spus ca "s-a antepronuntat cu privire la speta pe care CCR a transat-o astazi, despre cine ar trebui sa mearga si cine nu la Bruxelles, in luna mai, inainte de votul Parlamentului de adoptare a acelei declaratii care aproba elementele de mandat ale primului-ministru. Zegrean a facut public declaratii cu privire la faptul ca presedintele trebuie sa reprezinte Romania. Este o interdictie in Legea privind organizarea si functionarea CCR de a se antepronunta pe spete care trebuie tratate cu discretie, in spatele usilor inchise. Este o incalcare flagranta a dispozitiilor legale. Si astazi domnia sa, care este presedinte al CCR, nu numai ca a votat, dar probabil a avut si un rol decisiv in luarea acestor decizii".

In privinta Iuliei Motoc, ministrul a spus ca aceasta are alte trei angajamente pe langa functia de judecator la CCR ".Doua dintre ele sunt mentionate in CV-ul afisat", a spus Corlatean. Acesta a adresat "o intrebare presedintelui CCR si membrilor CCR, care aveau o obligatie in plen sa constate starea de incompatibilitate si n-au facut-o".

"Si eu pun intrebarea: Atunci cand cineva, in afara de mandatul de judecator la Curtea Constitutionala, este membru in Comitetul Consultativ al Conventiei-cadru privind minoritatile nationale, expert care merge acolo si nu merge pe gratis; cineva care este in Consiliul de Administratie al Agentiei Drepturilor Fundamentale apartinand UE; si cineva care este si in Comitetul ONU privind drepturile omului - este sau nu este in stare de incompatibilitate?", a spus Corlatean.

"Legea CCR stabileste foarte clar ca functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata", a aratat Corlatean.

Titus Corlatean a sustinut ca plenul CCR trebuie sa constate starea de incompatibilitate a celor doi judecatori, carora trebuie sa le inceteze mandatul.

"Lucrurile stau indubitabil din punct de vedere legal: este o incalcare a legii, o stare de incompatibilitate. Primul pas ar fi trebuit facut de plenul CCR, iar eu ca ministru al Justitiei astept maine ca plenul CCR, potrivit legii, sa constate starea de incompatibilitate si acesti doi judecatori sa-si inceteze mandatul", a declarat Corlatean.

Mai mult, Corlatean a afirmat ca deciziile luate de acesti judecatori sint lovite de nulitate.

"In cazul confirmarii acestei situatii, deciziile care au fost adoptate de judecatorii incompatibili sunt lovite de nulitate", a sustinut Corlatean.

Victor Ponta, ameninta cu suspendarea presedintelui.

Reactia lui Corlatean vine in urma celei a lui Victor Ponta, care imediat dupa aflarea deciziei CCR  a declarat ca nu are de gind sa o respecte, deoarece este o curte "politizata".

"Sint 5 judecatori numiti de Basescu, credinciosi lui Basescu, care ii executa toate dorintele. Aceasta stare de lucruri trebuie sa inceteze", a spus Ponta.

Premierul a amenintat din nou cu suspendarea, iar liderii USL s-au intrunit la Palatul Victoria pentru a cauta solutii pentru suspendarea presedintelui si pentru schimbarea componentei CCR.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22