Radoslaw Sikorski, ministrul de externe polonez: Avem nevoie de o prezenta americana mai puternica in Estul Europei. Ne simtit EXPUSI

T.d. | 25.07.2014

Pe aceeași temă

Estul Europei are nevoie de o prezenta mai mare a SUA, sub forma de baze militare, sustine ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski. Unul dintre cei mai puternici critici la adresa Rusiei, Sikorski a fost protagonistul unui puternic scandal cu interceptari ilegale, acum o luna si jumatate, in care oficialul polonez pare sa spuna ca “alianta americano-polona este periculoasa, deoarece ofera Varsoviei un fals sentiment de securitate”. Serviciile secrete rusesti sun suspectate a fi in spatele acestor interceptari, conform paginaeuropeana.ro.

În urmă cu o lună și jumătate, o publicație de la Varșovia dădea publicității o înregistrare a unei convorbori particulare, obținută în condiții neelucidate, dintre ministrul polonez de externe și un apropiat al său, în cadrul căreia Radoslav Sikorski susținea că “alianța americano-polonă este periculoasă, deoarece oferă Poloniei un sentiment fals de securitate”. “Ți-e clar că alianța polono-americană nu face nici două parale”, ar fi spus Sikorski, potrivit stenogramelor publicate de revista Wprost.

CITESTE SI: Ministrul polonez de Externe: Europa AR FI PUTUT EVITA criza din Ucraina

În ciuda interceptărilor difuzate de revista Wprost, pe care unii politicieni de la Varșovia le atribuie serviciilor secrete ruse, președintele american Barack Obama a ales să viziteze Polonia în urmă cu o lună în cadrul turneului său european.

Miercuri, în cadrul unui interviu difuzat de postul de radio public polonez, interlocutorul lui Sikorski a deschis subiectul declarațiilor din interceptări, iar ministrul de externe polonez a oferit o explicație pentru afirmațiile făcute.

CITESTE SI: Radoslaw SIKORSKI, ministrul polonez de Externe, în scandalul interceptărilor: Alianţa cu SUA nu valoreaza nimic si e DAUNATOARE Poloniei

“Ați fost înregistrat clandestin nu cu multă vreme în urmă declarând că relațiile SUA – Polonia sunt lipsite de valoare. Ce ar trebui să facă Statele Unite în această situație, față de Polonia sau față de Uniunea Europeană, iar Washingtonul nu face ?”, a fost întrebat Sikorski. 

Ei bine, vă mulțumesc pentru faptul că aduceți în discuție o conversație privată interceptată ilegal”, a replicat ministrul polonez de externe, după care a continuat: Dar este adevărat că le-am solicitat prietenilor americani și aliați să își mărească ajutorul pentru regiunea noastră deoarece ne simțim expuși. Știți bine, există baze militare importante în Marea Britanie, în Spania, în Germania, în Italia, în Turcia – în toate statele care acum se simt în siguranță. Dar simțim că există o reticență de a ne întări și pe noi. (…) Avem acest sentiment pentru că noi ne dorim o prezență mai puternică în regiunea noastră, nu mai mică. (…)“.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22