Radu Pricop, ginerele lui Traian Basescu, a fost pus sub CONTROL JUDICIAR, fiind acuzat de complicitate la SANTAJ

P.c. | 03.04.2015

Pe aceeași temă

Radu Pricop, ginerele lui Traian Basescuva fi cercetat de DNA sub control judiciar pentru 60 de zile in dosarul in care este acuzat de complicitate la santaj. Acesta este urmarit penal in dosarul in care fiul fostului presedinte al Republicii Moldova, Sergiu Lucinschi, este cercetat pentru santaj si trafic de influenta, relateaza ziare.com


Conform procurorilor DNA, Pricop l-ar fi ajutat pe Sergiu Lucinschi sa santajeze un om de afaceri, pentru ca apoi sa incerce sa-si ascunda faptele. Pricop i-ar fi oferit lui Sergiu Lucinschi asistenta juridica care continea elemente ilegale, in calitatea sa de avocat in Baroul Bucuresti. Pricop ii trimitea lui Lucinschi informatiile prin intermediari, pentru a evita eventuala raspundere penala
 

Radu Pricop a fost audiat vineri la DNA, unde i s-a comunicat ca va fi cercetat sub control judiciar. Marti i s-a adus la cunostinta ca este urmarit penal pentru complicitate la santaj in dosarul lui Sergiu Lucinschi.
 

CITITI SI: Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al R. Moldova este pus sub control judiciar

 

Lucinschi este acuzat ca, alaturi de ofiterul DIICOT Constantin Comaneanu, a santajat un om de afaceri si a luat mita de la acesta pentru a-l scapa de acuzatii dintr-un dosar instrumentat de DIICOT.

 

CITITI comunicatul DNA:

 

În completarea comunicatelor nr. 636/VIII/3638/VIII/3 și 646/VIII/3 din 30 respectiv 31 martie 2015, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a urmăririi penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu începere de la data de 3 aprilie 2014, față de PRICOP RADU PETRU, avocat în cadrul Baroului București, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la șantaj.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: 

Inculpatul Pricop Radu Petru a uzat de calitatea de avocat în săvârșirea faptei reținute în sarcina sa, rezultând că, deși inițial a oferit personal inculpatului Lucinschi Sergiu „consultanță juridică” conținând elemente contrare legii, ulterior, pentru a masca participația la săvârșirea infracțiunii, a procedat la interpunerea, în relația cu inculpatul Lucinschi Sergiu a altor persoane, pentru a disipa eventuala răspundere penală, transmițând prin intermediul acestora, lui Lucinschi Sergiu, informațiile necesare obținerii sumei de bani necuvenite. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații. 


Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Pricop Radu Petru trebuie să respecte următoarele obligații: 


a) să se prezinte la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției și la Poliția – Secția 1 ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la Poliția secția 1 - organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu depășească raza teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului; 
e) să nu se apropie de ceilalți participanți la comiterea infracțiunilor, persoane distinct nominalizate și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale; 
f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme. 

Inculpatului Pricop Radu Petru i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane. 

Inculpatului Pricop Radu Petru i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. 

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Radu Pricop, cercetat intr-un dosar de retrocedari ilegale de terenuri

 

Ginerele lui Traian Basescu este de asemenea cercetat de DNA intr-un dosar privind retrocedari presupus ilegale de terenuri din judetul Arges. Alaturi de avocatul Radu Pricop, in acest caz este implicata si Autoritatea Nationala pentru Restitutirea Proprietatilor, deja implicata in alte dosare de coruptie.

 

Iniţial, cazul a fost anchetat de procurorii de la Parchetul Instanţei Supreme. Această structură şi-a declinat competenţa în favoarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), care, la rândul său, a stabilit că nu este competentă de ancheteze acest caz.

 

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), în 11 aprilie 2014, a fost începută urmărirea penală într-un dosar privind restituirea unor proprietăţi, iar în 26 mai 2014 a fost dispusă urmărirea penală şi în cazul lui Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, pentru fals şi înşelăciune.

 

CITITI SI: Ginerele fostului presedinte Basescu urmarit de DNA

 

Alături de Radu Pricop, în acest dosar sunt vizate alte 11 persoane. De asemenea, în dosar este implicată şi Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, care este parte civilă.

 

Dosarul vizeaza un teren de 90 de hectare din localitatea Stefanesti (Arges), care a apartinut familiei Bratianu si care ar fi fost retrocedat ilegal.

 

Astfel, Radu Pricop a cumpărat, împreună cu cele 11 persoane vizate în dosar, drepturi de moştenire asupra terenului respectiv de la urmaşii familiei Brătianu. După ce a câştigat mai multe procese în instanţă cu statul român, Radu Pricop şi partenerii săi au obţinut de la ANRP despăgubiri de 10 milioane de euro, folosind însă documente false.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22